Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нужна ли е промяна на политическото статукво

Снимка: Радио Видин

Събитията през последните дни отново разбуниха духовете в социалните мрежи и политическите сили излязоха на преден план със своите идеи, препоръки и планове за бъдещето на държавата. Това, което се наблюдава е като че ли от една страна отслабване на основния опонент на управляващите, а именно БСП и по конкретно тяхната неспособност да обединят различни опозиционни сили под една шапка и от друга страна появата на една тенденция към увеличаваща се критика към властта. Ще издържат ли управляващите на един по-сериозен натиск и какви решения ще вземат основните политически играчи през следващите месеци? Според последните социологически проучвания партията на Слави Трифонов има най-големи шансове за влизане в парламента. Подкрепата идва от голяма част разочаровани гласоподаватели, които не са гласували преди това на избори, плюс вероятно голям процент млади хора". Това каза за БНР политологът Ивайло Динев

"Моята прогноза е, че ще наблюдаваме вероятно следващите години продължаване на едно раздробяване в опозиционното поле, поради липсата на един силен играч, който да успее да обедини в един общ фронт опозицията. Бих казал, че пандемията през последните месеци не е това, което очакваше опозицията, а всъщност обратното се случи, че се увеличи и се затвърди рейтинга на ГЕРБ."- коментира Ивайло Динев.

Според социолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл", ситуацията в момента не подсказва, че се задават предсрочни парламентарни избори, но ситуацията може да се промени много бързо:

"Могат да се променят нещата ако има ескалация- не случайно и Борисов каза "след юли не ме интересува". По- скоро ще се опитат да удържат до края, предполагам, че може и да удържат ... Шансът при Цветан Цветанов е в неговата енергия и организационни способности по места, докато шансът при Слави Трифонов е през телевизора. ща се отнася до проекта на г-н Божков, това не ми изглежда много сериозна ситуация. Там не виждам някакви грамадни шансове, защото чисто логистично не виждам как ще стане, а пък и хората не обичат богатите. Партия не се прави само с пари- трябват и идеи и структури." - каза Първан Симеонов.

През последните дни скандални снимки и видеозаписи от спалнята на премиера Борисов отново разпалиха полемики по оста управляващи- опозиция. "Нашите политически противници удариха дъното"- това заяви Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ по повод записа, за които се твърди, че е с неговия глас и снимки, появили се в интернет пространството.  Според него въпросът е защо сега се прави, а не преди изборите?. "Защото Юли месец е важен месец, очакваме да отпадне механизма, България върви уверено към влизането в Еврозоната, което значи и парична независимост." Потърсихме за коментар народния представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев:

"Не мисля, че има каквато и да е обстановка, освен компроматна и то на много ниско ниво война в държавата, за да разсъждаваме по вероятността за извънредни парламентарни избори ... Причините са няколко- първо коронавирусът все още не е отшумял, а имаме и няколко международни оценки, които са добри са действията на правителството по справянето с коронавируса. Сега икономическата обстановка е влошена в сравнение с началото на годината, когато нямаше блокаж за справяне с пандемията, но  въпреки всичко мерките, които се взимат са адекватни."- подчерта Владимир Тошев.

"Държавата се тресе от скандал в скандал"- така коментира ситуацията в момента народният представител Филип Попов от "БСП за България" и допълни: "Всичките тези скандали със СМС-и, със снимки и звукозаписи показват в каква ситуация се намира държавата. Контактите между олигарси и ръководството на държавата, изпълнителната власт в държавата категорично показват зависимости, според мен, но тези неща би следвало да коментират участниците в този скандал." 

Попитахме и видинчани задават ли се според тях предсрочни парламентарни избори и имат ли шанс новите политически проекти:

"Май натам отиват нещата ... Рано е да се говори. Първо трябва да видим прокуратурата какво ще свърши, да не сме черногледи и да не се стига до гражданска война, че става лошо. Останаха само стари хора, а и не сме вече в тия години ... Няма нови политически проекти. Как се прави една политическа структура, партийна структура в една държава? Това е години работа, къртовска работа."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември. Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още..

публикувано на 17.11.20 в 14:27

25% повече нови безработни в Северозапада в сравнение с миналата година

През деветте месеца на 2020 г. в областите Видин, Враца и Монтана с редномесечният брой на регистрираните безработни лица нараства в сравнение с деветмесечието на 2019 г. и достига 5 753 души във Видин, 9 620 души във Враца и 8085 в Монтана. Увеличението е съответно в област Видин – с 12.0 на сто, в област Враца с 10.0 на сто и в област Монтана – с..

публикувано на 17.11.20 в 13:31

Нови социални жилища ще строят във Видин

Нови социални жилища ще има във Видин. Преди пет години общината беше сред първите в страната, в които с европейски средства бяха изградени такива. "Мястото за осъществяването на строителството на 37-те нови жилища е жилищен комплекс "Христо Ботев", ул. "Димитър Цухлев" №44. Избрано е с оглед осигуряване на пространство за интеграция на..

публикувано на 16.11.20 в 14:39