Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Уплаши ли коронакризата летните фестивали

2
Снимка: Фейсбук

След поредица от затягане и облекчаване на мерките за борба с коронавируса, отново станахме свидетели на постепенно затягане на изискванията. Задължителното ползване на предпазните маски в транспорта и закрити обществени помещения пак ще объркат работата на много заведения и институции, а това засяга пряко и посещенията на спортни, и културни мероприятия. Почитателите на музиката, обаче с нетърпение очакват летните месеци, за да посетят някой фестивал или концерт на открито и по този начин да се срещнат със своите любими изпълнители. Ще може ли да се случи това тази година, предвид извънредната ситуация? Николай Николов е собственик на рентъл- компания, специализирана в озвучаването на концерти и фестивали. Много от проявите в Северозападна България се озвучават с негова апаратура. Има ли вече оферти от организатори на събития за това лято?

"Заявката за тази година беше много сериозна в Северозапада, трябваше да има много хубави събития, но за голямо съжаление повечето от тях отпаднаха. Леко раздвижване може да се каже, че почва да има вече ... Рок концертът е друго измерение- ти трябва да имаш близък контакт с артиста и близък контакт с публиката. Сега вече със "Сигнал" нещата се случиха. Да, по- особено е, да, по- различно е, но нещата ще се случват."- обясни Николай Николов.

Монтана е привлекателен център за редица световни рок величия през последните години, а главният виновник за това е организаторката на фестивала "Изкуството е ..." Нелиан Николова. Ще се случи ли тази година поредното му издание?

"Тази седмица ще обявим официалното становище на организационния екип. Това, което мога да кажа е, че екипът ни прави всичко по силите си, всичко възможно да запази събитието. Ситуацията е много сложна, не само сама по себе си, заради този вирус и всички ограничения, които бяха наложени, но заради тази ситуация има и много други обстоятелства, които се преплитат по много безумни начини и правят нещата да изглеждат още по- сложни и по- трудни, човек да може да планира нещо. Живот и здраве аз имам надежда, че към края на седмицата ще имаме добри новини."- каза Нелиан Николова.

Един от най- младите рок фестивали в Северозападна България е "Чупрене Оупън Еър". През 2020-та той навършва три години. Ще се случи ли, обаче тази година - разговаряхме с организатора Джордан Йорданов:

"Фестивалът няма да се състои тази година, а живот и здраве догодина, което не е толкова до уплашване на фестивалите, а до мерките, които се взеха. Наистина някакви мерки трябваше да се вземат да няма събиране така на доста хора ... Няма как да се случат нещата, при положение че примерно предишната година, ако имаш 1000 човека сега трябва да имаш 30%, което са страшно малко хора."- обясни Джордан Йорданов.

Един от фестивалите в Северозападна България, който по традиция всяка година събира почитателите на рок музиката в края на лятото е ломският фестивал "Рок вълнение". Тази година, обаче новините от Лом не са положителни, каза за радио Видин Красимир Илиев, организатор на фестивала. Официално становище от екипа ще има, обаче едва в средата на следващия месец. Каква е тръпката да посетиш рок фестивал и какво означава това за почитателите на този вид музика. Разговаряхме с Цветан Станков, който има огромен брой фестивали зад гърба си и ситуацията около коронавируса определено обърква плановете му за лято 2020:

"Много лошо става не само в Северозападна България, а и в цяла България като гледам ... Ние сме хора, които цяла година чакаме такива събития и това като го няма е много лошо."- разказа Цветан Станков.

На фона на тези неприятни новини за почитателите на музикалните фестивали в Северозапада единственият лъч светлина като че ли остава Видин, където лятото обещава да е наситено на музикални уикенди. Главният виновник за това отново е музикалният деятел и ди джей Васко Громков, който разказа какво е включено в програмата на "Музикално лято 2020" в Крайдунавския град:

"Сега е момента Видин да избухне, точно когато другите паузират временно, поне така си обяснявам аз нещата ... да, над 15 концерта са предвидени, като всичко зависи и от метеорологичните условия. Точно затова сме ги насрочили в петъците, за да можем да реагираме и ако има дъжд да ги преместим в събота.Започваме още от 3 юли с много силно участие на пловдивското трио "Le Push" чийто вокалист в момента - Иван Лазаров е голяма звезда."- обясни Васко Громков.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00

"Квартали войни" преобразяват Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество"  да участват в "Квартални войни".   Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят...

публикувано на 29.06.20 в 13:04