Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дни преди жътвата: Във Видин се надяват на добри добиви, във Враца загиват и пролетниците

Снимка: Радио ВИДИН


Наближава жътва, затова и в "Земята, която ни храни" говорим за посевите. Със сигурност топлата и безснежна зима се отрази негативно, продължителната суша също си каза думата. Какво е състоянието на есенниците и има ли пропаднали площи- темата коментира Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:
"Пшеницата и ечемикът се намират в добро състояние, добивите няма да са по-лоши от миналата година. При рапицата има около 500 декара пропаднали, но при пшеницата и ечемика, не. Надяваме се на добри добиви..." 
В района на Видин няма заявени пропаднали площи. Няма да има проблем и с осигуряването на зърното за хляб:
"Идеята е, че всеки земеделски производител очаква по-добри резултати, но знаем, че земеделие е завод под открито небе и никога не се знае кое как ще се случи. Земеделците са корави хора и ще преодолеят и този проблем... Дъждовете задържаха развитието на пролетниците, стресира ги. Да се надяваме, че ще намалеят дъждовете... Най-важното е да няма градушки. На този етап региона успешно е защитен."
Официалното откриване на жътвата ще бъде на 30 юни от 10 часа в землището на Ново село.
"Една традиция, която възстановихме миналата година, ще я продължим. Надяваме се, че ще получим добри добиви и резултати..." 
Според Жечко Андрейнски сега основният проблем са много валежи, които паднаха през последните десетина дни- това би затруднило жътвата. Иначе и пшеницата, и ечемикът във видинските полета са в добро сътояние, а земеделците очакват добиви, не по-лоши от миналогодишните. Не така стоят нещата в част от землищата на област Враца. Там сушата си каза думата, добиви не очакваме- нито от есенници, нито от пролетници, категорична е Румяна Ангелова- председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите:
"За съжаление, ние нямаме дъждове и картинката е много лоша, всички есенници са до 90 % пропаднали. Това е в едната страна на Враца- Бяла Слатина, Бърдарски геран, Алтимир, Крушовица, Оряхово, Селановци- районът, в който по принцип се ражда жито...Близо до Враца, в полупланинския район са добре, при тях има достатъчно количество валежи... При нас сушата ще компрометира и пролетниците- слънчогледите закъсват...  За съжаление, ще има редукция и на пролетниците, молим се да завали... Това, че зимата нямаше снежна покривка, няма влагозапасяване, тази осезаема суша ще се окажат пагубни за реколтата...."
Обследват се пропадналите площи, след което ще стане ясно колко декара и земеделски производители са засегнати:
"Тази година се оказа ужасна... Пролетниците вървяха добре, но в един момент спря растежа заради сушата... Всички колеги са разтревожени за това, което става. За съжаление, държавата няма да може да ни помогне...Годината ще се окаже фатална за много колеги. Тежка ще е годината за зърнопроизводството, въобще.... Нямаме напояване, съсипахме го, и сега картината е лоша... Годината е извън всякакви норми..."

Според Румяна Ангелова проблемът няма да рефлектира върху зърнения запас, защото у нас пшеница се произвежда достатъчно много като количество- 5,6 милиона тона, а потреблението ни е 1,2 милиона, но всичко ще рефлектира на финансовото състояние на производителите. 
Чуйте повече в звуковия файл. 
Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30