Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дни преди жътвата: Във Видин се надяват на добри добиви, във Враца загиват и пролетниците

Снимка: Радио ВИДИН


Наближава жътва, затова и в "Земята, която ни храни" говорим за посевите. Със сигурност топлата и безснежна зима се отрази негативно, продължителната суша също си каза думата. Какво е състоянието на есенниците и има ли пропаднали площи- темата коментира Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:
"Пшеницата и ечемикът се намират в добро състояние, добивите няма да са по-лоши от миналата година. При рапицата има около 500 декара пропаднали, но при пшеницата и ечемика, не. Надяваме се на добри добиви..." 
В района на Видин няма заявени пропаднали площи. Няма да има проблем и с осигуряването на зърното за хляб:
"Идеята е, че всеки земеделски производител очаква по-добри резултати, но знаем, че земеделие е завод под открито небе и никога не се знае кое как ще се случи. Земеделците са корави хора и ще преодолеят и този проблем... Дъждовете задържаха развитието на пролетниците, стресира ги. Да се надяваме, че ще намалеят дъждовете... Най-важното е да няма градушки. На този етап региона успешно е защитен."
Официалното откриване на жътвата ще бъде на 30 юни от 10 часа в землището на Ново село.
"Една традиция, която възстановихме миналата година, ще я продължим. Надяваме се, че ще получим добри добиви и резултати..." 
Според Жечко Андрейнски сега основният проблем са много валежи, които паднаха през последните десетина дни- това би затруднило жътвата. Иначе и пшеницата, и ечемикът във видинските полета са в добро сътояние, а земеделците очакват добиви, не по-лоши от миналогодишните. Не така стоят нещата в част от землищата на област Враца. Там сушата си каза думата, добиви не очакваме- нито от есенници, нито от пролетници, категорична е Румяна Ангелова- председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите:
"За съжаление, ние нямаме дъждове и картинката е много лоша, всички есенници са до 90 % пропаднали. Това е в едната страна на Враца- Бяла Слатина, Бърдарски геран, Алтимир, Крушовица, Оряхово, Селановци- районът, в който по принцип се ражда жито...Близо до Враца, в полупланинския район са добре, при тях има достатъчно количество валежи... При нас сушата ще компрометира и пролетниците- слънчогледите закъсват...  За съжаление, ще има редукция и на пролетниците, молим се да завали... Това, че зимата нямаше снежна покривка, няма влагозапасяване, тази осезаема суша ще се окажат пагубни за реколтата...."
Обследват се пропадналите площи, след което ще стане ясно колко декара и земеделски производители са засегнати:
"Тази година се оказа ужасна... Пролетниците вървяха добре, но в един момент спря растежа заради сушата... Всички колеги са разтревожени за това, което става. За съжаление, държавата няма да може да ни помогне...Годината ще се окаже фатална за много колеги. Тежка ще е годината за зърнопроизводството, въобще.... Нямаме напояване, съсипахме го, и сега картината е лоша... Годината е извън всякакви норми..."

Според Румяна Ангелова проблемът няма да рефлектира върху зърнения запас, защото у нас пшеница се произвежда достатъчно много като количество- 5,6 милиона тона, а потреблението ни е 1,2 милиона, но всичко ще рефлектира на финансовото състояние на производителите. 
Чуйте повече в звуковия файл. 
Вижте още

"Ботаническа градина" в бившата текстилна фабрика на Враца

Всеки от нас е чувал латинската сентенция "Природата не търпи празно пространство". Всеки от нас е виждал поне една необитаема сграда, която с течение на годините се превръща в джунгла от безразборно растящите храсти и дървета.  Така се е случило и с  изоставената от над 10 години малка текстилна фабрика в центъра на град Враца, където а..

публикувано на 01.10.20 в 16:00

1 октомври - Международен ден на възрастните хора

Международният ден на възрастните хора  се отбелязва н а 1 октомври .  Възрастните хора са преобладаващо население в област Видин. По - голяма част от тях членуват в пенсионерски клубове, където са създадени условия за културна и обществена дейност.  Само във Видин пенсионерските клубове са четири, а председател на един от тях е диджея  Боби..

публикувано на 01.10.20 в 12:50

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом близки на загиналите чакат възмездие

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, при който загинаха 15 души, все още не е ясно чия е вината за смъртта им . Очаква се решение на Апелативния съд в София по жалба на близките им, след като Окръжният съд във Видин оправда чeтиримата обвинени. Заводът в Горни Лом е с нов собственик и се готви да пак да започне..

публикувано на 01.10.20 в 11:36

В "Музикална зона" на 01 октомври 2020 слушаме Владимир Хоровиц

На днешния първи октомври – Международният ден на музиката се навършват 117 г. от рождението на руско – американския виртуозен пианист Владимир Хоровиц. Наречен е още "последният велик романтик", "кралят на кралете на пианистите" и "свръхбог на пианото". Произхожда от еврейска музикална фамилия - от семейството той е най-изявеният. Има огромен..

публикувано на 01.10.20 в 08:00

Има ли бъдеще за пустите селски училища

Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години .  В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св...

публикувано на 30.09.20 в 14:15

"Квартална сцена" едновременно във Видин и Белоградчик

Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" ще се проведе едновременно във Видин и Белоградчик.  В продължение на четири дни, от 1 до 4 октомври, децата от двата града ще могат да видят театрални представления по актуални теми и да участват в творчески ателиета, обясни Албена Тагарева от фондация "Арт офис" , която е един..

публикувано на 30.09.20 в 13:28

Урок по история край зидовете на антична Бонония

Единадесетокласници от езиковата гимназия във Видин, с профилирано обучение по история , посетиха археологическия обект, където от две седмици работи екип, ръководен от доцент д-р Здравко Димитров. Идеята за урока на терен е на Валентина Александрова - преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ "Йордан Радичков":   "Много ми е..

публикувано на 29.09.20 в 17:15