Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Снимка: Радио Видин

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци.

"До края на месец юли трябва да стартира строителството на магистралата, която да свърже Видин със столицата", заяви кметът на Видин д-р Цветан Ценков

В Дунавци са сформирани два екипа, които лично посещават собствениците на земя и им предават уведомителните писма, каза кметът на града Димо Скорчев. Целта е за кратко време да бъдат извършени административните дейности, за да може до края на месеца да стартира строителството:

"Извадихме поименно - 102 души са в Дунавци. Всеки един има по два, по три, някои имат и по пет имота. Мисля, че от порядъка на 800 до може би 1 100 лева, по моя окомерна преценка, но ще има хора със сигурност, които няма да са доволни, но те са длъжни да подпишат съответния документ, който им се представя от кметството. Вече те по съдебен път биха могли да възразят във връзка с оценката, която им допада, или не им допада."

В най-кратък срок уведомителните писма за отчуждителните дейности трябва да се връчат лично от сформираните за тази цел екипи, на над 800 собственици. Най-много са те в град Дунавци - 265 имота, и в село Синаговци - 202 имота. 46 са собствениците в Синаговци, каза кметския наместник Марио Симовонян:

"Ние смятахме на по таблицата, която ни е дадена, и установихме, че е 707 лева на декар. Едни очаквали по- малко, едни малко повече. Различно е. Според местните жители ще бъде минус, заради това, че ние сега чуваме тировете, които вървят по стария път за Димово нагоре. А нали си представяте още половин километър по-насам и, ако няма шумозащитни прегради, ще бъде много лошо."

Въпреки някои притеснения на местните, нужната организация вече е създадена и в момента девет екипа работят в населените места от Община Видин. Целта е до сряда да се приключи с административната работа по отчуждителните процедури, потвърди секретарят на Община Видин Валери Димитров:

"Доста е амбициозен срокът. Да, това ние сме си го поставили като срок. В населените места процедурата върви много добре. Към момента имаме три населени места, които са си изпълнили на сто процента ангажимента. Едното е Новоселци, Ивановци и Синаговци. Отчуждителните процедури са ангажимент на Агенция "Пътна инфраструктура". Определени са цените. Според всяко землище цената е различна. В землището на град Видин цената на декар е 900 лева. В землището на град Дунавци цената е 724 лева. Ние, като общинска администрация имаме ангажимент да уведомим гражданите, живущи на територията на общината, за стартиралите процедури. Оттук нататък стъпките ще се извършват поетапно от Агенция "Пътна инфраструктура" с връчването на съобщенията. Нашият ангажимент към момента приключва. Строителството, доколкото ми е известно, ще започне веднага след приключване на отчуждаването."

В организационните дейности ще се разчита на синхрон между общинската, областната администрация и МВР.
 
Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28