Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Белоградчик увековечиха паметта за полк. Стефан Илиев

7
Снимка: МО

Президентът на Република България Румен Радев посети днес Белоградчик. Държавният глава, заедно с кмета Борис Николов, откриха паметник на полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк, загинал геройски за освобождението и националното обединение на България. 
Историята на Белоградчик е дълбоко свързана със славния 15-и пехотен Ломски полк, каза Румен Радев: 
"Където и да е бил призван от Родината, този полк винаги е отстоявал българската храброст, достойнство и чест в тежки и неравни битки...Славата в тези тежки времена винаги е била съпътствана със свидни жертпви. Ние днес трудно можем да осъзнаем какви длъжници сме на тези хора. Потънали в нашите житейски проблеми, често и в дребнотемие на фона на безпримерния героизъм мащаба на мислене и висотата на духа на тези хора..."
Нека този паметник бъде символ на нашата памет към полк. Стефан Илиев, каза Емилия Кожухарова родственичка на полк. Стефан Илиев:

"15-и пехотен Ломски полк участва във всички войни, които води България след Освобождението. Полкът не просто воюва, той изпълнява по най-добрия начин всички поставени му бойни задачи, за което неговото знаме и неговите воини нееднократно са отличавани...Начело на този полк  е бил именно полк. Стефан Илиев.."

В словото си кметът на Белоградчик Борис Николов отбеляза значението на 15-ти пехотен Ломски полк за обществения и културния живот в града. Паметникът бе осветен от НВП Видинският митрополит Даниил. На откриването присъстваха депутати от Видинския избирателен район, представители на министерството на отбраната, граждани и гости на Белоградчик.  

Автор на паметника на полковник Стефан Илиев в гр. Белоградчик, където някога е бил разположен 15-и пехотен Ломски полк, е скулпторът Светлин Николаев. Изграждането е финансирано със средства на министерството на отбраната, в размер на 10 800 лв. В поздравителния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов към жителите на гр. Белоградчик бе посочено: "Полковник Стефан Илиев принадлежи към онова поколение наши военачалници, което изгради здраво темелите на Българската армия като институция и което не само изнесе на плещите си войните за национално обединение, но и положи костите си пред олтара на Родината. Отдаването на синовна почит към нашите велики пълководци е свещен дълг на всяка нация. Днес Вие, гражданите на Белоградчик, изпълнявате своя синовен и граждански дълг към паметта на един достоен български офицер и командир. Един от тези, които командваха „След мен, момчета“, давайки личен пример пред своите войници как се воюва и мре за националния идеал...Това е поредният символ на неувяхващата българска бойна слава, който надявам се ще се превърне не само в място за поклонение и признателност, но и в средище за военно-патриотичното възпитание на подрастващите поколения“. 

След церемонията по откриването на паметника, бяха поднесени венци. 

Полковник Стефан Илиев е един от най-прославените командири на полкове в Българската армия от времето на войните за национално обединение. Участник в три войни, той поема командването на 15-и пехотен Ломски полк на 28 февруари 1916 г. в разгара на Първата световна война. Под неговото вещо командване подразделения от полка вземат участие в героичната Чеганска операция от август 1916 г. Именно паметните боеве при Чеган раждат и бойния химн на полка. На 26 март 1917 г. командирът на 15-и полк загива, повеждайки своите бойци в контраатака при връх „Червената стена“ край гр. Битоля (днешна Република Северна Македония). Няколко дни по-късно тялото на храбрия български командир е погребано в двора на църквата „Св. Благовещение“ в гр. Прилеп. На гроба му е издигнат прекрасен паметник от мрамор, изработен от негови войници. След края на войната обаче паметникът е разрушен.

Личността на полковник Стефан Илиев в продължения на десетилетия е била обречена на пълна забрава. Днес за делото му напомнят само една улица в Лом и негов паметник в с. Василовци, Ломско, издигнат със спомоществователството на видния меценат професор Иван Гавраилов, посочват от Министерството на отбраната.

 По-късно Румен Радев беше гост и на тържеството за празника на града. "Няма българин, който да не гледа с възхита и гордост Белоградчишките скали", каза в приветствието си държавния глава, но набеляза и проблемите на общини като Белоградчик-липсата на инвестиции, работна ръка и перспектива за младите. Необходимо е отваряне на социални предприятия, за да не разчитат хората на помощи, призова държавният глава. 

Президентът връчи дипломите на петима зрелостници, завършили с отличие средното училище в града. За активно участие в културния и спортния живот на Белоградчик беше отличена Вeржиния Малинова, която се включи и в миналогодишното издание на инициативата на президента "Подкрепи една мечта". 

Кметът на Белоградчик Борис Николов връчи почетни грамоти  на Историческия музей и Младежкия дом в града, които имат годишнини. "Почетния знак на Белоградчик за граждански принос" получиха академик Пламен Карталов и Ангел Джунински. Посмъртно е почетен и професор Виден Табаков.


Галерия

Вижте още

Една проба за коронавирус е направена във Врачанско

Само една проба за коронавирус е взета във Врачанско през изминалите 24 часа , това съобщиха от регионалната здравна инспекция. Тестът е от контактно лице от областния град, чиито пол не се съобщава. Още двама души чакат резултата от пробата си, допълват от РЗИ. Според здравните власти във Врачанско от началото на пандемията са били..

публикувано на 11.07.20 в 16:22

Деца от Мездра завършиха курс по плуване

Деветнадесет малчугани от първата смяна на "Плувно лято 2020" в Мездра получиха своите сертификати за завършен курс на обучение. Обучението през лятото започна на 1 юли и ще продължи до 4-ти септември. Плувните курсове ще се проведат в пет смени, като във всяка ще се включат по около 20 деца. Секретарят на община Мездра Светлана Мицева връчи..

публикувано на 11.07.20 в 15:56

Нови детски площадки в община Ружинци

Монтираха детски съоръжения в села от община Ружинци , а край две крайпътни чешми поставиха беседки. "Това са чудесни придобивки и трябва да се пазят" , коментира кмета на община Ружинци Александър Александров : "Монтирахме ги в села в които не е имало до сега детски площадки. Стана много хубаво. До две чешми поставихме и..

публикувано на 11.07.20 в 15:51

Подмениха дограмата на читалището в село Долна Кремена

С разумни икономии когато е възможно и добро управление на финансите Настоятелството на НЧ”Просвета 1897” Долна Кремена успя да реализира още една придобивка за сградата. Беше сменена остарялата дървена дограма на фоайето на читалището. Това е мястото, където се провеждат репетиции и мероприятия и членовете на читалището обменят мисли и..

публикувано на 11.07.20 в 14:06

292 нови случаи на коронавирус в страната

292 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 4 540 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Във Видин, Монтана и Враца няма нови регистрирани заболели. 79 души са оздравели за последното денонощие, петима са починали. Активните случаи са 3 389.

публикувано на 11.07.20 в 07:53
градски плаж Баба Вида

Снимката на 10 юли 2020 година

Започна почистване на градския плаж във Видин "Баба Вида". Монтирани са душове, сложени са кофи за отпадъци, работи и чешмата.  Приключи връчването на уведомителни писма за отчуждаването на имоти, заради модернизацията на пътя Видин - Ботевград, съобщават от община Видин. Лично са уведомени 90% от собствениците на земи, попадащи..

публикувано на 10.07.20 в 17:52
Пламен Петков -кмет на Чипровци

Станция за зареждане на електрически велосипеди правят в Чипровци

Изграждат станция за зареждане на електрически велосипеди  в Чипровци . Съоръжението ще бъде изградено в центъра на града.  "По проект имаме 5 велосипеда, със средства на общината ще закупим още толкава" , съобщи кметът Пламен Петков . До 10-тина дни стартира амбициозната строителна програма. 300 000 лева са предвидени от..

публикувано на 11.07.20 в 09:00