Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: личен архив

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов. 

Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е само в отделни клъстъри, а е обхванала цялата страна. Според специалистите, през есента е твърде вероятно да има втора вълна. В комбинация с факта, че през есенно-зимния сезон се създават благоприятни условия и за грипа и другите респираторни заболявания, картината не е оптимистична.

И още- лекари предупреждават, че заразяването е сравнително лесно- основно през носа и очите и това не се е променило от началото на инфекцията. Коронавирусът е нов и лесно ни атакува.

Каква точно е ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и увеличения брой на заразените? Нов пик ли е или продължение на болестта, получила се заради разхлабване на мерките срещу заразата? Отговорите търсим от специалисти в сферата на имунологията, лекари и представители на контролните органи.

"Увеличеният брой заразени се дължи на разхлабените мерки, заради икономически и социални причини. Случващото се е по-скоро турбуленция от първата вълна, която се усилва, защото хората започнаха да не спазват правилата", каза още в "Посоките на делника" акад. Петрунов:

"Според мен не става въпрос за втори пик или втора вълна, просто епидемията си върви своя ход. Колкото повече изследваме, толкова повече заразени намираме. И поради това, че ние не спазваме основните изисквания, разпространението на болестта се увеличава.

В целия свят в момента диаграмите вървят нагоре- не само в Европа, но и САЩ и Африка. В Европа имаше един спад в средата на май, но тогава разхлабиха мерките и наново случаите на заразени се увеличиха. Това увеличение продължава и в момента...


Втора вълна може би ще се случи, когато дойде есенно-зимния период и когато към разпространението на коронавируса се прибави и грипният вирус. Тогава наистина може да имаме голямо увеличение на заразените. Всичко зависи от два фактора. Първо- доколко ние спазваме елементарните изисквания за ограничаване на физически и социален контакт, и носене на маски на всички закрити места. Това е единственото, което можем да направим за момента. И второ- всички зависи и от броя на изследваните лица. С увеличаване на техния брой, ще откриваме все повече и повече заразени. Не болни, а заразени, т.е. носители на вируса...

Противоепидемичните изисквания трябва задължително да се спазват, защото ние в момента нямаме причинно лечение на вирусната инфекция, нямаме още разработена ваксина, а не знаем и какъв ефект ще има тя. Така че, единственото, което ни остава в момента, е една висока дисциплина и съзнанието, че трябва да се научим да живеем с тези ограничителни мерки. И другото, което можем да направим за момента, е да стимулираме нашия вроден имунитет. Това е напълно възможно, като използваме витамин С, витамин D, както и някои минерали и соли. Добре действат цинка и селена също. И с такива имуностимулиращи средства можем да засилим нашия естествен имунитет. Това е много важно като профилактична мярка и ако ние го правим, ще спасим от епидемията много човешки животи..."

Ако коронавирусът продължи да се разпространява и в горещините, вероятно една от следващите стъпки ще е да се ограничи придвижването на най-рисковата група - възрастните хора с хронични заболявания. Пълното затваряне по места или в цяла България обаче е твърде тежка мярка, до която ще се прибягва в много крайни случаи.

Предимството на настоящия момент е, че за разлика от началото на епидемията, вече знаем много повече и за вируса, и за това кои мерки са ефективни. Това са масовото носене на маски на закрито, ограничаването на масови събития и събиранията на по-големи групи, тестването, изолирането на болни и проследяването на контакти и карантиниране и най вече - контролът.

Важно е да не забравяме, че вирусът е все още тук и не бива да го подценяваме. Не бива обаче и да изпадаме в паника, защото можем доста ефективно да му противодействаме и то със съвсем елементарни действия- дезинфекция, дистанция и дисциплина...


Каква е ситуацията с разпространението на коронавируса в световен и в регионален мащаб; след като здравните власти обявиха, че вирусът у нас се разпространява вече дифузно, може ли да се каже, че е излязъл извън контрол; налагат ли се нови ограничителни мерки; влияе ли се вирусът от топлото време; защо избухна епидемичен взрив от Covid-19 във Враца; колко заразени с коронавирус от Видин има в Ломската болница и как ги лекуват; ще плащат ли постъпващите в болница теста си за коронаирус и ще издържи ли здравната ни система, ако броят на заразените продължава да расте с тези темпове? Отговор на тези и други въпроси може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59