Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужна ли е промяна на политическото статукво

Снимка: Радио Видин

Събитията през последните дни отново разбуниха духовете в социалните мрежи и политическите сили излязоха на преден план със своите идеи, препоръки и планове за бъдещето на държавата. Това, което се наблюдава е като че ли от една страна отслабване на основния опонент на управляващите, а именно БСП и по конкретно тяхната неспособност да обединят различни опозиционни сили под една шапка и от друга страна появата на една тенденция към увеличаваща се критика към властта. Ще издържат ли управляващите на един по-сериозен натиск и какви решения ще вземат основните политически играчи през следващите месеци? Според последните социологически проучвания партията на Слави Трифонов има най-големи шансове за влизане в парламента. Подкрепата идва от голяма част разочаровани гласоподаватели, които не са гласували преди това на избори, плюс вероятно голям процент млади хора". Това каза за БНР политологът Ивайло Динев

"Моята прогноза е, че ще наблюдаваме вероятно следващите години продължаване на едно раздробяване в опозиционното поле, поради липсата на един силен играч, който да успее да обедини в един общ фронт опозицията. Бих казал, че пандемията през последните месеци не е това, което очакваше опозицията, а всъщност обратното се случи, че се увеличи и се затвърди рейтинга на ГЕРБ."- коментира Ивайло Динев.

Според социолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл", ситуацията в момента не подсказва, че се задават предсрочни парламентарни избори, но ситуацията може да се промени много бързо:

"Могат да се променят нещата ако има ескалация- не случайно и Борисов каза "след юли не ме интересува". По- скоро ще се опитат да удържат до края, предполагам, че може и да удържат ... Шансът при Цветан Цветанов е в неговата енергия и организационни способности по места, докато шансът при Слави Трифонов е през телевизора. ща се отнася до проекта на г-н Божков, това не ми изглежда много сериозна ситуация. Там не виждам някакви грамадни шансове, защото чисто логистично не виждам как ще стане, а пък и хората не обичат богатите. Партия не се прави само с пари- трябват и идеи и структури." - каза Първан Симеонов.

През последните дни скандални снимки и видеозаписи от спалнята на премиера Борисов отново разпалиха полемики по оста управляващи- опозиция. "Нашите политически противници удариха дъното"- това заяви Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ по повод записа, за които се твърди, че е с неговия глас и снимки, появили се в интернет пространството.  Според него въпросът е защо сега се прави, а не преди изборите?. "Защото Юли месец е важен месец, очакваме да отпадне механизма, България върви уверено към влизането в Еврозоната, което значи и парична независимост." Потърсихме за коментар народния представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев:

"Не мисля, че има каквато и да е обстановка, освен компроматна и то на много ниско ниво война в държавата, за да разсъждаваме по вероятността за извънредни парламентарни избори ... Причините са няколко- първо коронавирусът все още не е отшумял, а имаме и няколко международни оценки, които са добри са действията на правителството по справянето с коронавируса. Сега икономическата обстановка е влошена в сравнение с началото на годината, когато нямаше блокаж за справяне с пандемията, но  въпреки всичко мерките, които се взимат са адекватни."- подчерта Владимир Тошев.

"Държавата се тресе от скандал в скандал"- така коментира ситуацията в момента народният представител Филип Попов от "БСП за България" и допълни: "Всичките тези скандали със СМС-и, със снимки и звукозаписи показват в каква ситуация се намира държавата. Контактите между олигарси и ръководството на държавата, изпълнителната власт в държавата категорично показват зависимости, според мен, но тези неща би следвало да коментират участниците в този скандал." 

Попитахме и видинчани задават ли се според тях предсрочни парламентарни избори и имат ли шанс новите политически проекти:

"Май натам отиват нещата ... Рано е да се говори. Първо трябва да видим прокуратурата какво ще свърши, да не сме черногледи и да не се стига до гражданска война, че става лошо. Останаха само стари хора, а и не сме вече в тия години ... Няма нови политически проекти. Как се прави една политическа структура, партийна структура в една държава? Това е години работа, къртовска работа."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38