Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарбриела Кирилова: Тайната на успеха е екипната работа

През тази седмица рожден ден отбеляза треньорът и създател на един от най-успешните спортни клубове във Видин - Клуб по самбо и джудо "Бъдин" - Габриела Кирилова. Това е идеален повод да ви срещнем с тази сърцата видинска шампионка, посветила живота си на самбото и джудото. Самата тя е многократен републикански шампион по джудо и самбо, европейски шампион. Ако трябва да сме точни, тя е първата видинска спортистка шампион на Европа изобщо, а днес тренира около 70 момичета и момчета, които също като нея обират медалите от състезанията, на които се явяват. А за личния си празник Габи си пожелава... здраве, но не за себе си, а за всички около нея и си признава, че изненадите, които ѝ правят за рождения ден всяка година я оставят без думи:
 
"Страшно много им благодаря. Искрено им благодаря. Обичам ги. И всичко, което мога да помогна - ще помогна. За мен завинаги си остават моите деца... В началото на юни 2016 година се отделих от основния клуб, който беше на Пламен Петров. Направих собствен клуб с подкрепата на родителите и желанието на децата да работят и да се развиват. Това даде смисъл на работата ми двойно, мотивира ме и оттук тръгнахме. Даже през първата година участвахме на 3 - 4 турнира, направихме около 55 медала. Втората година си поставихме цели и задачи, ако може да ги увеличаваме със всяка изминала година. Да, на следващата година резултатите не закъсняха - ние приключихме с 98 медала, като нов клуб, и 4 купи, от които 3 от републикански първенства. Станахме и републикански шампиони. През следващата година - 2018-та, увеличихме пак класиранията. 2019 година вече направихме 6 купи, около 117 медала направихме. Тази година тръгнахме и то доста добре - на 4 състезания играхме 2020-та, направихме 28 медала, спечелихме 5 квоти за европейски и световни първенства и сега очакваме с нетърпение 27 септември- 27-ми започва първият шампионат. Октомври и ноември имаме още една много силна възрастова група на кадети и кадетки, където очакваме още квоти за европейско първенство."

Габриела Кирилова бе обявена за треньор на 2019 година. Приема приза не като свое лично постижение, а като награда за отборна работа на децата, родителите и управителния съвет на клуба. Европейската шампионка споделя, че се радва на успехите на децата повече, отколкото се е радвала на своите успехи. А по време на извънредното положение най-трудното нещо е било, че не може да вижда децата, но за нейна радост те са продължили да се готвят, макар и не заедно в залата. Тя вярва, че шампионите се възпитават, а тайната за успехите е  екипната работа:

"Уважението и респекта. Много разговори имаме с децата. Непрекъснато общувам и контактувам и с родителите, и с учители, и с директори по училищата. Ако трябва да направим нещо, това сме ние - семейство", обяснява Габриела Кирилова  и допълва, че в работата си се води основно от две правила: "Много е важно да ти е трудно и тежко на тренировка, за да ти е лесно на състезание, и другото, което е: искам състезател на тренировка да ме мрази, за да ме обича на състезание. Няма противник, който да не е преодолим, а първото, което е, да преодолеем самите себе си и да се раздадем със сърце и душа."

Габриела Кирилова и нейните възпитаници знаят как да се раздадат на макс. Вчера и днес те участваха в  Държавния лично-отборен шампионат по самбо и  бойно самбо в Панагюрище, където се представиха блестящо. Ето какво споделиха за себе си част от тях ден преди началото на шампионата: 

"Казвам се Митко Станиславов Митков. Някъде преди десет години през стъклото, видях как тренират и правят кълбета. Стана ми интересно. Дойдох един ден в залата и оттогава тренирам. През ваканциите тренираме два пъти на ден. През другото време след училище от три докъм шест. Самбото малко повече ми харесва. Имам по-добри класирания там. По-свободно е като борба, малко повече сила може да се използва... Аз съм Гергана Ангелова, на 16 години, тренирам от три години. Аз съм Мария Антония, на 15 години и тренирам от две години. Тръгнах с тях заедно на море и много ми харесаха, като колектив. Бяха много сплотени и така реших да дойда, да се запиша, да тренирам. Преди тренирах друг спорт, обаче той ми омръзна и понеже познавам Гери от доста време и знаех, че тя тренира, и реших да пробвам... Аз се казвам Давид Малинов. Обмислям съвсем сериозно да продължа и професионално с този спорт. Предпочитам самбото. Джудото ми е малко по-статично - нямам право да пипам под кръста, докато в самбото имам право да пипам под кръста и мен това ме улеснява и съм по-пъргав... Казвам се Ива Иванова, на 16 години и съм в клуба от 2016 година. Изглеждаше интригуващо и просто ми допадна. Всеки ме пита как съм се записала, защо тренирам, не е ли болезнено или трудно и аз им казвам, че не е. Тренировките преди състезание са най-трудни, а най-хубаво е, когато се връщаш с медали и купи след състезанията."

Повече - в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15