Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Илиев: Новата база на математическата гимназия във Видин е допълнителен тласък за развитието на спорта

Спортният директор на Световната баскетболна федерация (FIBA) Коста Илиев е в родния Видин. Той разгледа обвената Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I", в която е завършил средното си образование. До неотдавна гимназията не разполагаше със собствена спортна база, но след реализиран европроект вече има модерна спортна зала, отговаряща най-съвременните изисквания за практикуване на различни спортове и провеждане на състезания.

"Впечатленията ми са изключително положителни. Много се радвам, че децата ще могат да учат при такива условия. На малко места, дори и в Европа, има такива добри условия за обучение. Много е хубаво, много се радвам и съм сигурен, че и учителите, и децата оценяват това, което е направено за развитието на математическата гимназия. В предишната сграда нямаше условия за спорт, но математическата гимназия винаги е имала големи традиции в развитието на спорта. Всички директори на гимназията са хора с разбиране на спорта, знаят, че спортът е социална сфера, която много допринася за развитието на децата. Смятам, че с тази база резултатите ще бъдат много по-добри, защото това е база, на която всички могат да завидят и децата с удоволствие могат да тренират тук, а не да търсят общинските зали или други места, където да тренират. Това ще бъде допълнителен тласък за развитието на спорта."

Коста Илиев е най-високопоставеният българин в ръководството на световния баскетбол. Той е роден във Видин и е един от най-добрите ни състезатели в миналото. Стартира и завършва активната си кариера в родния си град с екипите на "Химик" и "Видахим". Големите си успехи обаче постига със столичния ЦСКА. За "армейците" играе цяло десетилетие на позицията гард.

Той е петкратен шампион на България и носител на шест купи на страната. Част е и от силния ни национален отбор от 80-те години. Спомените му в ученическия спорт обаче са най-емоционални:

"Въпреки че съм играл на европейски и световни първенства, един от най-ярките ми спомени е училищното първенство на Видин по баскетбол между гимназиите. Всяка сряда отборите се събираха и играеха мачове в спортна зала "Фестивална" пред пълни трибуни. Спомних си мачове, след които математическата гимназия стана шампион на град Видин. Това са едни от най-хубавите ми спомени. Повече съм се радвал на шампионска титла на Видин на училищно първенство, отколкото на някои от шампионските титли на България, които сме печелили с ЦСКА."

След приключването на спортната си кариера, Коста Илиев стана изпълнителен директор на българската баскетболна федерация, а след това направи кариера в европейската и световната централа.

"Моите задължения в момента са връзките на Световната федерация по баскетбол с националните федерации и програми за развитието на баскетбола в различните континенти. Това е много интересна работа, върша я с удоволствие. Нашата визия и цел е да станем спорт №1 в света. Другата важна цел пред нас е да увеличим броя на жените, които се занимават с баскетбол", обясни Илиев.

Какво е нивото на българския баскетбол в момента и бъдещето пред видинския клуб "Видабаскет" - чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тежко гостуване предстои за "Локомотив"

След като навърши наравно като гост и домакин срещите си с първия и втория в класирането на Северозападната трета лига, на „Локомотив” Мездра предстои сблъсък и с третия.  В среща от 24 кръг „железничарите” гостуват в събота от 17.00 часа на „Янтра” Полски Тръмбеш. С актив от 43 точки и голова разлика 50:35 домакините са трети, а мездренчани..

публикувано на 19.04.24 в 16:17

Подготвят трасето за Мотокрос "Рупци"

На 27-и и 28 април край видинското  село Рупци за втора година ще се проведе състезание по мотокрос. В момента се подготвя трасето, като до средата на другата седмица всичко за мотонадпреварата ще е готово, обясни Емилиян Евтимов , който е един от организаторите: "Трасето е 1,7 км. Имаме вече стандартната широчина за мотокрос трасе, което е..

публикувано на 19.04.24 в 15:30

"Берое" поведе на "Монтана" във финала за титлата при жените

Баскетболистките на Монтана загубиха със 72:87 точки от Берое /Стара Загора/ в първа среща от финалните плейофи, играна в зала „Общинска".  Тази вечер, от 19.30 часа, е вторият мач.  Играе се от три победи от пет срещи. Следващите две са в Монтанав неделя и понеделник. Шампионките от Берое доминираха на терена в по-голямата част от мача у дома.  В..

публикувано на 19.04.24 в 12:11

Младшата на "Локомотив" (Мездра) с категорична победа

Юношите младша възраст на „Локомотив” Мездра спечелиха дербито между първия и втория, което им донесе преднина от 6 точки в класирането  при оставащи 5 кръга до края на първенството .  След много добра игра беше победен отборът на "Ком" (Берковица) с 4:0.  В мача на сезона момчетата продължиха доброто си представяне и изиграха най-добрия си мач...

публикувано на 19.04.24 в 10:53

24 часа спорт в Козлодуй

21 и 22 април в Козлодуй ще бъдат изпълнени с много спорт и физическа активност. Спортните събития са заложени в инициативата на училище "Св. Св. Кирил и Методий" "24 часа спорт". Освен ученици, учители и родители, във физическите активности ще  участват и различни институции, както и спортни клубове от града.  "Този проект датира от 2019 година, беше..

публикувано на 18.04.24 в 16:06

Стивън Кирилов пропуска мач на "Монтана"

Полузащитникът Стивън Кирилов пропуска домакинската среща на "Монтана" с "Беласица" /Петрич/ в събота. Офанзивният играч ще изтърпи наказание от една среща, заради натрупани жълти картони. Петият Кирилов получи при гостуването на "Бдин" /Видин/, като предишните четири бяха през есента с екипа на "Струмска слава" /Радомир/. Освен лишаването от състезателни..

публикувано на 17.04.24 в 17:13

Изявени видински спортисти бяха наградени от Общината

12 състезатели на видинските клубове по бокс, самбо и джудо, лека атлетика, ММА и кану-каяк бяха наградени от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова с грамоти за високи спортни постижения от началото на годината.  "Община Видин се гордее с Вас, с вашите успехи. Все така достойни спортисти, граждани и прекрасни млади..

публикувано на 17.04.24 в 16:16