Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинчани посрещнаха изгрева на Баба Вида

2
Снимка: Ангел Ангелов, Архив

Днес е Джулай Морнинг,  денят, в който по традиция се посреща изгрева на слънцето. 

На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще. В по-широк смисъл това е началото на лятото.

Тази сутрин много млади хора посрещнаха изгрева на слънцето на плажа на "Баба Вида".

"Успяхме да посрещнем изгрева, само че не на "Баба Вида", а на крепостната стена, понеже на "Баба Вида" имаше много хора и нямаше да видим нищо. Беше супер като за първа година, обичам да гледам изгреви и залези, на мен ми хареса. Нямам проблеми с ранното ставане, хубаво преживяване, предполагам със сигурност и други дни ще го направя...На младини съм посрещал Джулай Морнинг, усещането е уникално, особено когато си сред приятели.."

Галерия

Вижте още

В Белоградчик се проведе обучение за предстоящото преброяване

В Белоградчик се проведе обучение на регистраторите, които ще извършат предварителния обход на територията на региона във връзка с предстоящото преброяване на населението, което ще стартира през месец януари 2021 г. Наетите регистратори подписаха договорите с Териториалното статистическо бюро. Обучителите разясниха работата със специалната програма,..

публикувано на 09.07.20 в 16:25

Установиха огнище на Нюкясълска болест по птиците във Видинско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обекта – лично стопанство, в с. Гюргич, общ. Ружинци, обл. Видин. Болестта беше потвърдена в две съседни стопанства за лични нужди, в които се отглеждат смесено кокошки, пилета, пуйки и гъски след възникнало..

публикувано на 09.07.20 в 15:58

Онлайн платформа ще популяризира нематериалното културно наследство от региона

Онлайн платформа ще популяризира нематериалното културно наследство от областите Видин и Зайчар. Събрани са 100-те най- добри елемента, каза Красимир Кирилов- представител на Асоциацията за насърчаване на туризма - Видин: "Направена е по един модерен начин. Използвани са елементи, които и самият аз досега не бях виждал. Стана доста..

публикувано на 09.07.20 в 15:13

Трима новозаразени с COVID 19 в област Враца

Трима са новите инфектирани с коронавирус в област Враца през изминалото денонощие. Интересен е фактът, че и тримата са мъже, съобщиха от регионалната здравна инспекция.  Установените случаи са при 29-годишен жител на Мездра, както и врачани, съответно на 23 и на 18 години.  За последните 24 часа здравните власти не са тествали нови жители на..

публикувано на 09.07.20 в 14:43

Талант от Монтана с четири награди от Международен конкурс

12-годишната Магдалена Александрова от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" към Центъра за подкрепа за личностно развитие в Монтана спечели 4 награди от Международния конкурс "Junior's Hope online" - Молдова. Това каза Миглена Георгиева от Обединен детски комплекс " Ние Врабчетата": "Изключително сме щастливи от наградите, които спечелиха..

публикувано на 09.07.20 в 14:19

Спомени за събора на "Кадъ боаз"

Второто по мащабност събитие след празника на Белоградчик е Международният събор на пограничните райони в местността "Кадъ боаз". За съжаление тази година той няма да се проведе, поради мерките за безопасност във връзка с разпространението на COVID - 19. Това е първото прекъсване след 2001 година, когато по инициатива на община Белоградчик и сръбските..

публикувано на 09.07.20 в 14:00
Снимка: Ели Цветанова

Продължава акцията по събиране на хартия във Видин

Днес е третия четвъртък от общо 5, в който се събират хартиени отпадъци за подпомагане на инициативата за изграждане на соларна пейка във Видин. Акцията се провежда всеки четвъртък от 14.00 до 16.00 ч. пред Медико-денталния център до площад "Ташкюприя", обясни Ели Цветанова , учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин и представител на..

публикувано на 09.07.20 в 13:47