Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дни преди жътвата: Във Видин се надяват на добри добиви, във Враца загиват и пролетниците

Снимка: Радио ВИДИН


Наближава жътва, затова и в "Земята, която ни храни" говорим за посевите. Със сигурност топлата и безснежна зима се отрази негативно, продължителната суша също си каза думата. Какво е състоянието на есенниците и има ли пропаднали площи- темата коментира Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:
"Пшеницата и ечемикът се намират в добро състояние, добивите няма да са по-лоши от миналата година. При рапицата има около 500 декара пропаднали, но при пшеницата и ечемика, не. Надяваме се на добри добиви..." 
В района на Видин няма заявени пропаднали площи. Няма да има проблем и с осигуряването на зърното за хляб:
"Идеята е, че всеки земеделски производител очаква по-добри резултати, но знаем, че земеделие е завод под открито небе и никога не се знае кое как ще се случи. Земеделците са корави хора и ще преодолеят и този проблем... Дъждовете задържаха развитието на пролетниците, стресира ги. Да се надяваме, че ще намалеят дъждовете... Най-важното е да няма градушки. На този етап региона успешно е защитен."
Официалното откриване на жътвата ще бъде на 30 юни от 10 часа в землището на Ново село.
"Една традиция, която възстановихме миналата година, ще я продължим. Надяваме се, че ще получим добри добиви и резултати..." 
Според Жечко Андрейнски сега основният проблем са много валежи, които паднаха през последните десетина дни- това би затруднило жътвата. Иначе и пшеницата, и ечемикът във видинските полета са в добро сътояние, а земеделците очакват добиви, не по-лоши от миналогодишните. Не така стоят нещата в част от землищата на област Враца. Там сушата си каза думата, добиви не очакваме- нито от есенници, нито от пролетници, категорична е Румяна Ангелова- председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите:
"За съжаление, ние нямаме дъждове и картинката е много лоша, всички есенници са до 90 % пропаднали. Това е в едната страна на Враца- Бяла Слатина, Бърдарски геран, Алтимир, Крушовица, Оряхово, Селановци- районът, в който по принцип се ражда жито...Близо до Враца, в полупланинския район са добре, при тях има достатъчно количество валежи... При нас сушата ще компрометира и пролетниците- слънчогледите закъсват...  За съжаление, ще има редукция и на пролетниците, молим се да завали... Това, че зимата нямаше снежна покривка, няма влагозапасяване, тази осезаема суша ще се окажат пагубни за реколтата...."
Обследват се пропадналите площи, след което ще стане ясно колко декара и земеделски производители са засегнати:
"Тази година се оказа ужасна... Пролетниците вървяха добре, но в един момент спря растежа заради сушата... Всички колеги са разтревожени за това, което става. За съжаление, държавата няма да може да ни помогне...Годината ще се окаже фатална за много колеги. Тежка ще е годината за зърнопроизводството, въобще.... Нямаме напояване, съсипахме го, и сега картината е лоша... Годината е извън всякакви норми..."

Според Румяна Ангелова проблемът няма да рефлектира върху зърнения запас, защото у нас пшеница се произвежда достатъчно много като количество- 5,6 милиона тона, а потреблението ни е 1,2 милиона, но всичко ще рефлектира на финансовото състояние на производителите. 
Чуйте повече в звуковия файл. 
Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05