Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уплаши ли коронакризата летните фестивали

2
Снимка: Фейсбук

След поредица от затягане и облекчаване на мерките за борба с коронавируса, отново станахме свидетели на постепенно затягане на изискванията. Задължителното ползване на предпазните маски в транспорта и закрити обществени помещения пак ще объркат работата на много заведения и институции, а това засяга пряко и посещенията на спортни, и културни мероприятия. Почитателите на музиката, обаче с нетърпение очакват летните месеци, за да посетят някой фестивал или концерт на открито и по този начин да се срещнат със своите любими изпълнители. Ще може ли да се случи това тази година, предвид извънредната ситуация? Николай Николов е собственик на рентъл- компания, специализирана в озвучаването на концерти и фестивали. Много от проявите в Северозападна България се озвучават с негова апаратура. Има ли вече оферти от организатори на събития за това лято?

"Заявката за тази година беше много сериозна в Северозапада, трябваше да има много хубави събития, но за голямо съжаление повечето от тях отпаднаха. Леко раздвижване може да се каже, че почва да има вече ... Рок концертът е друго измерение- ти трябва да имаш близък контакт с артиста и близък контакт с публиката. Сега вече със "Сигнал" нещата се случиха. Да, по- особено е, да, по- различно е, но нещата ще се случват."- обясни Николай Николов.

Монтана е привлекателен център за редица световни рок величия през последните години, а главният виновник за това е организаторката на фестивала "Изкуството е ..." Нелиан Николова. Ще се случи ли тази година поредното му издание?

"Тази седмица ще обявим официалното становище на организационния екип. Това, което мога да кажа е, че екипът ни прави всичко по силите си, всичко възможно да запази събитието. Ситуацията е много сложна, не само сама по себе си, заради този вирус и всички ограничения, които бяха наложени, но заради тази ситуация има и много други обстоятелства, които се преплитат по много безумни начини и правят нещата да изглеждат още по- сложни и по- трудни, човек да може да планира нещо. Живот и здраве аз имам надежда, че към края на седмицата ще имаме добри новини."- каза Нелиан Николова.

Един от най- младите рок фестивали в Северозападна България е "Чупрене Оупън Еър". През 2020-та той навършва три години. Ще се случи ли, обаче тази година - разговаряхме с организатора Джордан Йорданов:

"Фестивалът няма да се състои тази година, а живот и здраве догодина, което не е толкова до уплашване на фестивалите, а до мерките, които се взеха. Наистина някакви мерки трябваше да се вземат да няма събиране така на доста хора ... Няма как да се случат нещата, при положение че примерно предишната година, ако имаш 1000 човека сега трябва да имаш 30%, което са страшно малко хора."- обясни Джордан Йорданов.

Един от фестивалите в Северозападна България, който по традиция всяка година събира почитателите на рок музиката в края на лятото е ломският фестивал "Рок вълнение". Тази година, обаче новините от Лом не са положителни, каза за радио Видин Красимир Илиев, организатор на фестивала. Официално становище от екипа ще има, обаче едва в средата на следващия месец. Каква е тръпката да посетиш рок фестивал и какво означава това за почитателите на този вид музика. Разговаряхме с Цветан Станков, който има огромен брой фестивали зад гърба си и ситуацията около коронавируса определено обърква плановете му за лято 2020:

"Много лошо става не само в Северозападна България, а и в цяла България като гледам ... Ние сме хора, които цяла година чакаме такива събития и това като го няма е много лошо."- разказа Цветан Станков.

На фона на тези неприятни новини за почитателите на музикалните фестивали в Северозапада единственият лъч светлина като че ли остава Видин, където лятото обещава да е наситено на музикални уикенди. Главният виновник за това отново е музикалният деятел и ди джей Васко Громков, който разказа какво е включено в програмата на "Музикално лято 2020" в Крайдунавския град:

"Сега е момента Видин да избухне, точно когато другите паузират временно, поне така си обяснявам аз нещата ... да, над 15 концерта са предвидени, като всичко зависи и от метеорологичните условия. Точно затова сме ги насрочили в петъците, за да можем да реагираме и ако има дъжд да ги преместим в събота.Започваме още от 3 юли с много силно участие на пловдивското трио "Le Push" чийто вокалист в момента - Иван Лазаров е голяма звезда."- обясни Васко Громков.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00