Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Едно" на 26 юни 2020 година

Центърът за социална рехабилитация и интеграция във Видин вече е със занимания на открито

Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Темите в "Едно" на 26 юни 2020 година

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- Видин заради пандемията откриха площадка за занимания по кинезитерапия и рехабилитация на двора. При подходящо време ще продължат да работят така и в бъдеще.

С председателя на съюза на инвалидите във Видин Ваньо Диков говорим за това достъпна ли е за хората с увреждания Националната програма за достъпна среда.

Агенцията за хората с увреждания обяви конкурс за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Кой ще може да се възползва? Коментарът е на Андриян Стоянов, потребител на услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция.

Фондация "Подкрепа за реализация" за Деня на детето първи юни традиционно организира детски празник Щуроландия. Тази година той беше онлайн.

Заради извънредната епидемична обстановка, се наложи някои от събитията в годишния календар на фондацията да бъдат отменени.


Няма да да се проведат летният лагер и екскурзиите, каза Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване" в Центъра за социална рехабилитация и интеграция:

"Отменяме за момента екскурзиите. Бяхме предвидили голяма екскурзия до Рупите, но за съжаления няма да бъде осъществена, тъй като все още се притесняваме от това, че нашите потребители все пак са хора с увреждания…Също така отменяме и летния лагер, които трябваше да бъде през юли месец, но въпреки това, ако някой от нашите потребители желае да отиде без нас, без да бъде организирана група, ние сме склонни да му съдействаме при изготвянето на документи и евентуално да запазим неговата резервация, която е във Вършец."


От началото на юни Центърът за социална рехабилитация към Фондация "Подкрепа за реализация" поднови работата с потребители. На открито са вече дейностите по рехабилитация и кинезитерапия. Оборудвана е площадка в двора. Вече е монтирана и шведска стена. За новите възможности разказва кинезитерапевтът Павел Павлов:


"Решихме да изнесем залата навън, да е по-безопасно за клиентите и за нас. Получи се много хубаво. Поръчахме уреди за рехабилитация, които да могат да стават за навън."


Трудотерапията също е на открито. За специалистите, които работят в кабинети в сградата, са предприети всички необходими предпазни мерки. 


Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност дава възможност сгради да се приспособят за достъп на инвалидни колички, а също и превозни средства да бъдат пригодени за хора с увреждания. Достъпна ли е за хората с увреждания Националната програма за достъпна среда, коментира Ваньо Диков, председател на Съюза на инвалидите във Видин. Според него програмата като замисъл е полезна за хората с увреждания, но начините за кандидатстване са спънка за повечето от хората, които живеят в жилищни блокове:


"Тук проблемът е много сериозен, защото се намества и другия закон, този за етажната жилищна собственост. Трябва да се иска съгласие на 60% от живеещите, да има домоуправител, да бъдат регистрирани. Не зная недомислица ли е или просто сблъскване с действителността."


Според Ваньо Диков това изискване поставя в невъзможност хора с увреждания да се възползват от програмата, защото много от собствениците не живеят в апартаментите и не навсякъде етажната собственост е регистрирана.


Трябва да се променят изискванията, за да може програмата да намери реално приложение, допълни Ваньо Диков.


Агенцията за хора с увреждания обяви конкурс за финансиране на проекти за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Могат да участват физически лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност. Отпускат се до 20 000 лева. Срокът за кандидатстване е 13 юли.

Андриян Стоянов е сред потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин и самият той би се възползвал от възможността да участва в конкурса. Спънка за хора като него са многото документи, които трябва да набавят и затруднените комуникации, казва Андриян Стоянов:

"Не всеки е в добро физическо състояние, казвам дори и умствено. Мисли до там, че иска нещо да направи, но му трябва помощ."

До 13 юли е срокът за участие в конкурса.


За девети път Фондация "Подкрепа за реализация" за Деня на детето организира детски празник "Щуроландия". Събитията тази година бяха онлайн и продължиха цяла седмица. Можеха да се видят и на страницата на фондацията във фейсбук.


В Щуроландия се включиха както децата, така и тези, които вече са пораснали. Екипът на центъра постави пред всички спортни предизвикателства.


В страницата на фондацията можеха да се тестват също съобразителност и знания, а от Центъра поканиха и вече порасналите да напишат свой кратък спомен.


Чуйте звуковия файл!

Вижте още

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци. "До края на месец юли..

публикувано на 06.07.20 в 17:21