Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от ГПЧЕ проучиха процеса на деинституционализация в община Видин

Видински евродетективи гледат проекти под лупа

Снимка: ОИЦ Видин


Няколко европейски държави, сред които и България, се включиха в пилотна инициатива, в която млади хора се ангажират да анализират проекти, финансирани от Европейския съюз. У нас проектът е с подкрепата на шест от Областните информационни центрове и е под наслов "Детективи на европейски проекти". Темата на проекта са грижите за децата с увреждания в институциите. Ученици от 11 б клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", с класен ръководител Милена Ружева, се заемат със задачата  да наблюдават проект, изпълнен от община Видин. За същността на инициативата разказва Мариела Савкова, управител на ОИЦ- Видин:
"Това е иновативен проект на ЕК, с наименование "Open Cohesion School". В него участват България, Хърватия, Португалия, Испания и Гърция. В нашата страна проекта се изпълнява с подкрепата на мрежата от областни информационни центрове във Видин, Бургас, Пазарджик, Силистра, Шумен и Ямбол. Проектът, който учениците избраха, е на тема деинституционализация на грижите за деца в риск във Видин.... "

Проектът на община Видин "Домашен уют и грижа за деца в риск", реализиран през периода 2011-2013 година, е насочен към закриването на Дома за деца с увреждания в с. Гомотарци и Дома за Медико-социални грижи във Видин. Децата са изведени в три нови центъра - "Зора", "Дъга" и "Вяра, надежда и любов". Екипът млади детективи започва работа в края на миналата година, за да провери какво е качеството при отглеждането на децата. Антония Атанасова не скрива, че са очаквали да е трудно, но работейки по проекта, младите хора са изградили и свой мироглед:

"Ентусиазирахме се да работим усърдно. ... Поради карантинния период нямахме възможност да посетим центровете...Смятаме, че към тези деца не трябва да се проявява дискриминация...Бихме искали в тези центрове децата да живеят добре, да се развиват и в бъдеще да намерят хубава работа. Те са деца като нас и всички трябва да имаме равен старт, а това, че имат проблеми,  не е по тяхна вина...Хубаво е да се развиват, правата им трябва да бъдат зачитани, за да развиват потенциала си... Като цяло България вече се стреми към развитие на услугите за децата с увреждания..."

Едно от нещата, които са научили видинските млади детективи е, че прозрачността на изразходване на европейски средства и възможността това да бъде проверено, спомага за укрепването на активното гражданско общество, както сред учениците и младежите, така и в целия Видински край. Това е била и основната цел на проекта, казва Мариела Савкова.

"Целта на международния проект е именно да се приложи система на мониторинг върху проектите, реализирани с европейски средства..." 
За да очертаят пълната картина на процеса на деинституционализацията в трите социални заведения, учениците са провели задълбочено проучване, събирали са информация от сайтове и документи, провели са и много интервюта онлайн. 
В доклада си младите хора дават положителна оценка на процеса на деинституционализация, реализиран в трите заведения, както и на съдействието от всички страни по време на проучването - Община Видин, държавата, доставчиците на социални услуги. Изготвен е и видеоматериал с дейностите по проекта, а като награда се очаква младите детективи да посетят Отворените дни на ЕС.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55