Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Илиев: Новата база на математическата гимназия във Видин е допълнителен тласък за развитието на спорта

Спортният директор на Световната баскетболна федерация (FIBA) Коста Илиев е в родния Видин. Той разгледа обвената Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I", в която е завършил средното си образование. До неотдавна гимназията не разполагаше със собствена спортна база, но след реализиран европроект вече има модерна спортна зала, отговаряща най-съвременните изисквания за практикуване на различни спортове и провеждане на състезания.

"Впечатленията ми са изключително положителни. Много се радвам, че децата ще могат да учат при такива условия. На малко места, дори и в Европа, има такива добри условия за обучение. Много е хубаво, много се радвам и съм сигурен, че и учителите, и децата оценяват това, което е направено за развитието на математическата гимназия. В предишната сграда нямаше условия за спорт, но математическата гимназия винаги е имала големи традиции в развитието на спорта. Всички директори на гимназията са хора с разбиране на спорта, знаят, че спортът е социална сфера, която много допринася за развитието на децата. Смятам, че с тази база резултатите ще бъдат много по-добри, защото това е база, на която всички могат да завидят и децата с удоволствие могат да тренират тук, а не да търсят общинските зали или други места, където да тренират. Това ще бъде допълнителен тласък за развитието на спорта."

Коста Илиев е най-високопоставеният българин в ръководството на световния баскетбол. Той е роден във Видин и е един от най-добрите ни състезатели в миналото. Стартира и завършва активната си кариера в родния си град с екипите на "Химик" и "Видахим". Големите си успехи обаче постига със столичния ЦСКА. За "армейците" играе цяло десетилетие на позицията гард.

Той е петкратен шампион на България и носител на шест купи на страната. Част е и от силния ни национален отбор от 80-те години. Спомените му в ученическия спорт обаче са най-емоционални:

"Въпреки че съм играл на европейски и световни първенства, един от най-ярките ми спомени е училищното първенство на Видин по баскетбол между гимназиите. Всяка сряда отборите се събираха и играеха мачове в спортна зала "Фестивална" пред пълни трибуни. Спомних си мачове, след които математическата гимназия стана шампион на град Видин. Това са едни от най-хубавите ми спомени. Повече съм се радвал на шампионска титла на Видин на училищно първенство, отколкото на някои от шампионските титли на България, които сме печелили с ЦСКА."

След приключването на спортната си кариера, Коста Илиев стана изпълнителен директор на българската баскетболна федерация, а след това направи кариера в европейската и световната централа.

"Моите задължения в момента са връзките на Световната федерация по баскетбол с националните федерации и програми за развитието на баскетбола в различните континенти. Това е много интересна работа, върша я с удоволствие. Нашата визия и цел е да станем спорт №1 в света. Другата важна цел пред нас е да увеличим броя на жените, които се занимават с баскетбол", обясни Илиев.

Какво е нивото на българския баскетбол в момента и бъдещето пред видинския клуб "Видабаскет" - чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отмениха контрола между "Ботев" и "Монтана"

Отмениха контролата между врачанския "Ботев" и "Монтана". Спарингът трябваше да се изиграе в събота, на 13 юли и да е последната проверка за селекцията на Тодор Янчев преди новото първенство на Първа футболна лига. От лаконичното съобщение не става ясно дали ще има друг спаринг за "Ботев" и дали отборът ще бъде представен пред врачанската публика...

публикувано на 12.07.24 в 10:00

"Ботев" (Враца) привлече 22-годишен играч

Новият полузащитник на "Ботев" (Враца) е 22-годишният полузащитник Дилян Георгиев . Халфът е поредното попълнение от лятната селекция на треньора Тодор Янчев. Георгиев бе част от тима на вицешампиона на Косово "Дрита", а след това игра и за "Спортист" (Своге). Футболистът беше на разположение на треньора за контролната среща с "Макаби Нетаня",..

публикувано на 11.07.24 в 16:15

"Ботев" Враца играе трета контрола в Правец

Контролната среща между ФК "Ботев Враца" и ФК "Макаби" Нетаня ще се проведе в Спортен комплекс "Правец".  Припомням, че „Макаби" завърши на девето място в класирането на израелската Първа лига и стигна до ½ финалите в турнира за Купата на Израел.  Това е третия спаринг за тима на Тодор Янчев . През лятната подготовка врачани биха с 3:0 Марек..

публикувано на 10.07.24 в 15:20

Вратар на ЦСКА избира между "Ботев" (Враца) и клуб от Кипър

"Ботев" (Враца) е опция пред Димитър Евтимов да продължи кариерата си в България. Стражът на ЦСКА , който не влиза в плановете на новия треньор Томислав Стипич, може да акостира на стадион "Христо Ботев". Така ще се потвърдят слуховете, че "армейците" стягат сателит, който да мачка под Околчица противниците им за върха в  П ърва лиг а . До..

публикувано на 10.07.24 в 15:13

"Монтана" вече тренира у дома

Новият наставник на  ФК "Монтана" Танчо Калпаков вече втора седмица е начело на тима. След успешна работа с "Марек" (Дупница) и бараж за елита, през миналия сезон във Втора футболна лига Калпаков премина в "Спартак" (Пловдив). "Наистина много бързо се случиха нещата. Имах разговори със "Спартак" (Пловдив) и с "ЦСКА-1948", но последно се бях..

публикувано на 10.07.24 в 13:57

Мездренските грации спечелиха поредните отличия

Състезателките от Железничарски клуб по художествена гимнастика "Анелия" - гр. Мездра взеха участие в първия Международен турнир "Gymnastics for all - Festival and Challenge" , провел се в София в частта за турнирна програма. В състезанието имаше много силно участие на 23 клуба от Гърция, където масовият спорт е изключително разпространен. Грациите..

публикувано на 09.07.24 в 13:13

Футболен клуб "Ботев" търси таланти на кастинг

Футболен клуб "Ботев" (Враца) обяви кастинг за деца , родени през 2010, 2011 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 и 2017 г., които да се присъединят към детско-юношеската школа на клуба.  Подборът ще се проведе през почивните дни, на 13-и и 14-и юли, на стадион „Христо Ботев". Началото на пресяванията на талантите е от 9:00 часа. В клуба обещават..

публикувано на 09.07.24 в 13:05