Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белоградчик увековечиха паметта за полк. Стефан Илиев

7
Снимка: МО

Президентът на Република България Румен Радев посети днес Белоградчик. Държавният глава, заедно с кмета Борис Николов, откриха паметник на полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк, загинал геройски за освобождението и националното обединение на България. 
Историята на Белоградчик е дълбоко свързана със славния 15-и пехотен Ломски полк, каза Румен Радев: 
"Където и да е бил призван от Родината, този полк винаги е отстоявал българската храброст, достойнство и чест в тежки и неравни битки...Славата в тези тежки времена винаги е била съпътствана със свидни жертпви. Ние днес трудно можем да осъзнаем какви длъжници сме на тези хора. Потънали в нашите житейски проблеми, често и в дребнотемие на фона на безпримерния героизъм мащаба на мислене и висотата на духа на тези хора..."
Нека този паметник бъде символ на нашата памет към полк. Стефан Илиев, каза Емилия Кожухарова родственичка на полк. Стефан Илиев:

"15-и пехотен Ломски полк участва във всички войни, които води България след Освобождението. Полкът не просто воюва, той изпълнява по най-добрия начин всички поставени му бойни задачи, за което неговото знаме и неговите воини нееднократно са отличавани...Начело на този полк  е бил именно полк. Стефан Илиев.."

В словото си кметът на Белоградчик Борис Николов отбеляза значението на 15-ти пехотен Ломски полк за обществения и културния живот в града. Паметникът бе осветен от НВП Видинският митрополит Даниил. На откриването присъстваха депутати от Видинския избирателен район, представители на министерството на отбраната, граждани и гости на Белоградчик.  

Автор на паметника на полковник Стефан Илиев в гр. Белоградчик, където някога е бил разположен 15-и пехотен Ломски полк, е скулпторът Светлин Николаев. Изграждането е финансирано със средства на министерството на отбраната, в размер на 10 800 лв. В поздравителния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов към жителите на гр. Белоградчик бе посочено: "Полковник Стефан Илиев принадлежи към онова поколение наши военачалници, което изгради здраво темелите на Българската армия като институция и което не само изнесе на плещите си войните за национално обединение, но и положи костите си пред олтара на Родината. Отдаването на синовна почит към нашите велики пълководци е свещен дълг на всяка нация. Днес Вие, гражданите на Белоградчик, изпълнявате своя синовен и граждански дълг към паметта на един достоен български офицер и командир. Един от тези, които командваха „След мен, момчета“, давайки личен пример пред своите войници как се воюва и мре за националния идеал...Това е поредният символ на неувяхващата българска бойна слава, който надявам се ще се превърне не само в място за поклонение и признателност, но и в средище за военно-патриотичното възпитание на подрастващите поколения“. 

След церемонията по откриването на паметника, бяха поднесени венци. 

Полковник Стефан Илиев е един от най-прославените командири на полкове в Българската армия от времето на войните за национално обединение. Участник в три войни, той поема командването на 15-и пехотен Ломски полк на 28 февруари 1916 г. в разгара на Първата световна война. Под неговото вещо командване подразделения от полка вземат участие в героичната Чеганска операция от август 1916 г. Именно паметните боеве при Чеган раждат и бойния химн на полка. На 26 март 1917 г. командирът на 15-и полк загива, повеждайки своите бойци в контраатака при връх „Червената стена“ край гр. Битоля (днешна Република Северна Македония). Няколко дни по-късно тялото на храбрия български командир е погребано в двора на църквата „Св. Благовещение“ в гр. Прилеп. На гроба му е издигнат прекрасен паметник от мрамор, изработен от негови войници. След края на войната обаче паметникът е разрушен.

Личността на полковник Стефан Илиев в продължения на десетилетия е била обречена на пълна забрава. Днес за делото му напомнят само една улица в Лом и негов паметник в с. Василовци, Ломско, издигнат със спомоществователството на видния меценат професор Иван Гавраилов, посочват от Министерството на отбраната.

 По-късно Румен Радев беше гост и на тържеството за празника на града. "Няма българин, който да не гледа с възхита и гордост Белоградчишките скали", каза в приветствието си държавния глава, но набеляза и проблемите на общини като Белоградчик-липсата на инвестиции, работна ръка и перспектива за младите. Необходимо е отваряне на социални предприятия, за да не разчитат хората на помощи, призова държавният глава. 

Президентът връчи дипломите на петима зрелостници, завършили с отличие средното училище в града. За активно участие в културния и спортния живот на Белоградчик беше отличена Вeржиния Малинова, която се включи и в миналогодишното издание на инициативата на президента "Подкрепи една мечта". 

Кметът на Белоградчик Борис Николов връчи почетни грамоти  на Историческия музей и Младежкия дом в града, които имат годишнини. "Почетния знак на Белоградчик за граждански принос" получиха академик Пламен Карталов и Ангел Джунински. Посмъртно е почетен и професор Виден Табаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34