Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

2
Работни снимки от видинския сюжет за "Аз съм българка"
Снимка: Радослав Първанов


Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за "Аз съм българка-3"- поредната фотоизложба от Националния проект "Аз съм българка".
Идеята му се заражда през 2014 година, като една от формите да изрази любовта си към Родината, родолюбивото си възпитание и отношението си към нашите корени. Така той избира да покаже красотата на България и българското момиче: 
"Всъщност, идеята има за цел да повдигне нашето национално самочувствие, в същото време да разкаже на света за нашата култура, за нашите традиции и нашия бит, за това какво всъщност стои в основата на нашия народ и избрах като инструмент да покажа чрез лицето на млада, красива жена това, което сме ние всъщност. Исках да направя една картина на България, представяме си една голяма карта на България, изпълнена с лицата на млади, красиви, усмихнати  момичета, с техния чист образ, облечени в носия, на място с културно-историческо значение. Така да разкажа за това какво всъщност е България."

Младият фотограф си поставя за цел да покаже, че красотата може да е чиста и непорочна. А всички момичета, които се явяват на кастинг и са избрани за изложбата, имат отношение към фолклора: 
"Това е може би най-важният фактор, за да участва даден фолклорен модел в проекта. Отдадеността и живата традиция, тяхното активно занимание в сферата на фолклора и традициите са водещи при избора на дадено момиче..."

Помощ от приятел и колега- Диян Димитров

Радо признава, че преди снимките има доста срещи и разговори с момичетата, за да опознае харакерите им, защото смята, че познавайки се взаимно, могат да покажат емоция, която е важна при запечатването на образа. Корените на фотографа са от Оряхово, затова в изложбата "Аз съм българка-3" е отредено място и за красотата на девойката, която живее покрай голямата река. В края на миналата седмица той снима и във Видин, а фотомоделът, който ще представя града ни във фоторазказа за България, е Петя Петрова, която е един от оганизаторите на инициативата "Да възродим традициите" в село Гомотарци през миналата година. 
"Смятам, че тази трета част, която ще допълни и ще завърши образа на българката е идеалното място за показването на Видин и видинския край, защото там е връзката със Запад. Това е място, което е изключително стойностно и важно, и пази в себе си дух и култура, които смятам за уникални, а те са достатъчно далечни за другите части на България, затова е време да ги разкажа. Разбира се и чрез образа на красива мома от Видин.... Мястото е не просто граница, може би е някак като хвърлена перла на върха на картата и точно в очертанията на тази река... Както в короната най-красивите бисери са стояли най- на върха, така може би и Видин е докоснат и е сложен точно там... Сега видях Видин с повече дух от това, което сме чували... Доста цветен, красив и гостоприемен... А реката- най-живият обект, най- силно въздействащ, символ, който точно при Видин завива и носи духа на Запада, но и показва началото на България и красотата на тази река.... 

На брега на голямата река край Гомотарци...

За място на снимките Радо избира емблематични за Видин места- Стамбол капия, катедралния храм "Свети Димитър",  "Конака" и "Кръстата казарма". Първите снимки обаче са на брега на Дунав край село Гомотарци- защото това е мястото, към което Петя е насочила част от своята ангажираност във фолклорна тематика. И някак съвсем естествено, посрещането там е топло- с топла питка. Фотосесията завършва на крепостта "Баба Вида". Именно тези кадри ще бъдат включени в бъдещия филм, който ще съпътства изложбата. Има ли шанс "Аз съм Българка" да гостува и във Видин:
"Винаги има шанс за това...Често този първи разговор се случва в медиите... Абсолютно възможно е, надявам се да имам възможността да преговарям, да разговарям, да предложа, след като властите са чули за моята идея, да осъществя представянето на проекта. Удоволствие ще бъде да покажа частта, заснета във Видин, но винаги съществува възможност да покажа и останалите части. Изложбата е свободна и пътува... Варвам, че публиката във Видин е изключително отворена, интелигентна и би прегърнала нашата идея, защото вярвам, че ще оценят и ще видят със сърцето си отношението на младите хора към традициите." 

И аз вярвам, че ще се множат хората с големи сърца, които не скъпят от силите и времето си да търсят онази нишка, която ни държи здраво свързани до днес. Хора като Радо, които със снимките си не просто показват, а разказват- за красотата на Родината и хубостта на българката, за обаянието на природата и нашето наследство- така, както трябва да ги види светът...
Младият фотограф признава, че е в началото на снимките за третата част на "Аз съм Българка". Досега е снимал в Карлово и Враца, предстои да покаже още поне 30 знакови места в България, а от средата на есента ще започне същинската работа по подготовката на изложбата. 
Колкото до видинския модел- Петя Петрова, пред Радослав Първанов тя е признала, че да участва в изложбата за нея е сбъдната мечта. Как фотографът се е спрял на нея и какви са впечатленията й от снимките- това ще чуете тази неделя в предаването "Неделник".   

В звуковия файл чуйте още как Радослав Първанов избира моделите за проекта "Аз съм българка" и местата, които ще снима, къде още ще снима и как успява да надгради това, което е направил досега.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00