Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стар водопровод и разбити улици мъчат хората от богопомазаното село Краводер

6
Снимка: Фейсбук


Днес с "Посоките не делника" гостуваме в община Криводол, част от която е село Краводер - едно от най-красивите в Ботунския край. Разположено е на двата бряга на река Ботуня, историята му започва далеч назад във времето, а за името му се предава интересна легенда, обясни кметът Илия Перчинков:

"В покрайнините на селото е намерена плоча, на която било изписано древното име на селото, още от римско време, и се казва Ворово Миноре. Аз в предишния мандат, възползвайки се от това, а и от това, че правих паметник и ми остана една голяма плоча, направих на входа една табела с "Добре дошли!" и една с "На добър път!", отдолу съм написал древното име на селото...А за новото име на селото има легенда. Тя  не е само за Краводер, а за всички села по поречието на Ботуня. Как една баба от село Бабино си пасла кравите, но една изчезнала и тя започнала да я търси..."


Балканът и коритото на река Ботуня пазят Краводер от опасни метеорологични явления. Затова кметът казва, че селото му е богопомазано, но добавя, че опасност от преливане на реката създават изхвърлените в коритото й отпадъци:


"Възползвам се от това, че говоря по радиото, и това, че много хора в нашето село слушат Радио Видин, да ги призова хората да не си изхвърлят отпадъците покрай реката, защото по този начин, освен че замърсяваме екологията в световен мащаб, ние правим така, че свиваме или намаляваме речното корито. Има опасност от преливане на реката, тоест ние намаляваме светлия прозорец на реката."
 
Кметът на Краводер Илия Перчинков на годишнината на читалището.

Илия Перчинков заема кметския стол от 7 години и познава добре местните проблеми. Казва, че старите етернитови тръби, от които е изграден местният водопровод, представляват сериозен проблем за селото:

"Има постоянно вода за пиене, но водата не е с най-добро качество. Една от причините е заради етернитовите тръби. Преди години бяха сменени тръбите между населените места, но в населените места мрежата е много амортизирана, 
тук върви водата по азбестови, циментови тръби, които са канцерогенни и би трябвало да бъдат сменени. Смяната  на тръбите между населените места води до това, че дебитът на водата в населените места е голям, тръбите са амортизирани и често се повреждат. От своя страна това води до това, че ВиК разкопава улиците и след това не ги възстановява, както са били. Кметът на Общината г-н Христо Доков ме уверява, че е внесъл в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/  проект за подмяна на водопроводната мрежа на селото и рехабилитация на улиците на обща стойност 5, 5 млн. лева. Надявам се, че държавата и министерството ще обърнат внимание на Северозапада и в частност на нашето село. Ако това се случи, ще бъда не само аз благодарен, а хората от цялото село ще бъдат благодарни..."


С около 200 души е нараснал броят на регистрираните по настоящ адрес в село Краводер само през периода на извънредното положение. Регистрация си направили много хора, които и дотогава живеели в населеното място, но заради липсата на каквато и да било регистрация не можели да преминават през КПП-та на градовете. Дотогава жителите се водели 850. В селото има много млади хора и деца. 147 ученици посещават местното училище, което е обявено за средищно. Други 13 ученици са записани в индивидуална форма на обучение. Детска градина също има. В нея се обучават 31 деца, обясни директорът Наталия Колева:

"Групата е разновъзрастова - от 2 до 6-годишна възраст. Персоналът е от 4-ма души - две учителки, които са 2 смени, и помощно-обслужващ персонал - готвач и домакин, които изпълняват ролята и на помощник-възпитатели...Сградата е в добро състояние. Спечелихме проект към Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда
 /ПУДООС/,  очакваме всеки момент да се изградят съоръжения и озеленяване. За втори път село Краводер печели такъв проект..."


Сградата на детската градина разполага с второ крило, което през годините е ползвано от домашния социален патронаж. В момента тази част е свободна и идеята на местната власт е тя да се преустрои и да бъде сформирана втора група с деца. Целта е да бъдат обхванати всички деца, подлежащи на обучение, за да не тръгнат родителите им към градовете.

Снимка: Народно читалище

Краводер е едно от големите населени места от община Криводол, но не разполага с обществен транспорт до областния град и до общинския център. Причината - нелегалните превозвачи, които обирали пътниците от спирката. Сега хората пътуват със собствени превоз, а тези, които не разполагат с автомобил, разчитат на помощта на останалите.

Ремонтът на Младежкия дом е друг проблем, заради който кметът често е критикуван. Сигнализирани са всички институции, само с тяхното съдействие може да се стигне до решение, смята кметът Илия Перчинков:

"Жалкото е, че този Младежки дом вече не е Младежки дом, а някакво свърталище. Аз съм писал до прокуратурата, до полицията, до Общината. Все още не срещам разбиране, а само огорчението ми е, че хората казват: "Няма кмет, който да реши този проблем". А аз не съм Господ да реша този проблем. Има институции, които трябва да окажат съдействие."


Като успех кметът Илия Перчинков отчита запазването на местното училище, без което и селото не би било същото. Другата му гордост е Паметникът на загиналите в Балканската и Първата световна война 43-ма местни жители, открит преди няколко години.

Снимка: Народно читалище
В Краводер работи Народно читалище "Светлина". То е създадено през 1928 година и през целия период на своето съществуване е имало активна просветно-културна дейност. В момента разполага с библиотека, която се обогатява предимно с книги от дарения, обясни секретарят и библиотекар Маргарита Перчинкова:

"Библиотеката функционира. Предимно дечица идват летния сезон, тъй като много деца идват тук, на село. Някъде 90-100 читатели за година. Много трудно обновяваме фонда, предимно от дарения. Не разполагаме със средства за закупуване на нови библиотечни материали. Често получаваме дарения, хората даряват, предимно художествена литература, тъй като това се търси, детска литература. Доволни сме от тези дарения, които правят хората. Опитваме с проекти преди Министерството на културата, но от 3-4 години нямаме спечелен проект."

Към читалището са сформирани пет самодейни групи, в които участват над 30 самодейци:

"В момента функционира група за народни песни "Росен здравец", група за пресъздава на народни обичаи, група за художествено слово, детска танцова формация "Ботунче" и младежки танцов състав. Едни се отказват, идват нови, но около 35-36 самодейци имаме. Гордея се с всичко, което правим в читалището. Почти за всеки празник от годишния календар организираме общоселски тържества. Традиционни за селото са Бабинден, Трифиновден, 8 март,  Лазаровден и Цветница. Специално тези два празника правим с млади момичета -лазарки, които обикалят домовете на хората, много хубав празник се получава."

От 8 години местните правят Празник на водата, който събира в местността "Мътнишки манастир" много хора и от съседните села. Миналата година бе поставено началото на фолклорния празник "Ботунският славей - Цветан Филипов". Домакините се надяват той не само да се превърне в традиционен, но и да придобие характер на регионално събитие. 

Самодейци при читалището в село Краводер. Снимка: Народно читалище

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21