Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Надпревара по суша и вода започна край Видин

3
Снимка: Колаж Радио ВидинЕкстремна надпревара стартира днес от видинското Ново село - състезание между парапланериста Веселин Овчаров и кайтсърфиста Никола Абаджиев. Атлетите стартираха тази сутрин край видинското Ново село своето предизвикателство да преминат България от запад на изток, като се опитат да изминат колкото се може повече километри по суша и вода. Те ще се състезават за време, като единият от тях ще бъде в полет с парапланер над Дунавската равнина, а другият ще се движи по река Дунав с кайтсърф. Ето какво каза за Радио Видин преди старта единият от участниците - Никола Абаджиев:

"По-скоро ще се състезаваме със себе си, аз и Весо, и по-скоро ще бъде една съпоставка между двата ни спорта, тъй като досега няма такова събитие да са съпоставяли кайтсърф и парапланеризъм, и по-скоро това ще бъде голямото предизвикателство. И целта ни е да тръгнем от района на Видин, и да прекосим цяла България. Изцяло разстоянието, което ще изминем, зависи от прогнозата. Аз ще тръгна и ще карам по реката. До Силистра ми е последната точка, тъй като там свършва българската част. А Весо, той Весо може да лети до Черноморието, стига да има подходящ вятър. 12:00 часа имаме на разположение и нямаме право... всъщност Весо, ако кацне, прекъсва полета му, аз съм в реката, ще има лодка с мен, но нямам право да се качвам, имам право само да взимам вода от време на време. Нямаме право на почивка, вече ако не издържаме - приключваме, нали няма да го правим с цената на всичко."

Идеята за надпреварата е съвместна. Въпреки, че не ми е било в списъка с мечтите, идеята ме мотивира и имам предизвикателство пред себе си, казва вторият участник - Веселин Овчаров:

"В интерес на истината, прогнозата е многообещаваща и за двама ни, защото го дават да духа добре от Северозапад с близо 40 км/ч, Коки да е в реката, аз да съм във въздуха по прогноза. Стартираме от Ново село, не изцяло заедно. Тук бих пояснил за хората, които се интересуват - ние ще използваме 12:00 часа прозорец (целия ден), но в този ден всеки стартира, когато сметне, че условията са  му добре, защото има разлика между условията за кайтсърф и за парапланеризъм за летене. За кайтсърфа може да стартира, дето се вика, след изгрев, защото му трябва да духа само вятър. А при мен, за да мога да се вдигам да летя, трябва да може слънцето да е нагряло хубаво земната повърхност, за да се издигат такива течения т. нар. термики, и за което трябва аз да почакам минимум поне до 10:30, за да може да има такива условия. И аз най-вероятно ще пусна Коки, ако той прецени, че му е добре сутринта, да си тръгне сам, да трупа преднина и без това той по начало е по-бавен и по-трудно му е на него. Така че аз ще му дам и без да искам една преднина. Просто такава е спецификацията на мястото. По нашите географски ширини трудно може да има преди 12:30, особено тук, в Западна България, където няма влага и влияние на морската маса, нали, на водата, където може да направи такъв контраст и да тръгнат такива течения. На морето става примерно в уникални дни към 8:00 - 9:00 най-рано. Тук предполагам, че по-рано от 10:30 - 11:00 няма как да стартирам аз. Коки ще се движи пред мен, аз след него. Идеята е да го настигна и да го задмина. По принцип това е моят план. Какво ще се случи - ще видим."

Надпреварата ще може да бъде проследена и тук:

Галерия

Вижте още

Над 15 000 данъкоплатци са обслужени в офисите на НАП Монтана за полугодието

Малко над 15 000 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през първото полугодие, съобщиха от пресслужбата на агенцията.  4 700 са посетили приходната администрация заради въпроси, свързани със здравния статус, а 3 600 - по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления..

публикувано на 07.07.20 в 12:51

Отложиха дело за убийство в село Върбица

Врачанският окръжен съд не даде ход на съдебното следствие по наказателно от общ характер дело за убийство в с. Върбица . Подсъдимият е обвинен, че на 30 срещу 31 август 2018 г. във врачанското село чрез нанасяне на удари по главата и тялото, умишлено е причинил смъртта на живеещата с него на семейни начала 31-годишна жена. Според държавното..

публикувано на 07.07.20 в 12:12

Държавният шампионат по шосейно колоездене за юноши и девойки се провежда във Враца

Държавният личен и отборен шампионат по шосейно колоездене за юноши и девойки ще се проведе във Враца на 10-ти и 11-ти юли 2020 г , известиха от  пресслужбата на Областна администрация Враца.  Надпреварата се организира от Колоездачен клуб "Враца Велообщество" и Българска федерация по колоездене и се провежда под патронажа на областния управител на..

публикувано на 07.07.20 в 11:31

Лятно училище за първокласници организират във Враца

В средно училище "Христо Ботев" във Враца организираха занимания за първокласници, които са натрупали пропуски по времето на дистанционното обучение . Заниманията започнаха в средата на миналия месец и ще продължат до края на тази седмица. Провеждат се по четири часа на ден в класните стаи. Децата идват на заниманията с голямо желание, споделя..

публикувано на 07.07.20 в 11:15

Жители на Дондуково се жалват от земеделски машини

Жалба до Община Брусарци, до Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите и до политическа партия ГЕРБ изпратиха жители на село Дондуково. В нея те настояват за съдействие за разрешаване на проблема със запрашаването на въздуха и рушенето на пътищата. Проблемът е породен от машините на земеделска фирма,..

публикувано на 07.07.20 в 10:43

Още един излекуван от Видинско, само три са активните случаи

Още едно лице от област Видин, при което е бил установен Covid-19, е излекувано по данни на Регионалната здравна инспекция. Излекуваният е изписан от болницата в Лом. Три  остават активните случаи в областта. 174 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, по данни на Единния информационен портал. Направените PCR..

публикувано на 07.07.20 в 10:30

Видинска ученичка на трето място на олимпиадата по математическа лингвистика

Рая Симеонова от  Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" е с трета награда от Националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика в групата на дванадесетокласниците . Рая завърши средното си образование с отлична диплома, като изкара пълна шестица (6.00) на държавния зрелостен изпит по математика...

публикувано на 07.07.20 в 10:06