Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

2
Работни снимки от видинския сюжет за "Аз съм българка"
Снимка: Радослав Първанов


Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за "Аз съм българка-3"- поредната фотоизложба от Националния проект "Аз съм българка".
Идеята му се заражда през 2014 година, като една от формите да изрази любовта си към Родината, родолюбивото си възпитание и отношението си към нашите корени. Така той избира да покаже красотата на България и българското момиче: 
"Всъщност, идеята има за цел да повдигне нашето национално самочувствие, в същото време да разкаже на света за нашата култура, за нашите традиции и нашия бит, за това какво всъщност стои в основата на нашия народ и избрах като инструмент да покажа чрез лицето на млада, красива жена това, което сме ние всъщност. Исках да направя една картина на България, представяме си една голяма карта на България, изпълнена с лицата на млади, красиви, усмихнати  момичета, с техния чист образ, облечени в носия, на място с културно-историческо значение. Така да разкажа за това какво всъщност е България."

Младият фотограф си поставя за цел да покаже, че красотата може да е чиста и непорочна. А всички момичета, които се явяват на кастинг и са избрани за изложбата, имат отношение към фолклора: 
"Това е може би най-важният фактор, за да участва даден фолклорен модел в проекта. Отдадеността и живата традиция, тяхното активно занимание в сферата на фолклора и традициите са водещи при избора на дадено момиче..."

Помощ от приятел и колега- Диян Димитров

Радо признава, че преди снимките има доста срещи и разговори с момичетата, за да опознае харакерите им, защото смята, че познавайки се взаимно, могат да покажат емоция, която е важна при запечатването на образа. Корените на фотографа са от Оряхово, затова в изложбата "Аз съм българка-3" е отредено място и за красотата на девойката, която живее покрай голямата река. В края на миналата седмица той снима и във Видин, а фотомоделът, който ще представя града ни във фоторазказа за България, е Петя Петрова, която е един от оганизаторите на инициативата "Да възродим традициите" в село Гомотарци през миналата година. 
"Смятам, че тази трета част, която ще допълни и ще завърши образа на българката е идеалното място за показването на Видин и видинския край, защото там е връзката със Запад. Това е място, което е изключително стойностно и важно, и пази в себе си дух и култура, които смятам за уникални, а те са достатъчно далечни за другите части на България, затова е време да ги разкажа. Разбира се и чрез образа на красива мома от Видин.... Мястото е не просто граница, може би е някак като хвърлена перла на върха на картата и точно в очертанията на тази река... Както в короната най-красивите бисери са стояли най- на върха, така може би и Видин е докоснат и е сложен точно там... Сега видях Видин с повече дух от това, което сме чували... Доста цветен, красив и гостоприемен... А реката- най-живият обект, най- силно въздействащ, символ, който точно при Видин завива и носи духа на Запада, но и показва началото на България и красотата на тази река.... 

На брега на голямата река край Гомотарци...

За място на снимките Радо избира емблематични за Видин места- Стамбол капия, катедралния храм "Свети Димитър",  "Конака" и "Кръстата казарма". Първите снимки обаче са на брега на Дунав край село Гомотарци- защото това е мястото, към което Петя е насочила част от своята ангажираност във фолклорна тематика. И някак съвсем естествено, посрещането там е топло- с топла питка. Фотосесията завършва на крепостта "Баба Вида". Именно тези кадри ще бъдат включени в бъдещия филм, който ще съпътства изложбата. Има ли шанс "Аз съм Българка" да гостува и във Видин:
"Винаги има шанс за това...Често този първи разговор се случва в медиите... Абсолютно възможно е, надявам се да имам възможността да преговарям, да разговарям, да предложа, след като властите са чули за моята идея, да осъществя представянето на проекта. Удоволствие ще бъде да покажа частта, заснета във Видин, но винаги съществува възможност да покажа и останалите части. Изложбата е свободна и пътува... Варвам, че публиката във Видин е изключително отворена, интелигентна и би прегърнала нашата идея, защото вярвам, че ще оценят и ще видят със сърцето си отношението на младите хора към традициите." 

И аз вярвам, че ще се множат хората с големи сърца, които не скъпят от силите и времето си да търсят онази нишка, която ни държи здраво свързани до днес. Хора като Радо, които със снимките си не просто показват, а разказват- за красотата на Родината и хубостта на българката, за обаянието на природата и нашето наследство- така, както трябва да ги види светът...
Младият фотограф признава, че е в началото на снимките за третата част на "Аз съм Българка". Досега е снимал в Карлово и Враца, предстои да покаже още поне 30 знакови места в България, а от средата на есента ще започне същинската работа по подготовката на изложбата. 
Колкото до видинския модел- Петя Петрова, пред Радослав Първанов тя е признала, че да участва в изложбата за нея е сбъдната мечта. Как фотографът се е спрял на нея и какви са впечатленията й от снимките- това ще чуете тази неделя в предаването "Неделник".   

В звуковия файл чуйте още как Радослав Първанов избира моделите за проекта "Аз съм българка" и местата, които ще снима, къде още ще снима и как успява да надгради това, което е направил досега.

Галерия

Вижте още

Защитата на очите от ултравиолетовите лъчи е важна през цялата година

Изключително важно е очите да бъдат 100% защитени от ултравиолетовите лъчи през цялата година. Излагането на UV лъчи, без защита, увеличава риска от увреждане на очите , обясни в предаването "Направление здраве" оптикът  Антоанета Илиева: " UV лъчите причиняват не само краткосрочен дискомфорт - отблясъци, възпаление, но могат да причинят и..

публикувано на 13.08.20 в 17:19

Фонтанът край крепостта "Баба Вида" отново ще разхлажда видинчани

Фонтанът в Крайдунавския парк на Видин, в близост до крепостта "Баба Вида", отново работи. Последно съоръжението е работило за кратко преди 7 години - през 2013 година. След като Общината е отремонтирала изгорялата водна помпа на водната атракция, тя отново носи прохлада и краси тази част на парка. Така във Видин това лято функционират няколко..

публикувано на 13.08.20 в 15:35

Добри жени от Враца подаряват ученически раници на семейства в нужда

Четири млади дами от Враца събират чрез дарения ученически раници за социално слаби деца. Инициативата е под наслов "Подари ученическа раница за първия учебен ден на дете в нужда!". Те се занимават с дарителски акции от 2014 година, а от началото на тази имат и група във фейсбук: "Бъди добър! Прави добро!", която набира популярност.  Групата е..

публикувано на 13.08.20 в 15:05

Тракийски светилищен комплекс разкриха край Ослен Криводол

Древен тракийски светилищен комплекс,  подобен на Бегликташ,  с множектво скални изображения и надписи, е открит в местност край село Ослен Криводол. Археологическата находка се намира на 2 км южно от селото и е възможност населеното място да бъде посещавано от туристи, каза за Радио ВИДИН Роман Иванов кмет на селото: "Имаме вече..

публикувано на 13.08.20 в 14:55

В "Музикална зона" на 13 август 2020 слушаме участници в Международния джаз фестивал – Банско 2020

За 23-та поредна година в Банско се провежда Международния джаз фестивал, събиращ музиканти от България и Европа. По време на фестивалната седмица /08 – 14 август/ от различни сцени звучи музика както през деня, така и през нощта. Местата за слушателите са намалени, като за пръв път входът на концертите е платен - целта е подпомагане на местния..

публикувано на 13.08.20 в 08:00

"Лейди Гергана" се прибра у дома

" Лейди Гергана " се прибра у дома и тази вечер ще се представи в целия си блясък пред читатели и почитатели от Видин. Преди това тази колоритна дама и нейната авторка - младата писателка Цветелина Цветкова , гостуват в нашето студио, за да ни кажат какво се случва с тази шура личност, която говори на видински диалект, от време навреме и на..

публикувано на 12.08.20 в 16:53

За трета година лятна балетна академия във Видин

Лятна балетна академия се организира за трета поредна година при Народно читалище "Цвят" във Видин. Поканени са деца, които желаят да направят своите първи балетни стъпки, и възрастни, които с балетни стъпки се стремят да поддържат добра физическа форма. Заниманията и за начинаещи, и за напреднали, ще се водят при спазване на противоепидемичните..

публикувано на 12.08.20 в 15:10