Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подвигът на родните български светии

Снимка: www.icons.bg

Във втората Неделя след Петдесетница, Църквата отбелязва паметта на Всички български светии.

"Помнете вашите наставници,които са ви проповядвали словото Божие,и, като имате пред очи свършека на техния живот,подражавайте на вярата им" (Евр. 13:7).

"Обични в Господа братя и сестри,

една христолюбива и родолюбива традиция, чието начало бе положено заедно с възстановяването на патриаршеското достойнство на родната ни Православна църква, повелява в днешната, Втора неделя след Петдесетница, да отдадем почит и молитвено възпоменаване на всички Божии светии, просияли от българския род и по българските земи. Да прославим още веднъж онези наши сънародници през вековете, които с живота и с подвига си са се уподобили на нашия Господ и са били удостоени от Него с венците на светостта.

Знайни и незнайни преподобни монаси и монахини, мъченици и изповедници, епископи, свещеници и миряни, необразовани християни и богоозарени изтъкнати богослови и книжовници, благоверни владетели и най-незначителни на пръв поглед люде, всички тях ги обединява едно – безграничната любов към Христа и Неговата Църква, готовността да следват нашия Господ през всичките си дни и, ако се наложи да заплатят за верността си към Него със собствения си живот, та да наследят вечния живот в Царството Божие с Христа, Когото те са обичали повече от всичко друго в този свят, помнейки казаното от Господа: "Дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви" (Мат. 6:21).

И днес техният подвиг и тяхната святост ни зове от вековете и продължава да ни припомня, че за човека няма никаква полза, ако придобие даже и целия свят, а повреди на душата си (Мат. 16:26); че ние, които в Кръщението сме освободени от греха и, от роби на смъртта сме станали раби Божии; че "Бог не ни призова към нечистота, но към святост" (1 Сол. 4:7), и че, има ли го Православието, ще я има и България (Търновски митрополит Климент).

Днес всички те – светиите, просияли от българския род, ни призовават към богопреданост и упование в Неговата свята воля, укрепват ни в нашето маловерие и ни предпазват от нашите увлечения към чужди на Христовата истина.

Ето защо днес, когато ние отново се нуждаем от пътеводна светлина и от пример в нашето духовно объркано време, ние трябва отново да обърнем погледа си към онези наши предци, които през вековете са възпитавали и формирали ценностите на нашия народ и са му сочили верните ориентири в неговия исторически път и народна съдба. Като се вдъхновяваме от техния пример, така да подредим духовните си ценности, та подражавайки на тези Божии угодници, да търсим "едното потребно" (Лука 10:41-42) и да се грижим за придобиване на небесните съкровища.

Божията благодат и Неговата велика милост, по молитвите на Неговите светии, просияли от българския род, да бъдат винаги с нас!

Бог да пази и благославя България и обичния ни народ!“

Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

В рубриката "Съвременна Библия" - докато ние слагахме маски на лицето за защита от коронавирус, президентът на Русия Владимир Путин си сложи цял тунел пред вратата. Тунелът дезинфекцира посетителите като ги покрива с фина водна мъгла. В такива случаи клатим глава и си казваме: "Ето, ние не сме защитени като Путин!" Ние смятаме, че хората като президента на Русия или Щатите са по-защитени от нас. Те са лидерите на света. За тях са изградени максимално високи защитни системи, до които обикновените хора нямат достъп. Така се ражда мита за защитените и незащитените хора. Ще размислим за" максималната защита", която търсим. Къде и на кого разчитаме, за да я открием? Популярната светска проповед издига човешката сила, власт и пари в основни градивни елементи на максималната защита. В популярната светска проповед обаче Бог не съществува. Може би точно тук допускаме груба грешка? Доколко човешкия ни ресурс е способен да осигури максимална защита? И колко ли е нивото на този човешки максимум? Достатъчно ли е максимално, за да изживеем живота си спокойно защитени?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30