Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата във Враца кандидатства за кредит от 6 000 000 лева

д-р Петър Керемедчиев - изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев"
Снимка: Жоро Александров

Задоволително е финансовото състояние на врачанската болница в началото на юли - това съобщи изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев. Той пое МБАЛ "Христо Ботев" преди 11 месеца - на 1 август:


"Бих казал, че е задоволително, на фона на онова, което заварих, идвайки във Враца преди 10 месеца. Най-важното е, че нямаме проблеми с изплащането на авансите и заплатите на персонала. Издържаме болницата, като не генерираме стари задължения, а изплащаме борчове, натрупани назад във времето. Не можем да обслужваме онези задължения, които са през частни съдебни изпълнители, заради които търсим кредит."


От известно време насам мениджмънтът на лечебното заведение се опитва да изтегли кредит, с който да погаси старите задължения и да започне да работи по-леко, без да плаща борчове с огромна лихваД-р Керемедчиев обясни, че очаква съвсем скоро решението на банката за заема:


"В близките дни, иска ми се да са 10-ина, но все пак решението е на банката, пред която сме представили всички необходими и изискани от нея документи. Очакваме заветното "да", като стойността на кредита е 6 000 000 лева. Едва тогава ще пристъпим към следващите етапи - съгласуване с принципала на МБАЛ "Христо Ботев" - държавата и министър Ананиев, а след това акционерите, за да разрешат този заем, а в третата част - обществена поръчка за този заем. Цялата тази процедура ще трае около 3 месеца."


МБАЛ "Христо Ботев" иска да изтегли кредит от 6 милиона лева, а изчисленията показват, че парите ще бъдат връщани с месечни вноски от по 97 000 лева, продължи д-р Керемедчиев.


"Изчислили сме го, че вноската ще ни е 97 000 лева всеки месец. Тези пари не ме притесняват, защото в момента плащаме много повече. Но този заем ще ни вкара в ситуация, в която болницата ще има много по-благоприятни условия, тъй като ще намалим натиска с разплащането на задължения. Постигнем ли го, МБАЛ "Христо Ботев" ще започне да работи в много по-нормална среда."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Официално откриха събора в село Градец

Традиционният Илинденски събор в село Градец бе открит вчера от кмета на селото Илия Томов. По време на събитието присъстваха - кметът на Община Видин  Цветан Ценков, зам. кметът Борислава Борисова и действащият народен представител Любен Иванов. Празникът започна с музикално-танцов спектакъл на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав",..

публикувано на 03.08.24 в 11:25

Българският патриарх Даниил посети Вършец

За първи път български патриарх гостува на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец снощи.  Десетки жители и гости на Вършец посрещнаха българския патриарх Даниил пред църквата "Свети Георги Победоносец". "Патриархът това е нещо уникално за нас, красота, щастие да ни посети... Този човек наистина е..

публикувано на 03.08.24 в 10:04

Глобяват нарушители във Враца

Продължават проверките на Инспектората, съобщиха от общината във Враца. За последните три седмици от звеното са съставили повече от 30 акта на лица, които нарушават местните наредби.  При извършване на проверки в жилищните квартали са санкционирани нарушители, изхвърлящи нерегламентирано строителни и едрогабаритни отпадъци.  Част от актовете на..

публикувано на 03.08.24 в 10:00

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор днес, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

обновено на 03.08.24 в 08:15

Прокуратурата във Враца привлече като обвиняеми 3 жени за побой

Районна прокуратура - Враца наблюдава досъдебно производство за причиняване на тежка телесна повреда, съобщиха от държавното обвинение. В хода на разследването е установено, че на 31.07.2024 г. пред жилищен блок в жк. "Дъбника" във Враца била нападната 22-годишна жена /Г.Р./ Били й нанесени удари с ръце по тялото и главата и ритници в областта на..

публикувано на 03.08.24 в 08:05

Снимката на 2 август 2024 година

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" , каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е у..

публикувано на 02.08.24 в 18:10

Изгасен е пожарът край Вършец

Пожарът край Вършец е изгасен. Вчера и днес огънят е опожарил към 180 декара борова гора и сухи треви Пожарът в борова гора край Вършец пламна снощи малко преди 19 часа. До късно вечерта огнеборци, горски служители и доброволци успяха да загасят две огнища на площ от 30 декара. Днес борбата с огнената стихия продължи на терен от още 150 декара...

публикувано на 02.08.24 в 16:28