Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от ГПЧЕ проучиха процеса на деинституционализация в община Видин

Видински евродетективи гледат проекти под лупа

Снимка: ОИЦ Видин


Няколко европейски държави, сред които и България, се включиха в пилотна инициатива, в която млади хора се ангажират да анализират проекти, финансирани от Европейския съюз. У нас проектът е с подкрепата на шест от Областните информационни центрове и е под наслов "Детективи на европейски проекти". Темата на проекта са грижите за децата с увреждания в институциите. Ученици от 11 б клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", с класен ръководител Милена Ружева, се заемат със задачата  да наблюдават проект, изпълнен от община Видин. За същността на инициативата разказва Мариела Савкова, управител на ОИЦ- Видин:
"Това е иновативен проект на ЕК, с наименование "Open Cohesion School". В него участват България, Хърватия, Португалия, Испания и Гърция. В нашата страна проекта се изпълнява с подкрепата на мрежата от областни информационни центрове във Видин, Бургас, Пазарджик, Силистра, Шумен и Ямбол. Проектът, който учениците избраха, е на тема деинституционализация на грижите за деца в риск във Видин.... "

Проектът на община Видин "Домашен уют и грижа за деца в риск", реализиран през периода 2011-2013 година, е насочен към закриването на Дома за деца с увреждания в с. Гомотарци и Дома за Медико-социални грижи във Видин. Децата са изведени в три нови центъра - "Зора", "Дъга" и "Вяра, надежда и любов". Екипът млади детективи започва работа в края на миналата година, за да провери какво е качеството при отглеждането на децата. Антония Атанасова не скрива, че са очаквали да е трудно, но работейки по проекта, младите хора са изградили и свой мироглед:

"Ентусиазирахме се да работим усърдно. ... Поради карантинния период нямахме възможност да посетим центровете...Смятаме, че към тези деца не трябва да се проявява дискриминация...Бихме искали в тези центрове децата да живеят добре, да се развиват и в бъдеще да намерят хубава работа. Те са деца като нас и всички трябва да имаме равен старт, а това, че имат проблеми,  не е по тяхна вина...Хубаво е да се развиват, правата им трябва да бъдат зачитани, за да развиват потенциала си... Като цяло България вече се стреми към развитие на услугите за децата с увреждания..."

Едно от нещата, които са научили видинските млади детективи е, че прозрачността на изразходване на европейски средства и възможността това да бъде проверено, спомага за укрепването на активното гражданско общество, както сред учениците и младежите, така и в целия Видински край. Това е била и основната цел на проекта, казва Мариела Савкова.

"Целта на международния проект е именно да се приложи система на мониторинг върху проектите, реализирани с европейски средства..." 
За да очертаят пълната картина на процеса на деинституционализацията в трите социални заведения, учениците са провели задълбочено проучване, събирали са информация от сайтове и документи, провели са и много интервюта онлайн. 
В доклада си младите хора дават положителна оценка на процеса на деинституционализация, реализиран в трите заведения, както и на съдействието от всички страни по време на проучването - Община Видин, държавата, доставчиците на социални услуги. Изготвен е и видеоматериал с дейностите по проекта, а като награда се очаква младите детективи да посетят Отворените дни на ЕС.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00