Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нужна ли е промяна на политическото статукво

Снимка: Радио Видин

Събитията през последните дни отново разбуниха духовете в социалните мрежи и политическите сили излязоха на преден план със своите идеи, препоръки и планове за бъдещето на държавата. Това, което се наблюдава е като че ли от една страна отслабване на основния опонент на управляващите, а именно БСП и по конкретно тяхната неспособност да обединят различни опозиционни сили под една шапка и от друга страна появата на една тенденция към увеличаваща се критика към властта. Ще издържат ли управляващите на един по-сериозен натиск и какви решения ще вземат основните политически играчи през следващите месеци? Според последните социологически проучвания партията на Слави Трифонов има най-големи шансове за влизане в парламента. Подкрепата идва от голяма част разочаровани гласоподаватели, които не са гласували преди това на избори, плюс вероятно голям процент млади хора". Това каза за БНР политологът Ивайло Динев

"Моята прогноза е, че ще наблюдаваме вероятно следващите години продължаване на едно раздробяване в опозиционното поле, поради липсата на един силен играч, който да успее да обедини в един общ фронт опозицията. Бих казал, че пандемията през последните месеци не е това, което очакваше опозицията, а всъщност обратното се случи, че се увеличи и се затвърди рейтинга на ГЕРБ."- коментира Ивайло Динев.

Според социолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл", ситуацията в момента не подсказва, че се задават предсрочни парламентарни избори, но ситуацията може да се промени много бързо:

"Могат да се променят нещата ако има ескалация- не случайно и Борисов каза "след юли не ме интересува". По- скоро ще се опитат да удържат до края, предполагам, че може и да удържат ... Шансът при Цветан Цветанов е в неговата енергия и организационни способности по места, докато шансът при Слави Трифонов е през телевизора. ща се отнася до проекта на г-н Божков, това не ми изглежда много сериозна ситуация. Там не виждам някакви грамадни шансове, защото чисто логистично не виждам как ще стане, а пък и хората не обичат богатите. Партия не се прави само с пари- трябват и идеи и структури." - каза Първан Симеонов.

През последните дни скандални снимки и видеозаписи от спалнята на премиера Борисов отново разпалиха полемики по оста управляващи- опозиция. "Нашите политически противници удариха дъното"- това заяви Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ по повод записа, за които се твърди, че е с неговия глас и снимки, появили се в интернет пространството.  Според него въпросът е защо сега се прави, а не преди изборите?. "Защото Юли месец е важен месец, очакваме да отпадне механизма, България върви уверено към влизането в Еврозоната, което значи и парична независимост." Потърсихме за коментар народния представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев:

"Не мисля, че има каквато и да е обстановка, освен компроматна и то на много ниско ниво война в държавата, за да разсъждаваме по вероятността за извънредни парламентарни избори ... Причините са няколко- първо коронавирусът все още не е отшумял, а имаме и няколко международни оценки, които са добри са действията на правителството по справянето с коронавируса. Сега икономическата обстановка е влошена в сравнение с началото на годината, когато нямаше блокаж за справяне с пандемията, но  въпреки всичко мерките, които се взимат са адекватни."- подчерта Владимир Тошев.

"Държавата се тресе от скандал в скандал"- така коментира ситуацията в момента народният представител Филип Попов от "БСП за България" и допълни: "Всичките тези скандали със СМС-и, със снимки и звукозаписи показват в каква ситуация се намира държавата. Контактите между олигарси и ръководството на държавата, изпълнителната власт в държавата категорично показват зависимости, според мен, но тези неща би следвало да коментират участниците в този скандал." 

Попитахме и видинчани задават ли се според тях предсрочни парламентарни избори и имат ли шанс новите политически проекти:

"Май натам отиват нещата ... Рано е да се говори. Първо трябва да видим прокуратурата какво ще свърши, да не сме черногледи и да не се стига до гражданска война, че става лошо. Останаха само стари хора, а и не сме вече в тия години ... Няма нови политически проекти. Как се прави една политическа структура, партийна структура в една държава? Това е години работа, къртовска работа."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Невъзможно е БСП да работи с ГЕРБ

На 2 април ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Инна Иванова, ПП: Бъдещето на Северозапада зависи от инвестицията в младите

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05
Петър Петров

Петър Петров, "Възраждане": Нашата цел е самостоятелно управление, защото сме единствената българофилска партия

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Двудетният модел все още е идеал за българското семейство

Двудетният модел остава най-предпочитаният от хората в репродуктивна възраст у нас, сочи изследване на Националния статистически институт (НСИ). И през 2021 г. преобладаващата част от мъжете и жените смятат, че семейството трябва да има две деца- 63,3%. Този дял обаче е значително по-нисък в сравнение с 2011 г., когато процентът е..

публикувано на 25.01.23 в 11:07

А сега накъде?

За пети пореден път в последните две години ще гласуваме за състав на Народно събрание. 48-ият парламент не успя да състави редовно правителство и партиите отново са в предизборен режим . С какви амбиции и послания тръгват към предстоящите предсрочни избори основните политически сили?         Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи последен опит..

публикувано на 24.01.23 в 13:27

Ще се съобрази ли Община Видин с възражения на граждани за ж.к. "Васил Левски"

Проект за регулация и застрояване на ж.к. "Васил Левски" във Видин предизвика недоволство сред граждани. Като граници територията на квартала е заключена между следните улици:  бул. "Панония", ул. "Широка",  ул. "Цар Симеон Велики" и ул. "Акад. Стефан Младенов“. Точно до улица "Акад. Стефан Младенов" от години има обекти, които се..

публикувано на 23.01.23 в 16:11

Благово - селото без кражби и празни къщи

Село Благово се намира на 6 километра от Монтана. В близост е язовир „Огоста“, до който има асфалтов път. Селото е в състава на община Монтана. Първите заселници идват тук след разгрома на Чипровското въстание от 1688 г. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Първото му название е..

публикувано на 20.01.23 в 12:30