Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Квартали войни" преобразяват Видин

14
Снимка: Колаж:Радио Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество" да участват в "Квартални войни". Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят. Направиха градинки, кътове за отдих, а за тези, които най-добре са се представили ще има награди. 


"Кварталните войни“ предизвикаха най-вече активните хора. Идеята за "кварталните войни" стартира в една обстановка, в която ние няколко месеца подред стояхме вкъщи. Бяхме затворени в себе си. Хората имаха ограничен социален живот. Искахме хем да стимулираме хората да бъдат активни, да бъдат дейни, да подобрят заобикалящия свят, хем в същото време да повишат и своята социална ангажираност. Неминуемо след като излязохме навън  и започнахме да се движим нормално, всеки един човек обръща повече внимание на дребните детайли, на заобикалящия го свят, отколкото в забързаното ежедневие преди това. Именно поради тази причина решихме, че това би било много полезно както за цялата общност, за градската среда, включително и една немалка помощ за Община Видин, така и за всеки един, който се включва, защото това им дава възможност първо да изразят себе си по някакъв начин и второ- да навлязат в общността, защото виждаме на много места това, което се случи, не е направено само от едни човек. Някои от кандидатите са буквално десетки хора, които участват, за да променят заобикалящата ги среда. Именно тази социална дейност, тази общност е една от основните цели, които имахме. За нас е цяло щастие, че се включиха много хора, тъй като смятаме, а това са и нашите наблюдения, че много хора през годините са правили такива подобрения около  местата, в които живеят, но много от тях са останали незабелязани. Именно искахме да покажем, че ние виждаме това, че за нас е важно това. В крайна сметка, ако този добър пример се разпространи повече, ние ще живеем в един по-хубав град"- каза за кампанията Радослав Георгиев, председател на сдружение "Активно общество".


Състезанието е в две категории, за жители на кварталите в града и за останалите населени места в общината. До 25 юни се набираха предложения, а днес, когато е и Денят на река Дунав, е награждаването. В  кампанията се включиха 13 участници.

Сред тях са млади семейства от жилищна кооперация на булевард "Панония" във Видин. От миналата година започнали с изграждането на площадка за игра на децата пред блока, а наскоро направили и беседка, разказва Биляна Вилхемова, която е сред инициаторите:

"Решихме да направим за децата и за нас, да ни е чисто, да е приятно…Решихме  с наши средства и общи усилия и няколко семейства от блока с подръчни материали и най-вече креативност, с желание го направихме. Поръчахме ограда, засяхме райграс. Засадили сме много цветя и храсти, на които ще са радваме друга година да пораснат. Беседка също направихме от палета. Мъжете сковаха пейки. Жените ги боядисахме… Надяваме са да дадем един добър пример и на останалите граждани да ги последват, за да бъде по-приятно и да е по-красив градът."


Кампанията "Квартални войни" мотивира и жители на селата Кутово, Майор Узуново и Слана бара също да направят по-приветливи местата, в които жиевят. В Кутово преобразиха двора на бившето училище.

От читалището в Слана бара разбрали за инициативата на сдружението и Общината от социалните мрежи. Решили да провокират жителите на селото, да дадат личен пример и да покажат гражданско самосъзнание, обясни председателят на читалището Емилия Върбанова:

"Ние от читалище "Съгласие 1936 година"-село Слана бара веднага откликнахме на този пример и запознахме кметството с идеята на инициативата. От кметството също веднага приеха идеята и така се включихме, като събрахме една голяма група- над 20 доброволци от селото, които заедно успяхме да превърнем градинката в едно прекрасно местенце за отдих."


Пространството около читалището променили и в Майор Узуново. Поставили са също упътващи табели за по-значимите места в селото, разказа секретарят на читалище "Пробуда 1901" Емилия Стоянова:

"Разбрахме за тази инициатива. Събрах няколко души-читалищни дейци. Споделих моята идея и те със сърце я прегърнаха. Казаха: „добре, готово, включваме се щом се отнася за нашето село, за нещо по-добро“…Ние сме една група сърцати хора, които прегръщаме такива идеи и сме готови на такива предизвикателства…Въпреки че нашето китно село е с малко на брой жители, искахме за покажем, че и в такива места кипи живот."


Награждаването на участниците в кампанията е днес, когато отбелязваме и Деня на река Дунав.

В квартал "Нов път" във Видин пък събраха пари, за да решат проблем с канализацията, но работата временно спря. Още през май в квартала събраха пари, за да подобрят инфраструктурата. Какво накара повече от сто души в квартала да се обединят и да дарят лични средства, разказва  Парскева Колева, която е сред инициаторите и живущи на улица "Байкал":

"В квартала събирахме пари. Една много малка част са изразходвани. Дойдоха, работиха една седмица. Ние платихме за тази седмица на общите работници…130 души са дали пари от целия квартал, тези, които са могли. Събрали сме, защото от Общината ни помолиха да намерим доброволци да работят. Машината, която те дадоха трябва да изчисти каналите, а ние да намерим доброволци, които да почистят шахтите. Тъй като няма доброволци, решихме да съберем пари, за да им платим. Надяваме се по-скоро да се изчисти, така повече не можем да търпим."


Вижте още

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и..

публикувано на 26.06.20 в 18:30