Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Раковица - село с история, традиции и бъдеще

Кметът Николай Ненчев: Задача №1 за мен беше да оправя проблема с водата. Успях

10
Снимка: Радио ВИДИН Архив
Този петък гостуваме в село Раковица, община Макреш. То е разположено на българско-сръбската граница, в полите на Стара планина. В близост са върховете - Връшка чука, Черноглав и Бабин нос.  Село Раковица се появява като селище  към средата на втората половина на 17 век. То било заселено източно от Белия камък, на левия бряг на река Витбол, който камък и до днес е там и стои, отбелязал във вековете мястото на село Будиловец. В края на XVIII и началото на XIX век в селото се установяват значителен брой преселници от Тетевенско. В село Раковица са родени  известните български поети и писатели Андрей Гуляшки, Андрей Андреев, историкът Андрей Пантев, много просветители и будни българи.  село Раковица


Кмет на село Раковица е Николай Ненчев, вече 16 години неговите съселяни му гласуват доверие:

"Най-важната задача беше да оправя проблема с водата, не достигаше вода, воден режим, водопреносната мрежа беше остаряла и ние се заехме и сменихме почти 70% от водопреносната мрежа на селото, направихме аварийно водохващане в местността "Турски дол"... и възстановихме около 9 км от Рабиша аварийно водохващане за Раковица и сега няма проблем с водата. Това ми беше задача №1. След това ремонтирахме всички общински сгради с капиталови средства и труд от хората. Започваме асфалтиране на една дълга улица, средствата са от капиталови разходи. Лошото е, че намаляват жителите. 1999 година са били  1 000 души, сега сме около 380 по постоянен адрес. Това е притеснително..."
 


Ремонтиране и асфалтиране на улицата, която води към Панаира ще бъде направено с капиталови разходи и ще са необходими около 70 хил. лв, предстои изграждането и на детска площадка в селото. Николай Ненчев си е поставил за цел да се ремонтира и асфалтира и улицата, която минава покрай  църквата.


Община Макреш осигурява топъл обяд за 170 души , в село Раковица хората, които са включени в тази социална програма са над 40.


"Имаме и социални програми. Временна заетост за десетина човека, има 4-ма по програма хора с увреждания, топъл обяд имаме, удължи се поради пандемията, хората са доволни..."


Плодородна е земята на предбалканското село, тук се отглеждат много култури - жито, рапица, ечемик, слънчоглед, зеленчуци, ягоди и малини, лавандула, овощни дръвчета. разговаряме с кмета за това как се стопанисва днес земята от земеделските производители, има ли развито животновъдство:


"Сега се стягаме за откриване на жътвата. Има двама земеделски производители, които арендуват земя, има една ферма с крави. Една млада жена гледа около 100 кози и това е земеделието. Общинска земя имаме, даваме под аренда, имаме пасища около 1 000 дка. Имаме общинска гора и доставяме на хората дърва по списък, сега доставяме дърва на хората... Цената е 65 лв за кубик. От тази година Общината ще стопанисва общинската гора..". Землището на село Раковица, където се укривали чужденците, опитали да преминат нелегално границата  на страната


Със запазване на миналогодишната цена на кубик дърва за местните хора, кметство Раковица  се опитва да осъществи на практика социална политика с по-ниски цени на дървата за огрев, имайки предвид, че повечето хора са с ниски доходи и малки пенсии.


В село Раковица една от важните образователни институции е ОУ "Христо Ботев", което тази година е със статут на защитено училище. В него учат 19 деца, три деца са от селото, останалите идват от съседните села. Средният успех на завършващите седмокласници е добър 4,00 - казва директорът Борислав Тодоров:
 

"Учителите пътуват от Видин, не е лесно при положение, че са 60 км в едната посока. Сега двама се пенсионираха... Имаме общежитие, в него сме осигурили безплатен интернет, телевизор, миналата година имахме 11 деца в него. Това са деца от социално-слаби семейства. Осигуряваме закуска, обед, вечеря. Храната е винаги топла, имаме готвач, следобед - възпитател, нощем - възпитател, безплатни тетрадки, учебници също. Успехът ни е между 3,80 - 4,20..."


Очакванията за новата учебна година са да има трима първокласници и училището да стане отново средищно.


Народно читалище "Надежда" в село Раковица е културна институция, която съхранява и продължава народните традиции в певческото, танцовото и театралното дело. Коронавирусът спря дейността на читалището и осуети изпълнението на културния календар, но днес певческата група възобновява събиранията си - разказва секретарят на читалището Радка Целова:
читалището в село Раковица
 

"По време на пандемията ни беше доста трудно, давахме дежурства, за да работи библиотеката, ползвахме отпуск... Възстановихме репетициите на певческата група и на танцовата група. Това, което ни предстои е да открием жътвената кампания. Ще пеем жътварски песни  ще плетем "Боговата брада" и стремежът ни е повечето инициативи да са на открито..."


Певческата група включва 10 певици, в момента се подготвят с жътварски песни за предстоящото откриване на жътвата. 35 -годишната Мариета Тошева е част от танцовата  група.  Тя отговаря за младежкия клуб към читалището и подготвя летните занимания на децата, които са във ваканция. Тя е млад човек, който предпочита живота на село пред живота в големия град заради спокойствието и близостта до природата:


"Аз съм израснала тук, винаги съм предпочитала планината. Тук е спокойно и уютно, трудно е да намериш работа. Много е приятно и спокойно за живеене и за отглеждане на децата ми.  Всеки един млад човек, който иска да се върне на село първо трябва да има желанието и волята да се справи с трудностите тук. Защото освен занимание със земеделие, за да изкараш храната  си, трябва да имаш и работа..."

 

Илина Василева е на 69 години, работила е като детска учителка, тя пее откакто се помни в певческата група, обича музиката и самодейността  и затова  се включва във всички мероприятия:

 

"Обичам самодейността, обичам да пея, и по всяко време, когато ръководителката ни покани, съм готова да се отзова. Харесвам всички песни, в момента е много спокойно в село, прекарахме и панаир, събираме се сутрин на кафенце - в Клуба на пенсионера, в читалището. Спокойно е."



Самодейната театрална дейност към читалището има своята традиция през годините, за съжаление с намаляване на младите хора в селото, намаляват и самодейците. Ако преди години са се представяли пиеси с много участници, сега се търсят пиеси с по-малко хора. 

Село Раковица се гордее със своя манастир, известен като Раковишки  манастир "Света Троица". Той е обявен за паметник на културата и е действащ манастир. Направен е основен ремонт на сградите, има и хотелска част, която все още не работи.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45