Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни преди жътвата: Във Видин се надяват на добри добиви, във Враца загиват и пролетниците

Снимка: Радио ВИДИН


Наближава жътва, затова и в "Земята, която ни храни" говорим за посевите. Със сигурност топлата и безснежна зима се отрази негативно, продължителната суша също си каза думата. Какво е състоянието на есенниците и има ли пропаднали площи- темата коментира Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:
"Пшеницата и ечемикът се намират в добро състояние, добивите няма да са по-лоши от миналата година. При рапицата има около 500 декара пропаднали, но при пшеницата и ечемика, не. Надяваме се на добри добиви..." 
В района на Видин няма заявени пропаднали площи. Няма да има проблем и с осигуряването на зърното за хляб:
"Идеята е, че всеки земеделски производител очаква по-добри резултати, но знаем, че земеделие е завод под открито небе и никога не се знае кое как ще се случи. Земеделците са корави хора и ще преодолеят и този проблем... Дъждовете задържаха развитието на пролетниците, стресира ги. Да се надяваме, че ще намалеят дъждовете... Най-важното е да няма градушки. На този етап региона успешно е защитен."
Официалното откриване на жътвата ще бъде на 30 юни от 10 часа в землището на Ново село.
"Една традиция, която възстановихме миналата година, ще я продължим. Надяваме се, че ще получим добри добиви и резултати..." 
Според Жечко Андрейнски сега основният проблем са много валежи, които паднаха през последните десетина дни- това би затруднило жътвата. Иначе и пшеницата, и ечемикът във видинските полета са в добро сътояние, а земеделците очакват добиви, не по-лоши от миналогодишните. Не така стоят нещата в част от землищата на област Враца. Там сушата си каза думата, добиви не очакваме- нито от есенници, нито от пролетници, категорична е Румяна Ангелова- председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите:
"За съжаление, ние нямаме дъждове и картинката е много лоша, всички есенници са до 90 % пропаднали. Това е в едната страна на Враца- Бяла Слатина, Бърдарски геран, Алтимир, Крушовица, Оряхово, Селановци- районът, в който по принцип се ражда жито...Близо до Враца, в полупланинския район са добре, при тях има достатъчно количество валежи... При нас сушата ще компрометира и пролетниците- слънчогледите закъсват...  За съжаление, ще има редукция и на пролетниците, молим се да завали... Това, че зимата нямаше снежна покривка, няма влагозапасяване, тази осезаема суша ще се окажат пагубни за реколтата...."
Обследват се пропадналите площи, след което ще стане ясно колко декара и земеделски производители са засегнати:
"Тази година се оказа ужасна... Пролетниците вървяха добре, но в един момент спря растежа заради сушата... Всички колеги са разтревожени за това, което става. За съжаление, държавата няма да може да ни помогне...Годината ще се окаже фатална за много колеги. Тежка ще е годината за зърнопроизводството, въобще.... Нямаме напояване, съсипахме го, и сега картината е лоша... Годината е извън всякакви норми..."

Според Румяна Ангелова проблемът няма да рефлектира върху зърнения запас, защото у нас пшеница се произвежда достатъчно много като количество- 5,6 милиона тона, а потреблението ни е 1,2 милиона, но всичко ще рефлектира на финансовото състояние на производителите. 
Чуйте повече в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28