Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да имаш имот на село- привилегия и спасение в извънредно положение

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Извънредното положение накара много хора да се сетят за селските си имоти, а някои ги избраха и за работа под формата на хоум офис. Ще продължи ли тази тенденция и след кризата с коронавируса?

Хиляди хора се върнаха по селата си с надежда да се предпазят от коронавируса. Това са предимно по-възрастните, които попадат в най-рисковата група, а също и хората със свободни професии, които имат къщи на село. Свое проучване по темата направиха и от Асоциацията на българските села, с председател Борислав Борисов:

"Категорично коронавируса повлия на този процес- хората да се върнат към селските си имоти... Извънредното положение за пореден път показа важността от това - хората да имат своите къщи и градинки в селата. Модерният градски човек днес е изгубил способността си сам да произвежда храна и съответно - да оцелява в извънредни ситуации. Именно по време на извънредното положение стана отново ясно, колко е важно да се отделят по няколко часа седмично, за да си ходиш на село и да си поддържат двора и мазето - с провизии, които са безценни за извънредни ситуации като тази която бе... Засиленото търсене и сделки за имоти в селата са главно от страна на млади семейства в активна трудова възраст, които имат имоти в градовете, но търсят алтернативно място за "бягство" на село. Увеличава се делът на живеещите млади хора в селата, които упражняват свободни професии, главно в сферата на IT и дизайнерските услуги. Ситуацията с развитието на туризма на фона на пандемията от коронавирус, очертава сериозна промяна в потребителското поведение. Дори и след преминаването на кризата, заради насаденият страх и опасения от зарази, хората трудно ще отидат на почивка в големи хотели, където има струпване на множество хора. Това очертава сравнително благоприятна тенденция пред обектите за селски туризъм, които отдават самостоятелно наемане на къщи за гости. Именно къщи в селата, където настаняването на туристите ще е ограничено по контакти имат най-голям потенциал. Това са къщите за гости, които позволяват самостоятелно приготвяне на храна..."
коментира Борислав Борисов.  

Заразата с коронавирус ще окаже влияние и на пазара на имоти в селата. Очаква се цените на къщите и дворовете да се покачат, а самият пазар да се активизира, както от страна на купувачи, така и от страна на продавачи, които се отказват от усилията да са независими на село, показва изследване на Асоциацията на българските села. 


Пазара на селски имоти коментира Стефан Филаретов, собственик на агенция за недвижими  имоти:

"Да. Има голямо търсене... Предлагането е малко...От IT фирма в София имат интерес към имот до Белоградчик където да могат техните специалисти да работят ако пак има пандемия...Търсят се локации близо до Видин...Доста хора питат за селски имоти..."

Ценовият диапазон на селски имоти е в голяма ценова ножица, в зависимост от локацията, видът на имота и типа на строителството, показва изследването на Асоциацията на българските села. Стандартният модел за селска къща в България включва жилищна постройка с квадратура до 120 кв.м. + двор около 0.7-1.0 дка + стопанска постройка или гараж. Най-ниски все още са цените на къщи в регионите на Видин, Монтана, Враца, Плевен и селата на запад от Ловеч, както и всички села, отдалечени на повече от 25-30 км от най-близката община. Там средната цена варира между 5000 и 9000 лв., като според експерти, нужните допълнителни средства за ремонт и пригодяване на къщите за живеене, включително смяна на дограма, ремонт на покрив и др., са в размер на минимум 30 000 лв.

В малката община Ружинци също има завърнали се хора от големите градове и от чужбина, които са изкарали извънредното положение по наследствените си имоти. Дори и в едно от най-малките села в област Видин, Роглец, по време на пандемията е имало семейства, които са предпочели да се изолират там, разказа кметът на община Ружинци Александър Александров:

"Много хора се върнаха да изкарат извънредното положение в селските си имоти...В село Роглец през цялото време имаше много хора с деца. По принцип там живеят 10-12 души, но сега селото се напълни с хора...Има интернет почти във всички села и хората могат да работят..."


Да имаш имот на село и то в близост до големия град е огромна привилегия. Сега търсенето е голямо, заради пандемията и осъзнаването на важността на стопанисването на такъв имот. Много хора обаче още преди това са намерили своят уют в селата. Яким Якимов е родом от Северозапада, но живее и работи в Плевен. Неговото родно село е далеч и той решава да купи имот в плевенско село, защото там се чувства спокоен и може да си почива със семейството:

"Аз съм израсъл на село. Да имам селски имот, е връщане в детството. Там се чувствам спокойно. Бягам от четирите стени... Радвам се на овошките... Както обичам да пиша във Фейсбук- Чувам тишината...".


 
Явно тенденцията да се търсят имоти на село и да се ремонтират наследствени такива ще продължи. А дали българското село ще оцелее по този начин, предстои да разберем.

Всичко по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още
село Осен, пенсионерски клуб

Млади и стари в село Осен се обединяват в обща кауза

В село Осен сме, за да кажем "Добро утро, кмете!" Това е  малко китно селце, разположено в близост до Врачанския Балкан, административно се намира в община Криводол, област Враца. Столицата е на отстояние 130 км. Климатът е умерен, няма резки температурни амплитуди. В селото има вода в изобилие, затова в миналото хората  са построили много чешми...

публикувано на 07.08.20 в 12:15

Настъпва ли Преображение за СК "Ванто-Видин"

Видинският кану-каяк е най-успешният местен спорт. Достатъчен е фактът, че 14 местни гребци са участвали в олимпийски игри. Дори и в трудните за спорта настоящи години видинската школа има цели петима национални състезатели в кану-каяка. Това лято обаче, когато е активният спортен сезон за гребците, се случи нещо неприятно за този традиционен за..

публикувано на 06.08.20 в 14:39

Отказват ли младите да работят за заплата под 1000 лева

В средата на миналия месец стана ясно, че младите кандидат-служители вече отказват работа за под 1000 лева. Това отчетоха агенциите за подбор на персонала. "Все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лева. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума."- обясни експертът по подбор на кадри Маргарита..

публикувано на 05.08.20 в 12:50

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ,..

публикувано на 04.08.20 в 14:31

Ще има ли Закон за личния фалит?

Промени в Закона за задълженията и договорите , според които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, внесени от "Обединени патриоти" и ГЕРБ, прие единодушно Парламентът на 22ри юли.  "С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият..

публикувано на 03.08.20 в 11:25
село Тополовец, Кулско

Село Тополовец пази природата и автентичните си народни хора

Китното село Тополовец е едно от осемте села, включени в община Кула.  То  се намира в хълмист район, изпълнен с красиви местности. Край селото минава  река  Тополовец, а приток на реката  оформя красив водопад, наречен  "Петров церак"... В района на селото се намират и останки от антична и средновековна крепост "Пецино кале" . Разположена е на..

публикувано на 31.07.20 в 12:30

Какво се прави за пътната безопасност във Видинско

155 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 лица и 51 са ранени са станали по пътищата на област Видин през първото полугодие на 2020 година. През 2019 година за същия период ПТП-тата са 197, при които са загинали 3 лица, 46 са ранени. "Тежките произшествия са с намаление, но има увеличение при броя на загиналите и ранените..." Това..

публикувано на 30.07.20 в 15:23