Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомъдрието е Боголюбие

Снимка: peace4u.info

В Третата неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание върху Иисусовите поучения, които наричаме "Проповедта на планината".

"Ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно."(Мат. 6:22-23)

"Тук под око се разбира умът, а тялото означава душата в цялост. И така, когато умът е прост, тогава в душата е светло, а когато умът е лукав – в душата е тъмно.

Но какво значи прост ум и лукав ум? Прост е онзи ум, който приема всичко така, както е написано в Словото Божие и е твърдо убеден, че всичко е така, както е написано. Никакво хитроумие, никакви колебания и блуждаене на ума няма в него.

Лукав ум е онзи, който пристъпва към Словото Божие с лукавство, празно любопитство и желание да се изследва неизследимото. Той не може просто да повярва, а изпитва Словото Божие и се опитва да го съгласува със своите мъдрувания. Пристъпва към него не като ученик, а като съдия и критик, за да узнае какво говори то, а после или да се надсмее, или отвисоко да каже: "да, това не е лошо".

Простият ум вижда всичко ясно. Всяко нещо у него има свой определен характер, очертан от Словото Божие, затова и у него всичко си е на мястото и той знае как точно да подходи към всяка вещ. Значи той върви по пътища видими и открити с пълната увереност, че те водят към избраната цел." 

В рубриката "Съвременна Библия" – тези дни офисът на Гинес призна рекордът на Джеси Комбс. Тя е жената рали пилот, достигнала най-висока скорост с превозно средство на земната повърхност – 841 км/ч. За съжаление признанието идва посмъртно. На 27 август 2019 г., точно по време на поставянето на рекорда, Джеси Комбс катастрофира. Предното колело на триколесния джет се разпада. Колата избухва в пламъци. Джеси Комбс умира докато постига мечтата си. Има нещо в нас, което ни кара да се възхищаваме на хора като нея. Но заедно с признанието изниква и въпроса "Струвало ли си е?" Има неща, които имаме, но дали си струват цената, която сме платили, за да ги имаме? "Струва ли си?" – един важен въпрос в човешкия ни живот!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00