Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оценка "среден" в "Бележник 2020" на институциите за грижата им за децата

Снимка: Радио ВИДИН

Национална мрежа за децата постави оценка "среден" на институциите в грижата им за децата. Докладът "Бележник 2020", който е преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България,  е деветият по ред, обясни Мариана Писарска,  директор "Политики за децата" в Национална мрежа за децата:

"Бележник, какъв е средният успех на държавата в грижата за децата е ежегодно издание на Национална мрежа за децата. Девета поредна година го издаваме. Целта на този документ, това е мониторингов доклад, е да направи един задълбочен анализ, да даде факти, данни, но и посоки, в които би могло да се развиват политиките в България, така че да гарантират правата на децата. Докладът е както за  политиците, за управляващите, за парламента, за хората от Народното събрание, така и за наши колеги, които се занимават в сферата на закрилата на децата, но и за всеки един, който се вълнува и желае да допринесе със своята активна гражданска позиция...

Автори на "Бележник 2020" са 36 експерти от граждански организации, които ежедневно работят с деца и семейства. Почти всички от тях са членове на Национална мрежа за децата. В съставянето на бележника участват и всяка година каним да участват деца, родители, професионалисти. Тази година в изготвянето на бележника участват и над 400 деца, млади хора, родители и професионалисти чрез анкетата "Бележник- как децата, родителите и професионалистите оценяват държавата" и чрез допитвания от децата-рапортьори в Национален Юрочайлд форум – България и младежка мрежа Мегафон….

Като  цяло водеща тема през 2019-та година е сериозното отстъпление на държавата от грижата за децата и семействата. ("Бележник 2020" отчита предходния период- 2019-та година). Знаете, че през 2019 година правителството се отказа да приеме Национална стратегия за детето 2019-2030 година. Беше отложен Законът за социални услуги. Това са основните стратегически документи, които следва да зададат посоката и да развият политиката на държавата в дългосрочен план.

Иначе във всяка една от осемте големи области, в които ние представяме бележника, има тежки пропуски и неизпълнение на ангажиментите, които държавата е поемала през годините. Темите са благосъстояние на децата, закрила от всички форми на насилие, ранно детско развитие, детско здраве, образование, семейна среда, развитие и алтернативни грижи, правосъдие за деца и детско участие. Това са големите теми, а и всяка една от тях има подттеми, по които сме работили. Например в темата за благосъстояние изследваме това тежко явление, но то е за съжаление повече от десет години в нашата страна- над 400 000 хиляди деца са в риск от бедност и социално изключване. Също така изключително важна за нас е и темата за детското участие. То е твърде формално, просто декларативно. Децата не участват истински във вземането на решения, които касаят конкретно тях и да това е изключително тревожно. Също така в областта на ранното развитие нямаме приета все още национална стратегия за ранното развитие, която следва да зададе също посоката как да обгрижваме и как да създадем най-добрите условия малките деца да се развиват."

Постоянни информационни кампании за гарантиране на правата на детето, подкрепа на семейството и изработване на ясен план за приемане на Стратегия за детето с участието на всички заинтересовани страни, са сред препоръките на Национална мрежа за децата към държавата за да подобри успеха си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински ученици помогнаха на деца от Димово да отидат на първата си екскурзия

Благотворителен базар в подкрепа на училище "Св. св. Кирил и Методий" в Димово се проведе в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . Целта бе да бъдат събрани средства за екскурзия до исторически места на учениците от клуб "Млади възрожденци" от малкия град. За някои от тях тя ще е първата в живота им...

публикувано на 08.05.24 в 14:00

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

На 10 май Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН. За..

публикувано на 08.05.24 в 10:30

Нинко Кирилов представя новата си книга във Видин

Днес, 8 май, е премиерата във Видин на седмата книга на писателя  Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нинко Кирилов..

обновено на 08.05.24 в 09:50

Малките добринки на дядо Пешо от Ослен Криводол

Кът за отдих за своите съселяни създава собственоръчно 70-годишният Пешо Петков от Ослен Криводол . Пейките са  поставени по пътя от гарата до врачанското село.  По своя инициатива възстановява в училището детската пързалка, люлките и изработва нова въртележка. Освен това се включва във всички дейности, които са свързани с облагородяването на..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Петокласник от Видин подреди самостоятелна изложба

Никалъс Венелинов  от Школа "Дъга" при Народно читалище "Цвят 1870" във Видин  подреди самостоятелна изложба с рисунки .  Единайсетгодишният Никалъс учи в СУ "Петко Рачов Славейков". Интересът му към рисуването се проявява от ранна детска възраст. Всъщност това е втората изложба с негови авторски творби, като първата е била в СУ..

публикувано на 07.05.24 в 15:00

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54