Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нужна ли е промяна на политическото статукво

Снимка: Радио Видин

Събитията през последните дни отново разбуниха духовете в социалните мрежи и политическите сили излязоха на преден план със своите идеи, препоръки и планове за бъдещето на държавата. Това, което се наблюдава е като че ли от една страна отслабване на основния опонент на управляващите, а именно БСП и по конкретно тяхната неспособност да обединят различни опозиционни сили под една шапка и от друга страна появата на една тенденция към увеличаваща се критика към властта. Ще издържат ли управляващите на един по-сериозен натиск и какви решения ще вземат основните политически играчи през следващите месеци? Според последните социологически проучвания партията на Слави Трифонов има най-големи шансове за влизане в парламента. Подкрепата идва от голяма част разочаровани гласоподаватели, които не са гласували преди това на избори, плюс вероятно голям процент млади хора". Това каза за БНР политологът Ивайло Динев

"Моята прогноза е, че ще наблюдаваме вероятно следващите години продължаване на едно раздробяване в опозиционното поле, поради липсата на един силен играч, който да успее да обедини в един общ фронт опозицията. Бих казал, че пандемията през последните месеци не е това, което очакваше опозицията, а всъщност обратното се случи, че се увеличи и се затвърди рейтинга на ГЕРБ."- коментира Ивайло Динев.

Според социолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл", ситуацията в момента не подсказва, че се задават предсрочни парламентарни избори, но ситуацията може да се промени много бързо:

"Могат да се променят нещата ако има ескалация- не случайно и Борисов каза "след юли не ме интересува". По- скоро ще се опитат да удържат до края, предполагам, че може и да удържат ... Шансът при Цветан Цветанов е в неговата енергия и организационни способности по места, докато шансът при Слави Трифонов е през телевизора. ща се отнася до проекта на г-н Божков, това не ми изглежда много сериозна ситуация. Там не виждам някакви грамадни шансове, защото чисто логистично не виждам как ще стане, а пък и хората не обичат богатите. Партия не се прави само с пари- трябват и идеи и структури." - каза Първан Симеонов.

През последните дни скандални снимки и видеозаписи от спалнята на премиера Борисов отново разпалиха полемики по оста управляващи- опозиция. "Нашите политически противници удариха дъното"- това заяви Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ по повод записа, за които се твърди, че е с неговия глас и снимки, появили се в интернет пространството.  Според него въпросът е защо сега се прави, а не преди изборите?. "Защото Юли месец е важен месец, очакваме да отпадне механизма, България върви уверено към влизането в Еврозоната, което значи и парична независимост." Потърсихме за коментар народния представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев:

"Не мисля, че има каквато и да е обстановка, освен компроматна и то на много ниско ниво война в държавата, за да разсъждаваме по вероятността за извънредни парламентарни избори ... Причините са няколко- първо коронавирусът все още не е отшумял, а имаме и няколко международни оценки, които са добри са действията на правителството по справянето с коронавируса. Сега икономическата обстановка е влошена в сравнение с началото на годината, когато нямаше блокаж за справяне с пандемията, но  въпреки всичко мерките, които се взимат са адекватни."- подчерта Владимир Тошев.

"Държавата се тресе от скандал в скандал"- така коментира ситуацията в момента народният представител Филип Попов от "БСП за България" и допълни: "Всичките тези скандали със СМС-и, със снимки и звукозаписи показват в каква ситуация се намира държавата. Контактите между олигарси и ръководството на държавата, изпълнителната власт в държавата категорично показват зависимости, според мен, но тези неща би следвало да коментират участниците в този скандал." 

Попитахме и видинчани задават ли се според тях предсрочни парламентарни избори и имат ли шанс новите политически проекти:

"Май натам отиват нещата ... Рано е да се говори. Първо трябва да видим прокуратурата какво ще свърши, да не сме черногледи и да не се стига до гражданска война, че става лошо. Останаха само стари хора, а и не сме вече в тия години ... Няма нови политически проекти. Как се прави една политическа структура, партийна структура в една държава? Това е години работа, къртовска работа."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00

"Квартали войни" преобразяват Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество"  да участват в "Квартални войни".   Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят...

публикувано на 29.06.20 в 13:04

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и..

публикувано на 26.06.20 в 18:30

Без дрога зад волана

Законодателни промени, свързани с борбата срещу дрогираните шофьори по пътищата у нас, предлагат народните представители от НФСБ. Идеята е да се направи единен регистър на шофьори, които са заловени да управляват след употреба на дрога и да им се правят внезапни тестове. "Работим по въпроса за една очаквана промяна, но засега е на ниво..

публикувано на 25.06.20 в 15:35