Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почистиха незаконно сметище край село Крета

Снимка: Община Мездра

Незаконно сметище при бившия стопански двор в село Крета беше премахнато от служители на Общинско предприятие "Чистота" Мездра. Повече от 20 години теренът е използван за временна площадка за строителни и растителни отпадъци, но заедно с тях недобросъвестни граждани са изхвърляли и битови отпадъци, обясни кметът на селото Виолета Панова:
"Знаете, че в кофите за смет не могат да се слагат растителни и строителни отпадъци, а пък на село всеки си има дворче, нали... някакви храсти реже, нещо от градината изхвърля и там се ползваше, но това е лошото, че покрай тези отпадъци и битови се изхвърлят, и просто беше станало едно незаконно сметище. Сега благодарение на Общинско предприятие "Чистота" се почисти, поеха ангажимента и мисля, че вече в цялата община са почистили. Надяваме се сега да поддържаме, нали да има някакъв ред и да се съобразяваме, след като вече е изчистено."
Кметът на село Крета призова жителите да пазят чистота и да сигнализират, ако видят недобросъвестни жители да изхвърлят боклук на нерегламентирани места.

От Община Мездра съобщиха, че през последните три месеца ОбП "Чистота" е почистило повече от 15 нерегламентирани сметища. Сред по-големите от тях са това по стария път от Мездра за Моравица, между Зверино и Игнатица, както и в землищата на селата Боденец, Дърманци, Зли дол, Крапец, Лик, Люти брод, Люти дол, Ослен Криводол. Общината напомня, че контролът за поддържане на чистотата в населените места е в правомощията на кметовете и кметските наместници. Глобата за физически лица, които изхвърлят отпадъци на неразрешени за това места, е от 100 до 500 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица глобата - от 500 до 1000 лв.


Вижте още

Снимката на 10 август 2020 година

Готова  е отсечката от реконструираната улица "Неофит Бозвели" в Монтана.  Отсечката от 720 метра е с нов асфалт и подмени комуникации. 540 000 лева са заделени за основен ремонт на четири улици в града.  Няма смисъл от оставка и служебно правителство- това коментираха пред Радио Видин хора, запитани за политическата ситуация. Видинчани..

публикувано на 10.08.20 в 18:00

Част от улица "Неофит Бозвели" в Монтана е основно ремонтирана

Готова е отсечката от реконструираната улица "Неофит Бозвели" в Монтана. Отсечката от 720 метра е с нов асфалт и подмени комуникации. Това е улица "Неофит Бозвели" между улиците "Панайот Хитов" и "Свети Патриарх Евтимий". 540 000 лева са заделени за основен ремонт на четири улици в града. Ремонтът на "Неофит Бозвели" е един от най-тежките,..

публикувано на 10.08.20 в 16:10

Почти 17 килограма хероин задържаха на Дунав мост Видин – Калафат

Около 17 килограма хероин са били открити в автомобил, преминаващ през държавната граница на Дунав мост Видин – Калафат. Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 242, ал. 4, вр. ал. 2 от НК , съобщават от Прокуратурата.  Вчера около 8 часа..

публикувано на 10.08.20 в 15:30

Млади художници пресъздават подводния свят на Дунав

Подводния свят на река Дунав е темата, по която двама  млади художници работят в рамките на деветото издание на  фестивала "Дунавски вълни". С тудентите от Националната художествена академия Светослав Нинов и Анна Користашевская, които са родом от Видин, творят у силено.  Двамата художници рисуват върху стената на читалище "Цвят". Днес..

публикувано на 10.08.20 в 14:25

Гимназията по каменообработване в село Кунино с възможност да бъде обновена

Проектно предложение за ремонт и преоборудване на  Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино може да направи Министерството на културата. Средствата, които ще бъдат отпуснати, са около 720 000 лв., съобщи Яна Орлинова директор на училището. "Има възможност Министерството да кандидатства по програмата "Региони в растеж" и да..

публикувано на 10.08.20 в 14:17

Атрактивни инициативи за Международния ден на младежта във Враца

Спорт, музикално шоу, кино маратон, състезания и ходене по въже- това са част от атрактивните прояви, които се организират във Враца по повод Международния ден на младежта – 12 август. Празничният ден ще стартира в 10.00 часа в двора на НУ "Иван Вазов", където ще се проведе първото предизвикателство за байкърите от града. Състезанието по..

публикувано на 10.08.20 в 14:10

Въглищата- само пакетирани

В началото на тази година бяха въведени изменения, които регламентират продажбата на въглища за отопление през зимния сезон. Промените коментира Димчо Костадинов, директор на видинския склад на "Топливо": "Новото и различното от миналата година е, че с постановление от министерския съвет от февруари месец, вече не се предлагат насипни..

публикувано на 10.08.20 в 14:00