Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С ритуал откриха жътвената кампания в Ново село


Усилна жътва кипи из равното Новоселско поле. Съюзът на видинските зърнопроизводители избра за домакини на откриването на жътвената кампания новоселските фермери. Повече от 100 души– земеделски стопани от Видинския регион и Северозапада, представители на организации, свързани със зърнопроизводството, общинари и новоселяни, присъстваха на големия празник. Той се проведе на голям житен блок, обработван от новоселската фирма "Бен Хън" и бе открит от Александър Александров – бивш председател на Съюза. 

Първото обръщение към присъстващите направи Жечко Андрейнски – настоящ председател на Видинския съюз. "Добивите ще бъдат по-малки тази година, но зърното на Видинско ще бъде едно от най-здравите и хубави", каза той. 

Поздравления поднесоха кметът на новоселската община Георги Стоенелов, председателят на Областна дирекция "Земеделие" Емилиян Енчев и Кремена Николова от ДФ "Земеделие"- Видин. Тържествен водосвет отслужи Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, който пожела здраве на работниците.

Фолклорна група при НЧ"Земеделец-1874" Ново село представи ритуала "Зажънване", който бе изпълнен на новоселски диалект по спомени на новоселяни отпреди 80 години. Според ритуала жънат само жените – моми и булки, а мъжете връзват снопите и редят кръстците. И бебето беше в люлка, вързана под младо дърво на шарена сянка. Пак там бе подреден обядът за жетварите – питки, сирене, колачета, жетварска чорба с много оцет и люта чушка, да угаси жаждата на работниците. 

Първа зажъна бременна булка, за да е тежко и хубаво зърното и да стигне за цяла зима. Само песните не бяха бавните и тъжни изпълнения от миналото, които внасяха постоянен ритъм в тежката, продължаваща повече от седмица работа. От първите зажънати класове бе сплетена "брада", завързана с червен конец, за да е здраво житото. А на стопаните – Владимир Петров и Валери Йонов бяха поднесени първите житни снопове. Емилия Йонова хвърли вода от менче пред комбайна за здраве, късмет и берекет. Танцовият състав "Гъмза" при читалището поздрави присъстващите с китка новоселски хора, а после ги увлече с едно голямо общо Дунавско хоро във празника. 

Домакините бяха приготвили трапеза, вода и вкусно новоселско вино. За  самодейците от читалището празникът завърши с обяд, подарен от домакините Владимир и Петьо Петрови и Валери Йонов на брега на река Дунав. Там ритуално бяха пуснати и приготвените от първите зърна колачета, за да отидат при починалите. Те да бъдат посредника с Бога, за да има успех тази тежка кампания. Затова и последните думи са "Бог да ви прими" , т.е. "Бог да приеме от вас това, което ви изпращаме в дар".

А зърнопроизводителите се завърнаха към комбайните и блоковете, които ги очакваха, натежали от жегата.

Галерия

Вижте още

Снимката на 9 юли 2020 година

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира  огнище  на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обекта – лично стопанство, в с. Гюргич, общ. Ружинци, обл. Видин. Затягат се мерките срещу разпространение на коронавируса у нас. Драстичен скок на новозаразените с коронавирус за денонощие у нас. 240..

публикувано на 09.07.20 в 18:05

В Белоградчик се проведе обучение за предстоящото преброяване

В Белоградчик се проведе обучение на регистраторите, които ще извършат предварителния обход на територията на региона във връзка с предстоящото преброяване на населението, което ще стартира през месец януари 2021 г. Наетите регистратори подписаха договорите с Териториалното статистическо бюро. Обучителите разясниха работата със специалната програма,..

публикувано на 09.07.20 в 16:25

Установиха огнище на Нюкясълска болест по птиците във Видинско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обекта – лично стопанство, в с. Гюргич, общ. Ружинци, обл. Видин. Болестта беше потвърдена в две съседни стопанства за лични нужди, в които се отглеждат смесено кокошки, пилета, пуйки и гъски след възникнало..

публикувано на 09.07.20 в 15:58

Онлайн платформа ще популяризира нематериалното културно наследство от региона

Онлайн платформа ще популяризира нематериалното културно наследство от областите Видин и Зайчар. Събрани са 100-те най- добри елемента, каза Красимир Кирилов- представител на Асоциацията за насърчаване на туризма - Видин: "Направена е по един модерен начин. Използвани са елементи, които и самият аз досега не бях виждал. Стана доста..

публикувано на 09.07.20 в 15:13

Трима новозаразени с COVID 19 в област Враца

Трима са новите инфектирани с коронавирус в област Враца през изминалото денонощие. Интересен е фактът, че и тримата са мъже, съобщиха от регионалната здравна инспекция.  Установените случаи са при 29-годишен жител на Мездра, както и врачани, съответно на 23 и на 18 години.  За последните 24 часа здравните власти не са тествали нови жители на..

публикувано на 09.07.20 в 14:43

Талант от Монтана с четири награди от Международен конкурс

12-годишната Магдалена Александрова от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" към Центъра за подкрепа за личностно развитие в Монтана спечели 4 награди от Международния конкурс "Junior's Hope online" - Молдова. Това каза Миглена Георгиева от Обединен детски комплекс " Ние Врабчетата": "Изключително сме щастливи от наградите, които спечелиха..

публикувано на 09.07.20 в 14:19

Спомени за събора на "Кадъ боаз"

Второто по мащабност събитие след празника на Белоградчик е Международният събор на пограничните райони в местността "Кадъ боаз". За съжаление тази година той няма да се проведе, поради мерките за безопасност във връзка с разпространението на COVID - 19. Това е първото прекъсване след 2001 година, когато по инициатива на община Белоградчик и сръбските..

публикувано на 09.07.20 в 14:00