Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището в Моравица остава, реши Общинският съвет в Мездра

Снимка: Община Мездра

Общински съвет - Мездра потвърди своето решение от предишното заседание училището в Моравица да не бъде закривано. Предложението за закриване на ОУ „Васил Кънчов“ бе направено от Регионално управление на образованието - Враца, но решението на ОбС- Мездра бе върнато  за ново обсъждане от областния управител Малина Николова с мотива, че е незаконосъобразно, тъй като цитираното в него правно основание е общо и не дава възможност да се направи основателен извод за причините, обосноваващи приемането му.

Новото решение е мотивирано по следния начин: „Ролята и основна задача на общинското ръководство и на ОбС - Мездра е именно в посока опазване  на мрежата от  училищата, ефективно и рационално ползване на материалната база и осигуряване на възможност за придобиване на средно образование в община Мездра, без сътресения и катаклизми, които могат да окажат крайно негативно влияние върху развитието на общината като цяло. Училище "Васил Кънчов" в с. Моравица разполага с много добра материална база и квалифицирани преподаватели. Запазват се работните им места. Община Мездра поема ангажимент при необходимост да дофинансира сформираните маломерни паралелки от бюджета си.“

С друго свое решение ОбС разреши на Община Мездра да кандидатства пред Министерство на финансите за отпускане на безлихвен заем от централния бюджет в размер на 976 000 лв., със срок за погасяване - 25.12.2021 г. Средствата ще бъдат изразходвани за окончателно приключване на четири проекта по ОП „Региони в растеж“ - три за саниране на жилищни сгради и един за изграждане на Център за обществена подкрепа и на Дневен център за подкрепа на деца с увреждания на техните семейства, както и за нормално функциониране на звената на бюджетна издръжка, финансирани със собствени приходи и за погасяване на просрочени задължения.

Кметът на Мездра беше упълномощен да подпише четири записи на заповед, платими на предявяване в полза на ДФ „Земеделие“ в размер на общо около 3 270 000 лв. (с ДДС) за обезпечаване на 100% от заявения размер на авансово плащане по договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Програма за развитие на селските райони за проект „Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в агломерации с под 2000 е. ж. на територията на община Мездра“ и за проект за изграждане на мултифункционално спортно игрище в с. Долна Кремена.

Приети бяха Годишен план за ползване на дървесина от общински горски територии за 2020 г. и Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение и за реда за издаване на сертификат за инвестиция клас В.

ОбС даде съгласие Община Мездра да кандидатства пред Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика за отпускане на финансови средства по Целева програма за подпомагане образователния процес на децата и младежите, настанени в социални услуги, делегирана от държавата дейност от резидентен тип и домове за деца, лишени от родителска грижа от I до XII клас.

Кметът Иван Аспарухов бе упълномощен да представлява Община Мездра на предстоящото извънредно Общо събрание на „Нови енергии“ ООД - София, в което дружество Общината има миноритарен дял от 10%, и как да гласува по точките, включени в дневен ред.

ОбС се съгласи да бъдат ремонтирани и възстановени две чешми в землището на с. Очиндол в рамките на изпълняван от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ проект, свързан с подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на парка, финансиран от ОП „Околна среда“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34