Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С лекция отбелязват празника на аптекарите във Враца

2
враца етнографски комплекс
Снимка: РАДИО ВИДИН

Празникът на билките Еньовден се отбелязва и като Ден на фармацевта. Това е поводът за организирането на публична лекция, на тема "Клиничната фармация в полза на терапията и пациентите", във Враца. Тя ще се състои от 16:00 часа в двора на Етнографско-възрожденски комплекс "Свети Софроний Врачански“. Всеки желаещ може да я проследи и онлайн на сайта на Българския фармацевтичен съюз.

Събитието е организирано от Регионалния исторически музей, Българския фармацевтичен съюз и от магистър-фармацевт Иван Узунов, който обясни за Радио Видин, че от 10 години на този ден канят гости, които се интересуват от фитотерапия и фармация. Тъй като годината е юбилейна организаторите са решили лекцията да е посветена на т. нар. "съзидателна терапия":

"Терапия на образуване, на създаване на лекарства, които лекарства са потвърдени от практиката и то не еднократно, а от пациент два - три пъти, което значи, че медикамента е ефективен. И тъй като сега има заболявания, които са актуални за този сезон аз ще акцентирам основно за алергичните ринити, хреми, които се обострят и които трябва да бъдат контролирани с ответен доказан медикамент. Обостря се и т. нар. подсичане (интертриго), третото нещо, което е актуално за този сезон това е болестта на венозната недостатъчност... Нещата ще могат да бъдат онлайн гледани от тези, които се интересуват и същевременно могат да бъдат задавани въпроси. Това нещо се прави за първи път и е една новост по отношение на предоставяне на информация на колегите, както и новост за създаващата терапия като иновация в клиничната фармация и фармацията въобще"

Във връзка с поверието, свързано с Еньовден, за 77-те билки и половина магистър-фармацевт Узунов препоръчва лековитите качества на стамболската черница, отварата от лайка и лененото семе. Какво приложение могат да имат те в ежедневието ни чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00