Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любомъдрието е Боголюбие

Снимка: peace4u.info

В Третата неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание върху Иисусовите поучения, които наричаме "Проповедта на планината".

"Ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно."(Мат. 6:22-23)

"Тук под око се разбира умът, а тялото означава душата в цялост. И така, когато умът е прост, тогава в душата е светло, а когато умът е лукав – в душата е тъмно.

Но какво значи прост ум и лукав ум? Прост е онзи ум, който приема всичко така, както е написано в Словото Божие и е твърдо убеден, че всичко е така, както е написано. Никакво хитроумие, никакви колебания и блуждаене на ума няма в него.

Лукав ум е онзи, който пристъпва към Словото Божие с лукавство, празно любопитство и желание да се изследва неизследимото. Той не може просто да повярва, а изпитва Словото Божие и се опитва да го съгласува със своите мъдрувания. Пристъпва към него не като ученик, а като съдия и критик, за да узнае какво говори то, а после или да се надсмее, или отвисоко да каже: "да, това не е лошо".

Простият ум вижда всичко ясно. Всяко нещо у него има свой определен характер, очертан от Словото Божие, затова и у него всичко си е на мястото и той знае как точно да подходи към всяка вещ. Значи той върви по пътища видими и открити с пълната увереност, че те водят към избраната цел." 

В рубриката "Съвременна Библия" – тези дни офисът на Гинес призна рекордът на Джеси Комбс. Тя е жената рали пилот, достигнала най-висока скорост с превозно средство на земната повърхност – 841 км/ч. За съжаление признанието идва посмъртно. На 27 август 2019 г., точно по време на поставянето на рекорда, Джеси Комбс катастрофира. Предното колело на триколесния джет се разпада. Колата избухва в пламъци. Джеси Комбс умира докато постига мечтата си. Има нещо в нас, което ни кара да се възхищаваме на хора като нея. Но заедно с признанието изниква и въпроса "Струвало ли си е?" Има неща, които имаме, но дали си струват цената, която сме платили, за да ги имаме? "Струва ли си?" – един важен въпрос в човешкия ни живот!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци. "До края на месец юли..

публикувано на 06.07.20 в 17:21

Фестивалът The Bridge ще е онлайн

От 13-ти до 17 юли ще се проведе 11-то издание на младежкия фестивал на изкуствата Тhe Bridge , едно от най-очакваните събития във Видин през лятото. За седмица по време на фестивала, работилниците по изкуствата събират десетки младежи, а част от програмата са концерти и изложби, на участници в събитието. Заради пандемията..

публикувано на 06.07.20 в 15:10

Гарбриела Кирилова: Тайната на успеха е екипната работа

През тази седмица рожден ден отбеляза треньорът и създател на един от най-успешните спортни клубове във Видин - Клуб по самбо и джудо "Бъдин" - Габриела Кирилова . Това е идеален повод да ви срещнем с тази сърцата видинска шампионка, посветила живота си на самбото и джудото. Самата тя е многократен републикански шампион по джудо и..

публикувано на 05.07.20 в 17:50