Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището в Моравица остава, реши Общинският съвет в Мездра

Снимка: Община Мездра

Общински съвет - Мездра потвърди своето решение от предишното заседание училището в Моравица да не бъде закривано. Предложението за закриване на ОУ „Васил Кънчов“ бе направено от Регионално управление на образованието - Враца, но решението на ОбС- Мездра бе върнато  за ново обсъждане от областния управител Малина Николова с мотива, че е незаконосъобразно, тъй като цитираното в него правно основание е общо и не дава възможност да се направи основателен извод за причините, обосноваващи приемането му.

Новото решение е мотивирано по следния начин: „Ролята и основна задача на общинското ръководство и на ОбС - Мездра е именно в посока опазване  на мрежата от  училищата, ефективно и рационално ползване на материалната база и осигуряване на възможност за придобиване на средно образование в община Мездра, без сътресения и катаклизми, които могат да окажат крайно негативно влияние върху развитието на общината като цяло. Училище "Васил Кънчов" в с. Моравица разполага с много добра материална база и квалифицирани преподаватели. Запазват се работните им места. Община Мездра поема ангажимент при необходимост да дофинансира сформираните маломерни паралелки от бюджета си.“

С друго свое решение ОбС разреши на Община Мездра да кандидатства пред Министерство на финансите за отпускане на безлихвен заем от централния бюджет в размер на 976 000 лв., със срок за погасяване - 25.12.2021 г. Средствата ще бъдат изразходвани за окончателно приключване на четири проекта по ОП „Региони в растеж“ - три за саниране на жилищни сгради и един за изграждане на Център за обществена подкрепа и на Дневен център за подкрепа на деца с увреждания на техните семейства, както и за нормално функциониране на звената на бюджетна издръжка, финансирани със собствени приходи и за погасяване на просрочени задължения.

Кметът на Мездра беше упълномощен да подпише четири записи на заповед, платими на предявяване в полза на ДФ „Земеделие“ в размер на общо около 3 270 000 лв. (с ДДС) за обезпечаване на 100% от заявения размер на авансово плащане по договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Програма за развитие на селските райони за проект „Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в агломерации с под 2000 е. ж. на територията на община Мездра“ и за проект за изграждане на мултифункционално спортно игрище в с. Долна Кремена.

Приети бяха Годишен план за ползване на дървесина от общински горски територии за 2020 г. и Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение и за реда за издаване на сертификат за инвестиция клас В.

ОбС даде съгласие Община Мездра да кандидатства пред Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика за отпускане на финансови средства по Целева програма за подпомагане образователния процес на децата и младежите, настанени в социални услуги, делегирана от държавата дейност от резидентен тип и домове за деца, лишени от родителска грижа от I до XII клас.

Кметът Иван Аспарухов бе упълномощен да представлява Община Мездра на предстоящото извънредно Общо събрание на „Нови енергии“ ООД - София, в което дружество Общината има миноритарен дял от 10%, и как да гласува по точките, включени в дневен ред.

ОбС се съгласи да бъдат ремонтирани и възстановени две чешми в землището на с. Очиндол в рамките на изпълняван от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ проект, свързан с подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на парка, финансиран от ОП „Околна среда“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59