Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

7
Градски плаж "Баба Вида"
Снимка: радио Видин

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи, навсякъде е обрасло с храсти и тръни, да не говорим за средната тераса от плажа, където растителност е завзела цялото пространство. Миналогодишните плажни чадъри все още ги няма, а пък за спасител на плажа никой вече и не мечтае. Въпреки невъзможните условия на мястото на градския плаж има и ентусиасти. Лора Владимирова, видинска журналистка, вече пенсионер,  е един от редовните посетители на плажа: 


"Състоянието на видинския плаж е както винаги лошо. Въпреки че имахме обещание от кмета да направи плажа както трябва. Явно проблемът е, че долу ивицата е държавна, тоест областна, горе е общинска. Но поне на горната тераса биха могли тревата да я поизчистят, много хора се оплакват, че има кърлежи, а там лежат и доста деца. Не се иска много. Да, има проблеми с реката, която е ту ниско, ту високо, не може явно да се направи пясъчна ивица с чадъри както беше миналата година, но  миналата година имаше избори... Плажът на Видин е едно от малкото добри неща, които са ни дадени даром, а ние просто не умеем да ги пазим, жалко... За душове хората вече не се надяват, вчера чух, че няма да има ТИД заради коронавируса, значи няма да има и душове... това е плажният фолклор. Аз обичам слънцето, не ми е комфортно, но просто съм свикнала..."


Има  видинчани, които обичат реката и посещават редовно градския плаж, въпреки неприемливите условия. И се надяват общината и областната управа да създадат условия за летен отдих и на видинския градски плаж:


"Тази година не ни харесва, миналата година всичко беше много добре, имаше вода, душове, чадъри, сега още не е открит сезона може би... Много ни харесва тук... очакваме тази година  да се направи най-малко същото - пясък, чадърчета, да се окоси тука, да се почистят дръвчетата от зида, защото го рушат..."


Обърнахме се за информация към стопаните на плажа община Видин и областна администрация Видин , ето и техните отговори:


Областният управител Момчил Станков, ни отговори в писмен вид :

"Един от основните приоритети на Областна администрация - Видин е да създаде по-добри условия за почивка и рекреация на гражданите за поддържане и укрепване на здравето, поддържане на висока работоспособност и постигане на активно дълголетие. В тази връзка ежегодно се полагат грижи за почистване и облагородяване на крайбрежната заливаема ивица и висока - ниска тераса, намиращи се непосредствено до средновековната крепост “Баба Вида“. Мястото е любимо на нашите съграждани и на гостите на града за почивка и отдих. Областна администрация -Видин се е обърнала към Община Видин, с молба за възстановяване на душовете, които са били демонтирани, с оглед тяхното опазване извън летния сезон.

След становище на Регионалната здравна инспекция, че къпането в река Дунав е свързано с риск от излагане на замърсяване, с неблагоприятни за здравето последици, къпането в река Дунав е забранено. Поради високите води на река Дунав облагородяването и почистването ще се извърши след оттегляне на водите на реката и наличие на достъпност в заливаемата ивица на техника за извозване на почистената храстовидна растителност."



Получихме отговор и от община Видин:

"В момента със Заповедта на Областния управител на Област Видин Момчил Станков от 05.05.2020 г. и на основание чл.41, ал.3, т.2 и чл.42 от Закона за водите е забранено ползването на водните площи по цялото поречие на река Дунав на територията на областта през летния сезон.

Плажната ивица не е общинска собственост, а държавна. 
В случай, че къпането в река Дунав бъде разрешено, Община Видин ще се ангажира с осигуряването на спасител на градския плаж при крепостта "Баба Вида" и с поставянето на душове. Предстои на входа на плажа да бъдат разположени контейнери за отпадъци, ще се ремонтира и намиращата се там чешмичка."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 15 август 2024 слушаме тромпетиста Том Браун

Той е американски джаз инструменталист, изкусен да експонира правдоподобност във всеки музикален стил чрез способността си да общува. Творейки, предлага на аудиторията музикален материал, благодарение на който всеки може да се почувства като у дома си. Успешно съчетава сценичното присъствие с музикалното изкуство, създавайки искрена топла връзка с..

публикувано на 15.08.24 в 09:00

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония"..

публикувано на 14.08.24 в 14:00

В Брегово подредиха изложба с находки от некропола в Балей

Находки от праисторическия некропол в село Балей са представени в Брегово. Изложбата е подредена във фоайето на читалище „Развитие – 1897“. Изготвена е от  Регионалния исторически музей във Видин с участието на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Включва 42 предмета, открити при редовните..

публикувано на 14.08.24 в 13:39

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39