Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинчани търсят съдействие от Общината - да извози изпочупени панели

10
Снимка: Радио ВИДИН

Граждани от бл. 21 и бл. 23 в ж.к. "Бонония" търсят съдействие- Община Видин да извози от пространството между двата блока счупени панели, които стоят там от години. Фирма им поискала 1000 лева, но хората нямат възможност да съберат такава сума. Живущите в блоковете сами ще си изравнят и облагородяват пространството. Искат да го направят място за игра на децата от района.

"Цялото място беше в панели. Викнахме човек, дойде с багер, изравни. Тука беше змиярник, Но останаха тези неща- железата, корените. Погледнете колко много деца играят тук. Питали сме къде ли не- не може или ни искат някаква сума баснословна. Това е общинско. Искаме от Общината техника- това нещо да се изнесе... Една от комшийките подаде сигнал, мисля, че в тази платформа "Кмете- виж". И са й върнали отговор, че това не е в правомощията на Общината и че няма техника. Още миналата година", разказаха Камелия Костова и Росен Лозанов.

До двата блока са посадени цветя и дървета, изградени са беседки. Съседите се събират привечер след работа за отмора. В района живеят млади семейства с деца. Защо да пустее мястото, като можем да си го направим красиво, недоумяват хората.

"Предполагам, че е общинско мястото. Тук проблемът е доста сложен, че този блок не го достроиха. Това са панели, които са останали. Трябва да се установи чия собственост са тези панели и кой трябва да ги отстрани... Освен тук, на друго място няма къде да играят нашите деца. Комшийте пръскат с препарат за трева, ние оттам косим, защото имаме косачка. Каквото можем правим, но не можем да се справим с панелите", споделиха Георги Георгиев и Анна Алексиева.

Радио Видин уведоми писмено Община Видин за желанието на гражданите, очакваме отговор.

В "Еко Свят" намира място и 23-ия екоконкурс "Старопрестолен Видин"- вчера бяха връчени грамоти и наградите на победителите. Освен от България, участници тази година има от още шест държави. Организиран е ежегодно, без прекъсване досега, от екокомисията към туристическо дружество "Бонония". Провежда се със съдействието на редица институции. Конкурсът е за творчество на екологична тематика. В основата му стои видинският фотограф Богомил Петров:

"Участваха деца от първи клас, което е особено радващо. Имаме снимки и участие на видинчани, които са били по целия свят."

Емил Георгиев, който от 40 години живее в Полша,  бе отличен с грамота от Община Видин за активно участие в екоконкурс "Старопрестолен Видин". В тазгодишния конкурс той участва с 2 стихотворения.
Отличие получи и десетокласничката от Арт школа в гр. Попово Ивайла Петрова - за рисунката си "Стамбол капия". Директорът на Агенцията за регионално развитие и Бизнес център Евтим Стефанов бе награден със сертификат на името на феномена-алпинист Атанас Скатов. Отец Илия Симеонов от Видинска Света митрополия връчи отличие на Мария Владиславова, уч. XI кл. в ГПЧЕ "Йордан Радичков", по повод 150 години от учредяването на Българската екзархия. Златни дипломи, сребърни грамоти с рубин, предметни награди и сертификати бяха присъдени и в редица други категории. Статуетката "Дунавска рибарка", която е в чест на съпругата на Богомил Петров и се поднася на негови близки, отиде при Стоян Петров. За "есе" бяха отричени Мария Владиславова, Ивана Иванова, Иванка Христова, Сашка Пенчева. Мирослав Людмилов бе награден за група есета, придружени със снимки. Беатрис Стилиянова и Константин Лозанов бяха награденаи в категория "селфи", за рисунка и селфи- Александра Росинова. Мартин Стефанов бе отличен за своето видео "Синагогата", в същата категория награда получи  и Ариана Георгиева. Румина Василева и Галена Кръстова- за рисунка, Боряна Бориславова- за градивна екология- снимки от колодрума до "Баба Вида", Васил Василев от Атланта- за снимки, със златен диплом бе отличен и Димитър Маринков.

Зоя Младенова- учител в основно училище "Любен Каравелов", получи награда от Община Видин за активно участие. Богомил Петров й връчи най- голямото отличие- "Златен рог", което за тези 23 години се дава за пети път.

"Аз съм много признателна, че оцениха дългогодишния ми труд. Неусетно минаха толкова години, в които проведохме с туристическо дружество "Бонония" много мероприятия и по някакъв начин успяхме да обогатим екологичната култура на децата", заяви Зоя Младенова.

На церемонията отличиха още Мис "Екология"-  Йоана Момчилова и Мини мис "Екология"-  Галена Кръстова,  Мис "Тийнейджър" - Ванеса Борисова и Мис "Екостудент" 2020 - Боряна Бориславова. По време на събитието беше представена фотоизложба № 1488 на Богомил Петров.

"За мен е удоволствие да участвам в един толкова "зелен" и динамичен конкурс", заяви Мирослав Людмилов.

Две от наградите отидоха при първокласничката Галена Кръстова и майка й Боряна Бориславова:

"Ето там има от моите картини. Обичам да рисувам, най- обичам да рисувам природата... Участвам за втора година. Сега участвах със снимки от колодрума до "Баба Вида". Заснех няколко места, които трябва да се почистят в града."

Своятя награда получи още един първокласник- Константин Александров"Снимам с моя фотоапарат. Обичам да снимам брат ми Саши. Той не обича да го снимам, на аз тайничко успявам. На снимките в конкурса на някои е брат ми, на някои гълъбчета. Имам и снимка- две котенца, които се гушкат."


Снимки на природни красоти могат да направят и любителите на туризма. Хубавото време все повече примамва за разходки сред природата. Природен парк "Врачански Балкан" предлага голямо разнообразие от екопътеки и еднодневни преходи. Георги Антонов от Природозащитен център "Натура" във Враца предлага три маршрута: 


"Ще започна от историческия маршрут по стъпките на Ботевата чета. Това е кратък маршрут, кръгов, започва от пътя за връх "Околчица", като трудност е много лесен, преминаването е около час. Другият вариант е врачанската екопътека "Боров камък" до водопад "Боров камък", който е захранен с вода. Изключително преживяне. Продължителността е около 3 часа, тръгва се от края на село Згориград, пътеката е маркирана и следва един каньон. Друг маршрут е Ботевият път от Враца до връх "Околчица". Започва от разклона за село Паволче и Челопек, излизайки от Враца посока София."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Акад. Карталов: Откриваме "Опера на върховете" с музикален поклон към героите на Белоградчишкото въстание

С голям концерт, посветен на 170-години от Белоградчишкото въстание, ще бъде открит Петият летен фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали" . В памет на дейците на народното дело първите солисти на Софийската опера ще изпълнят произведения на Парашкев Хаджиев и Любомир Пипков. В програмата на фестивала са включени и два детски спектакъла,..

публикувано на 12.08.20 в 12:05

Живот и мисъл за чистата храна

За здраве и чиста храна говорим в "Земята, която ни храни". Срещаме се с двама души, за които чистата храна е начин на мислене и живот.  Първият ми събеседник е Теодор Вълчев от София. Развивал е успешен бизнес, минал е и през телевизия и продуциране на различни предавания... Не е имал село и никога не е живял на село, но преди известно..

публикувано на 11.08.20 в 19:30

"Неделник" от 9 август 2020 година

"Неделник" брой 321- ви е тук . Темите: За първи в 87-годишната история на литературния клуб "Кръстьо Пишурка" при народното читалище "Постоянство 1856" кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов има удоволствието да покани неговите участници на прием по случай завършването на творческия сезон 2019-2020 година. За срещата разказва..

публикувано на 09.08.20 в 13:10

Красота от непотребни материали

Да прави  фигурки и украшения от хартия е новото хоби на  Добринка Димитрова. Тя е от Видин и се е запалила по направата на изделия от хартия от два месеца. Споделя, че да прави красиви неща от материали, които по принцип се изхвърлят, е голямо удоволствие за нея. За своя старт в изработването на хартиени фигурки Добринка разказа:..

публикувано на 07.08.20 в 16:25

Монти: Във Видин ще е предпремиерата на новата ни песен

Остават два дни до първото издание на фестивала Summer Vibes Vidin 2020 с послание към младото поколение и техните родители, да излязат навън и да забравят за два дни „мрежата“. На 8-и и 9-и август, край замъка „Баба Вида“ ще има музикална работилница, хореографи ще изнесат уроци по танци, а събитието си партнира и с „Игрите на 90-те“ - платформата,..

публикувано на 06.08.20 в 11:08

"Неделник" от 2 август 2020 година

На Ретропарад, като на Ретропарад . Много емоции и настроение. "Vintage Vehicles Vidin 2020" премина невероятно . Хубави хора със страхотни автомобили. Това е основната линия в "Неделник" брой 320-ти. Разбира се преглеждаме за начало старите вестници. След това човекът, който даде душа и сърце за да направи Ретропарада, Иван Цолов..

публикувано на 02.08.20 в 13:10

Традиционно масово изкачване на Миджур в първата събота на август

Предстои 26-ото изкачване връх Миджур, висок 2 168 метра. Туристическата проява се организира от туристическо дружество "Бонония"- Видин и по традиция се провежда първата събота на август. Желаещите трябва да се запишат предварително в офиса на дружеството.  "Въпреки усложнената обстановка, ще се проведе традиционното изкачване на връх..

публикувано на 30.07.20 в 14:40