Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

2
Снимка: БГНЕС


Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата Лозица и Любеново. Ръководителят на похода Паскал Пиперков разказва за това как минава деня на поклонниците:


"Денят ни започва с църковна служба (утреня) и затова тръгването е малко по-късно. Съчетаваме участието си в редовите ежедневни богослужения и вървим с молитва... Пътят е разнообразен като терен... Най-голямата атракция беше пресичането на река Росица през брод, както и монасите са преминали реката, разказва се предание за това как реката е била преляла, но от раклата с мощите излязъл благоуханен дим, монасите се осмелили и почти по сухо успели да минат. И ние така минахме реката... Учудващо е за непознатите защо  от Велико Търново ходим чак на Дунава, така е според разказа на Владислав Граматик... Във Враца сме на 18 срещу 19 юли... Този път не минава през Видин..."

Към поклонническия пешеходен поход ще се присъединят още поклонници. Най-много се очаква да бъдат след София - обяснява Паскал Пиперков:


"За финала от София към Рилски манастир очакваме да се включат повече хора, за мен това е седмо участие. 2014 година участвах в поклонническия път "Рилският Чудотворец"... Усещането е много завладяващо, поклонническия път вече съм го приел като своя мисия, затова тази година повтаряме цялостно маршрута, който изминахме миналата година, за да го затвърдим, за да го направим традиция - правим подобрения от гледна точка на удобство... Само Бог знае какво точно ми дава този поход, за мен чувството е много завладяващо, много вдъхновяващо... 


Вървейки, поклонниците пеят тропари и се молят за благополучието на всяко населено място, през което минават. Крайната точка на поклонническия пешеходен поход "Светият Път"  е Рилският манастир, където се очаква поклонниците да пристигнат на 30 юли.

Галерия

Вижте още

Защитата на очите от ултравиолетовите лъчи е важна през цялата година

Изключително важно е очите да бъдат 100% защитени от ултравиолетовите лъчи през цялата година. Излагането на UV лъчи, без защита, увеличава риска от увреждане на очите , обясни в предаването "Направление здраве" оптикът  Антоанета Илиева: " UV лъчите причиняват не само краткосрочен дискомфорт - отблясъци, възпаление, но могат да причинят и..

публикувано на 13.08.20 в 17:19

Фонтанът край крепостта "Баба Вида" отново ще разхлажда видинчани

Фонтанът в Крайдунавския парк на Видин, в близост до крепостта "Баба Вида", отново работи. Последно съоръжението е работило за кратко преди 7 години - през 2013 година. След като Общината е отремонтирала изгорялата водна помпа на водната атракция, тя отново носи прохлада и краси тази част на парка. Така във Видин това лято функционират няколко..

публикувано на 13.08.20 в 15:35

Добри жени от Враца подаряват ученически раници на семейства в нужда

Четири млади дами от Враца събират чрез дарения ученически раници за социално слаби деца. Инициативата е под наслов "Подари ученическа раница за първия учебен ден на дете в нужда!". Те се занимават с дарителски акции от 2014 година, а от началото на тази имат и група във фейсбук: "Бъди добър! Прави добро!", която набира популярност.  Групата е..

публикувано на 13.08.20 в 15:05

Тракийски светилищен комплекс разкриха край Ослен Криводол

Древен тракийски светилищен комплекс,  подобен на Бегликташ,  с множектво скални изображения и надписи, е открит в местност край село Ослен Криводол. Археологическата находка се намира на 2 км южно от селото и е възможност населеното място да бъде посещавано от туристи, каза за Радио ВИДИН Роман Иванов кмет на селото: "Имаме вече..

публикувано на 13.08.20 в 14:55

В "Музикална зона" на 13 август 2020 слушаме участници в Международния джаз фестивал – Банско 2020

За 23-та поредна година в Банско се провежда Международния джаз фестивал, събиращ музиканти от България и Европа. По време на фестивалната седмица /08 – 14 август/ от различни сцени звучи музика както през деня, така и през нощта. Местата за слушателите са намалени, като за пръв път входът на концертите е платен - целта е подпомагане на местния..

публикувано на 13.08.20 в 08:00

"Лейди Гергана" се прибра у дома

" Лейди Гергана " се прибра у дома и тази вечер ще се представи в целия си блясък пред читатели и почитатели от Видин. Преди това тази колоритна дама и нейната авторка - младата писателка Цветелина Цветкова , гостуват в нашето студио, за да ни кажат какво се случва с тази шура личност, която говори на видински диалект, от време навреме и на..

публикувано на 12.08.20 в 16:53

За трета година лятна балетна академия във Видин

Лятна балетна академия се организира за трета поредна година при Народно читалище "Цвят" във Видин. Поканени са деца, които желаят да направят своите първи балетни стъпки, и възрастни, които с балетни стъпки се стремят да поддържат добра физическа форма. Заниманията и за начинаещи, и за напреднали, ще се водят при спазване на противоепидемичните..

публикувано на 12.08.20 в 15:10