Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да имаш имот на село- привилегия и спасение в извънредно положение

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Извънредното положение накара много хора да се сетят за селските си имоти, а някои ги избраха и за работа под формата на хоум офис. Ще продължи ли тази тенденция и след кризата с коронавируса?

Хиляди хора се върнаха по селата си с надежда да се предпазят от коронавируса. Това са предимно по-възрастните, които попадат в най-рисковата група, а също и хората със свободни професии, които имат къщи на село. Свое проучване по темата направиха и от Асоциацията на българските села, с председател Борислав Борисов:

"Категорично коронавируса повлия на този процес- хората да се върнат към селските си имоти... Извънредното положение за пореден път показа важността от това - хората да имат своите къщи и градинки в селата. Модерният градски човек днес е изгубил способността си сам да произвежда храна и съответно - да оцелява в извънредни ситуации. Именно по време на извънредното положение стана отново ясно, колко е важно да се отделят по няколко часа седмично, за да си ходиш на село и да си поддържат двора и мазето - с провизии, които са безценни за извънредни ситуации като тази която бе... Засиленото търсене и сделки за имоти в селата са главно от страна на млади семейства в активна трудова възраст, които имат имоти в градовете, но търсят алтернативно място за "бягство" на село. Увеличава се делът на живеещите млади хора в селата, които упражняват свободни професии, главно в сферата на IT и дизайнерските услуги. Ситуацията с развитието на туризма на фона на пандемията от коронавирус, очертава сериозна промяна в потребителското поведение. Дори и след преминаването на кризата, заради насаденият страх и опасения от зарази, хората трудно ще отидат на почивка в големи хотели, където има струпване на множество хора. Това очертава сравнително благоприятна тенденция пред обектите за селски туризъм, които отдават самостоятелно наемане на къщи за гости. Именно къщи в селата, където настаняването на туристите ще е ограничено по контакти имат най-голям потенциал. Това са къщите за гости, които позволяват самостоятелно приготвяне на храна..."
коментира Борислав Борисов.  

Заразата с коронавирус ще окаже влияние и на пазара на имоти в селата. Очаква се цените на къщите и дворовете да се покачат, а самият пазар да се активизира, както от страна на купувачи, така и от страна на продавачи, които се отказват от усилията да са независими на село, показва изследване на Асоциацията на българските села. 


Пазара на селски имоти коментира Стефан Филаретов, собственик на агенция за недвижими  имоти:

"Да. Има голямо търсене... Предлагането е малко...От IT фирма в София имат интерес към имот до Белоградчик където да могат техните специалисти да работят ако пак има пандемия...Търсят се локации близо до Видин...Доста хора питат за селски имоти..."

Ценовият диапазон на селски имоти е в голяма ценова ножица, в зависимост от локацията, видът на имота и типа на строителството, показва изследването на Асоциацията на българските села. Стандартният модел за селска къща в България включва жилищна постройка с квадратура до 120 кв.м. + двор около 0.7-1.0 дка + стопанска постройка или гараж. Най-ниски все още са цените на къщи в регионите на Видин, Монтана, Враца, Плевен и селата на запад от Ловеч, както и всички села, отдалечени на повече от 25-30 км от най-близката община. Там средната цена варира между 5000 и 9000 лв., като според експерти, нужните допълнителни средства за ремонт и пригодяване на къщите за живеене, включително смяна на дограма, ремонт на покрив и др., са в размер на минимум 30 000 лв.

В малката община Ружинци също има завърнали се хора от големите градове и от чужбина, които са изкарали извънредното положение по наследствените си имоти. Дори и в едно от най-малките села в област Видин, Роглец, по време на пандемията е имало семейства, които са предпочели да се изолират там, разказа кметът на община Ружинци Александър Александров:

"Много хора се върнаха да изкарат извънредното положение в селските си имоти...В село Роглец през цялото време имаше много хора с деца. По принцип там живеят 10-12 души, но сега селото се напълни с хора...Има интернет почти във всички села и хората могат да работят..."


Да имаш имот на село и то в близост до големия град е огромна привилегия. Сега търсенето е голямо, заради пандемията и осъзнаването на важността на стопанисването на такъв имот. Много хора обаче още преди това са намерили своят уют в селата. Яким Якимов е родом от Северозапада, но живее и работи в Плевен. Неговото родно село е далеч и той решава да купи имот в плевенско село, защото там се чувства спокоен и може да си почива със семейството:

"Аз съм израсъл на село. Да имам селски имот, е връщане в детството. Там се чувствам спокойно. Бягам от четирите стени... Радвам се на овошките... Както обичам да пиша във Фейсбук- Чувам тишината...".


 
Явно тенденцията да се търсят имоти на село и да се ремонтират наследствени такива ще продължи. А дали българското село ще оцелее по този начин, предстои да разберем.

Всичко по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още
Росен Илиев, кмет на село Комощица

Кметът на Комощица: Все още чакаме ремонта на пътя до селото

Днес  ще посетим село Комощица в община Якимово. През него минава река Душилница, на която, в близост до селото, се намират и два микроязовира - Вълков връх и Илиевското.  Името на селото произлиза от растението камъш – вид тръстика , или позната още като папур. Комощица се намира на 34 км от областния център, Монтана и на 13 км от Лом...

публикувано на 24.03.23 в 14:00

Проф. Георги Рачев: Дълбоко в себе си аз съм много "зелен", но съм и много трезвомислещ

На 21 март, точно в 23:24 часа, настъпи астрономическата  пролет . Мартенското равноденствие отбеляза началото на пролетния сезон в Северното полукълбо. На днешния 23 март се отбелязва Световният ден на метеорологията: науката, изучаваща атмосферните явления и климатичните условия, тяхното моментно състояние и прогнозирането им. Какъв ще бъде вторият..

публикувано на 23.03.23 в 10:05
Снимката е илюстративна

Българите пътуват повече зад граница - кои са предпочитаните дестинации?

Пътуванията на български граждани в чужбина през първия месец на годината са 504 хиляди, или със 7.2% над регистрираните през януари 2022 година, сочи изследване на Националния статистически институт. Най-голям брой пътувания са осъществени към Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Република Северна Македония, Германия, Австрия, Испания, Италия и..

публикувано на 22.03.23 в 11:50

Какъв е ефектът от еврофинансирането в Северозапада?

Българската телеграфна агенция организира три местни регионални конференции, посветени на бъдещето на Северозападния регион, в трите областни центъра - Видин, Монтана и Враца . Участниците в дискусиите се фокусираха върху степента на сближаване и постигнатото в предходния период по оперативните програми, бъдещите предизвикателства и промени в..

публикувано на 21.03.23 в 13:57

Професионалното образование - мост към пазара на труда

Професионалното образование продължава да произвежда кадри – около 40% от завършващите всяка година ученици (и около половината от учащите след VIII клас). Така всяка година образователната система осигурява по близо 20 хиляди младежи с професионална квалификация . В същото време данните показват силен недостиг на подходящи кадри. Около ¾ от..

публикувано на 20.03.23 в 15:50

Все повече хора избират живота на село

Около 100 000 души са избрали да се преместят на село в последните 3 години. Това показва проучване на платформата "Живот на село“. В повечето случаи, хората избират населени места, близки до областните центрове, коментира за Радио ВИДИН основателят на платформата Ивайло Вътовски : "Изследваме, всъщност,  колко са сделките с..

публикувано на 15.03.23 в 11:00

Цените на храните от производител до магазина

Повишението на цените на хранителните продукти от началото на годината продължава, а потребителската кошница все повече олеква.  Защо се повишиха цените на храните и на какво се дължи поскъпването им? Търсим отговор на тези въпроси от производители от Северозапада. На видинския пазар търговията е слаба. Местните производители, които предлагат..

публикувано на 13.03.23 в 15:50