Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Елрон: Ще сложа Видин на туристическата карта на Израел

2
Снимка: Радио Видин

Посланикът на Израел у нас Йорам Елрон е на посещение във Видин. Той се срещна с кмета на общината Цветан Ценков и представители на еврейската общност.


"Ние акцентирахме нашия разговор в три посоки- бъдещото развитие на Видин, подкрепено от туристическия поток от Израел, който би могъл да дойде, всички стъпки, които тепърва ще ги организираме и оформим, бъдещи икономически връзки и привличането на трето място на вниманието на Израел във всякакъв смисъл. Хора, които искат да посетят една част от света, защо това да не бъде, примерно, Видин. Надявам се нашите отлично стартирали отношения да продължат дълго време, а на г-н посланика пожелавам в България да се чувства като у дома си, както хиляди евреи са се чувствали в миналото и в настоящето"- каза след срещата кметът на Видин Цветан Ценков.


Това е началото на едно приятелство, каза след срещата посланик Елрон:


"Нашата дискусия беше много полезна, за да видим как бихме структурирали и оформили едно бъдещо сътрудничество. Споменахте туризма, Видин като един красив град, с много исторически обекти, но и също така с много обещаващо бъдеще. Всъщност ми поставихте като приоритетна задача да го сложа на туристическата карта в Израел. 250 хиляди израелски туристи ще идват в България всяка година и Видин трябва да бъде една централна дестинация."


Във Видин посланик Елрон направи дарение за Детската млечна кухня в града:


"Искам да кажа, че нашите деца са нашето бъдеще и трябва да инвестираме в нашите деца. Когато разбрахме, че има нужда от месомелачка, за да се приготвя храната за малките деца, приехме това предизвикателство да организираме дарението заедно с Общината. Аз съм сигурен, че ще бъде употребено правилно и ще свърши много добра работа."


Посланикът на Израел у нас поднесе цветя пред паметника в центъра на града, издигнат в знак на признателност за спасяването на българските евреи. Посети отдела на Държавния архив, където е уредена изложба, посветена на митрополит Неофит, който е с принос за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В петък заседават комисиите към Общински съвет- Кула

Всички постоянни комисии към Общинския съвет в Кула ще заседават едновременно на 26 юли /петък/ по 8 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от кмета на общината - Владимир Владимиров , относно включване на СУ „Васил Левски" – гр. Кула в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. Съветниците ще..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

Деца от Видин учиха как да пазят гората

Деца от  детска градина "Славейче " във Видин учиха как да пазят гората и нейните обитатели. Откритият урок се проведе със съдействието на Р егионалната дирекция по горите в Берковица ,  Държавно горско стопанство Видин и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.  Под формата на игра децата се запознаха с дивите..

публикувано на 24.07.24 в 13:36

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" ще се проведе в село Слатина

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" и 12-та поред земляческа среща ще се проведат на 27-ми юли (събота) в село Слатина , община Берковица. Организатори са кметството в Слатина, местното читалище  "Христо Ботев" и Община Берковица.  Фестивалът се провежда за втора поредна година и в него ще участват 160 танцьори, каза за Радио..

публикувано на 24.07.24 в 11:16

Режим на водата заради авария на водопровод в Манастирище и Хайредин

Авария по водопроводната мрежа е причина за режим на водата в селата Манастирище и Хайредин, област Враца. От почти месец жителите на двете села имат проблем с водоснабдяването. Проблемът не е свързан с горещините или количеството вода, добивана от помпената станция, а със сериозна авария в района на Манастирище, която ВиК не може да открие,..

публикувано на 24.07.24 в 09:59

Три пожара гасиха видинските огнеборци

На три сигнала за пожари са реагирали огнеборците през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР- Видин. Пожарите са без нанесени материални щети.  Екипите гасили запалени отпадъци в гр. Белоградчик  и запалени сухи треви в землището на с. Гъмзово. След полунощ е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Цар Асен I“ във Видин...

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Обявяват сроковете за прием след седми клас в училището в Кула

На 25 юли от средното училище в Кула ще обявят записаните и броя на незаети места в 8 клас за учебната 2024/2025 специалност "Икономическа информатика".  До края на днешния ден класираните на втори етап трябва да се запишат с оригиналните документи. Класираните момчета  са 11,  8  са  момичетата.  За неуспелите да се класират или  са..

публикувано на 24.07.24 в 08:45