Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 26 юни 2020 година

Центърът за социална рехабилитация и интеграция във Видин вече е със занимания на открито

Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Темите в "Едно" на 26 юни 2020 година

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- Видин заради пандемията откриха площадка за занимания по кинезитерапия и рехабилитация на двора. При подходящо време ще продължат да работят така и в бъдеще.

С председателя на съюза на инвалидите във Видин Ваньо Диков говорим за това достъпна ли е за хората с увреждания Националната програма за достъпна среда.

Агенцията за хората с увреждания обяви конкурс за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Кой ще може да се възползва? Коментарът е на Андриян Стоянов, потребител на услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция.

Фондация "Подкрепа за реализация" за Деня на детето първи юни традиционно организира детски празник Щуроландия. Тази година той беше онлайн.

Заради извънредната епидемична обстановка, се наложи някои от събитията в годишния календар на фондацията да бъдат отменени.


Няма да да се проведат летният лагер и екскурзиите, каза Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване" в Центъра за социална рехабилитация и интеграция:

"Отменяме за момента екскурзиите. Бяхме предвидили голяма екскурзия до Рупите, но за съжаления няма да бъде осъществена, тъй като все още се притесняваме от това, че нашите потребители все пак са хора с увреждания…Също така отменяме и летния лагер, които трябваше да бъде през юли месец, но въпреки това, ако някой от нашите потребители желае да отиде без нас, без да бъде организирана група, ние сме склонни да му съдействаме при изготвянето на документи и евентуално да запазим неговата резервация, която е във Вършец."


От началото на юни Центърът за социална рехабилитация към Фондация "Подкрепа за реализация" поднови работата с потребители. На открито са вече дейностите по рехабилитация и кинезитерапия. Оборудвана е площадка в двора. Вече е монтирана и шведска стена. За новите възможности разказва кинезитерапевтът Павел Павлов:


"Решихме да изнесем залата навън, да е по-безопасно за клиентите и за нас. Получи се много хубаво. Поръчахме уреди за рехабилитация, които да могат да стават за навън."


Трудотерапията също е на открито. За специалистите, които работят в кабинети в сградата, са предприети всички необходими предпазни мерки. 


Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност дава възможност сгради да се приспособят за достъп на инвалидни колички, а също и превозни средства да бъдат пригодени за хора с увреждания. Достъпна ли е за хората с увреждания Националната програма за достъпна среда, коментира Ваньо Диков, председател на Съюза на инвалидите във Видин. Според него програмата като замисъл е полезна за хората с увреждания, но начините за кандидатстване са спънка за повечето от хората, които живеят в жилищни блокове:


"Тук проблемът е много сериозен, защото се намества и другия закон, този за етажната жилищна собственост. Трябва да се иска съгласие на 60% от живеещите, да има домоуправител, да бъдат регистрирани. Не зная недомислица ли е или просто сблъскване с действителността."


Според Ваньо Диков това изискване поставя в невъзможност хора с увреждания да се възползват от програмата, защото много от собствениците не живеят в апартаментите и не навсякъде етажната собственост е регистрирана.


Трябва да се променят изискванията, за да може програмата да намери реално приложение, допълни Ваньо Диков.


Агенцията за хора с увреждания обяви конкурс за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Могат да участват физически лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност. Отпускат се до 20 000 лева. Срокът за кандидатстване е 13 юли.

Андриян Стоянов е сред потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин и самият той би се възползвал от възможността да участва в конкурса. Спънка за хора като него са многото документи, които трябва да набавят и затруднените комуникации, казва Андриян Стоянов:

"Не всеки е в добро физическо състояние, казвам дори и умствено. Мисли до там, че иска нещо да направи, но му трябва помощ."

До 13 юли е срокът за участие в конкурса.


За девети път Фондация "Подкрепа за реализация" за Деня на детето организира детски празник "Щуроландия". Събитията тази година бяха онлайн и продължиха цяла седмица. Можеха да се видят и на страницата на фондацията във фейсбук.


В Щуроландия се включиха както децата, така и тези, които вече са пораснали. Екипът на центъра постави пред всички спортни предизвикателства.


В страницата на фондацията можеха да се тестват също съобразителност и знания, а от Центъра поканиха и вече порасналите да напишат свой кратък спомен.


Чуйте звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15