Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Ребърково отбелязаха храмовия празник на църквата

4
Снимка: Община Мездра

С водосвет и курбан жители и гости на мездренското село Ребърково почетоха храмовия празник на местния православен храм "Св. ап. Петър и Павел”. Молитва за здраве и водосвет бе отслужена от отец Пламен Кръстев, енорийски свещеник на Брусен, Горна Кремена и Крета, който благослови миряните и ги поздрави с големия християнски празник. След черковната служба беше раздаден традиционния курбан, приготвен от майсторите готвачи Антоанета Петкова, Елисавета Тодорова и Пенка Исаева.


Ребърковският храм "Св. ап. Петър и Павел" е построен пред повече от един век. Осветен е навръх Петровден - 12 юли (ст. стил), през 1914 г. от тогавашния Врачански митрополит Климент (1873-1930 г.). Върху абсидата на църквата все още е запазена метална плочка, поставена през първата половина на миналия век от Държавния Географски институт към Министерството на войната, която указва точната надморска височина на село Ребърково - 222 м, 23 см и 1 мм.  В двора на църквата се намират войнишки паметник,  в памет на загинали в Балканските войни и гробовете на капитан Филип Коцов (1881-1935), участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, както и протойерей Кръстю Кръстев (1906-1994), дългогодишен свещеник на селото. 


Галерия

Вижте още

Над 20 хиляди са жителите на община Мездра в края на 2020 година

По данни на служба ГРАО, в края на 2020 година жителите по постоянен адрес в община Мездра са 20 459, а в общинския център 11 579. С най-много жители остава село Зверино 1 565 , следвано от Моравица с 674, трето е село Боденец с 551 жители, четвърто Игнатица с 502 и пето Долна Кремена с 486 жители. На другия полюс, най-малобройно..

публикувано на 20.01.21 в 11:20

Хванаха мъж, ползвал електроенергия незаконно

Служители на група за противодействие на общата престъпност при РУ- Лом са извършили проверка в частен дом в село Ковачица. В имота живеел 29-годишен жител на селото, съобщават от пресцентъра на ОД МВР - Монтана. При проверката е установено, че младежът е успял да се включи незаконно към електрическата мрежа, собственост на електроразпределителна..

публикувано на 20.01.21 в 11:11

Непълнолетен и с мъж без книжка зад волана

При проверка на лек автомобил в село Рогозен, управляван от 48-годишен жител на селото, проверявящите служители на "Пътна полиция" са установили, че водачът е с отнето свидетелство за правоуправление на МПС. Регистрационните табели на колата са свалени и иззети- съобщават от пресцентъра на ОД МВР - Враца. В град Козлодуй е извършена проверка..

публикувано на 20.01.21 в 10:52

Намаляват активните случаи на коронавирус във Видин

По данни на Регионалната здравна инспекция във Видин, за последното денонощие има регистрирани 7 нови случая на коронавирус в областта. На 3 от лицата са взети проби във видинската PCR лаборатория, а 4 лица са изследвани с бърз антигенен тест, съобщават от пресслужбата на областната администрация. Всички новозаразени са от община Видин...

публикувано на 20.01.21 в 10:12
областна дирекция на мвр враца полиция

Повече престъпленията заради наркотици отчитат във Врачанско

Ръст в престъпленията, свързани с разпространение на наркотици през миналата година,  в сравнение с 2019-та отчитат от Общинския съвет по наркотични дейности във Враца.  Анализът за изминалата година сочи още, че 12 зависими от дрогата лица  са били настанени за лечение. Те са били въдворени в Центъра за психично здраве. На метадонова програма..

публикувано на 20.01.21 в 10:03

Биорезонансна диагностика предлагат в община Кула

От медицинска лаборатория, която извършва биорезонансна диагностика са се обърнали към Община Кула, за осигуряване на подходящо помещение, където желаещите граждани на общинната да могат да се тестват с този нов съвременен метод. Фирмата ще извърши тестването при набиране на достатъчно желаещи.  Биорезонансната диагностика дава резултат за..

публикувано на 20.01.21 в 08:56

Община Враца в челните места по реализирани обществени поръчки

Община Враца е сред първите 3 институции в България по обем на обявени и реализирани обществени поръчки от началото на годината. През първите 2 седмици на 2021-а местната власт в града под Околчица е намерила изпълнители по 7 направления, като общата стойност на договорите е за 5 721 750 лева, показва обобщена справка от регистъра на..

публикувано на 20.01.21 в 08:49