Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изграждат мемориален парк около паметника на Втори конен полк в Лом

2
Снимка: Владимир Недев

Кметът на Лом д-р Георги Гаврилов подписа договор за изграждането на мемориален парк на територията на бившата казарма в града. Зелената площ ще бъде разположена около паметника на Втори конен полк, който в момента е недостъпен за жителите и гостите на града. След завършването на проекта, малкият парк ще бъде изнесен в градското пространство. Той ще се разполага на площ от около 2,5 декара и ще бъде изграден за 36 месеца. Алея ще води до парковото пространство, където ще има места за отдих и зелени площи. Предвижда се обогатяване на дървесно-храстовата растителност с новозасадени видове. Кестени, ясени, вечнозелени широколистни храсти и цъфтящи храсти –японска спирея и форзиция ще украсяват парковото пространство. Освен това ще се монтира и ново енергоспестяващо парковото осветление. 

Преди 2 години Министерският съвет предаде парцела с обелиска на Община Лом, а инициативата за това бе на родолюбиви граждани и на Общинска администрация. Войнишкият паметник, дело на големия български скулптор Кирил Шиваров, е ремонтиран със средства на Министерството на отбраната. Подписаният договор "Изграждане на мемориален парк в град Лом" е на стойност 167 742,12 лева. С този проект общата безвъзмездна финансова помощ, която Общината печели през Стратегията на МИГ ЛОМ е на стойност около 900 хиляди лева.

Галерия

Вижте още
Врачанската болница

Приеха инфектиран с коронавирус в болницата във Враца

Един от инфектираните с коронавирус и поставен под домашно наблюдение от област Враца е бил откаран в болница, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Враца. Оказало се е, че състоянието на пациента се е влошило и е трябвало да бъде приет в лечебно заведение. За последните 24 часа от РЗИ-Враца са тествали за коронавирус 8 нови жители..

публикувано на 07.07.20 в 14:47

Над 15 000 данъкоплатци са обслужени в офисите на НАП Монтана за полугодието

Малко над 15 000 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през първото полугодие, съобщиха от пресслужбата на агенцията.  4 700 са посетили приходната администрация заради въпроси, свързани със здравния статус, а 3 600 - по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления..

публикувано на 07.07.20 в 12:51

Отложиха дело за убийство в село Върбица

Врачанският окръжен съд не даде ход на съдебното следствие по наказателно от общ характер дело за убийство в с. Върбица . Подсъдимият е обвинен, че на 30 срещу 31 август 2018 г. във врачанското село чрез нанасяне на удари по главата и тялото, умишлено е причинил смъртта на живеещата с него на семейни начала 31-годишна жена. Според държавното..

публикувано на 07.07.20 в 12:12

Държавният шампионат по шосейно колоездене за юноши и девойки се провежда във Враца

Държавният личен и отборен шампионат по шосейно колоездене за юноши и девойки ще се проведе във Враца на 10-ти и 11-ти юли 2020 г , известиха от  пресслужбата на Областна администрация Враца.  Надпреварата се организира от Колоездачен клуб "Враца Велообщество" и Българска федерация по колоездене и се провежда под патронажа на областния управител на..

публикувано на 07.07.20 в 11:31

Лятно училище за първокласници организират във Враца

В средно училище "Христо Ботев" във Враца организираха занимания за първокласници, които са натрупали пропуски по времето на дистанционното обучение . Заниманията започнаха в средата на миналия месец и ще продължат до края на тази седмица. Провеждат се по четири часа на ден в класните стаи. Децата идват на заниманията с голямо желание, споделя..

публикувано на 07.07.20 в 11:15

Жители на Дондуково се жалват от земеделски машини

Жалба до Община Брусарци, до Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите и до политическа партия ГЕРБ изпратиха жители на село Дондуково. В нея те настояват за съдействие за разрешаване на проблема със запрашаването на въздуха и рушенето на пътищата. Проблемът е породен от машините на земеделска фирма,..

публикувано на 07.07.20 в 10:43

Още един излекуван от Видинско, само три са активните случаи

Още едно лице от област Видин, при което е бил установен Covid-19, е излекувано по данни на Регионалната здравна инспекция. Излекуваният е изписан от болницата в Лом. Три  остават активните случаи в областта. 174 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, по данни на Единния информационен портал. Направените PCR..

публикувано на 07.07.20 в 10:30