Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Генова: Социалните услуги трябва да са истински близо до хората

От четири години Центърът за обществена подкрепа в квартал "Раковица" в Берковица осигурява подкрепа за деца от уязвими групи и техните семейства. Всеки месец екипът работи по около 140 случая. Предлага социална, психологическа, медицинска, образователна подкрепа, които освен на място в Центъра, се предоставят и по време на ежедневната мобилна работа.


"Така, както ние сме постоянно на терен между хората, така трябва да има и много повече други социални работници, социални услуги, които да бъдат истински близо до хората"- обяснява директорът на центъра Теодора Генова.


Точно това прави и екипът, а срещите с хората ги мотивират. Приемайки работата си за мисия, социалният работник предпочита да бъде ежедневно на терен, независимо дали е пандемия, дали вали или пък среща одобрение, казват от екипа.


Всеки ден отбелязват на страницата си в социалната мрежа какво са успели да свършат. Ето и пример за едни от дните-4 юни:

 Отчитат, че повечето от задачите са изпълнени- извадена е лична карта на дете, друго е съпроводено  до личен лекар за ваксина. Получена е заповед за предоставяне на слухов апарат на трето. Подготвени са документи за предприемане на мярка за закрила; заедно с деца е почистен тротоарът. Отделено е време за писане на думи.


Това са само част успешно приключените задачи. Списъкът всеки ден е различен, но винаги изпълнен с желание и съзнание за мисията на социалния работник, а за екипа това е мотивиращо.


"Със сигурност аз самата, а бих отговорила и вместо колегите си. Всички ние много харесваме това, което правим. Зарежда ни, мотивира ни всеки ден. Дори много хора често ни питат: "как го правите, защото го правите" и  аз винаги ги каня да дойдат и да споделят един наш ден, за да се убедят в магията на социалната работа и в това да даряваш добро"- казва директорът на Центъра за обществена подкрепа Теодора Генова, която е психологът в екипа.

Чуйте звуковия файл!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28