Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

2
Работни снимки от видинския сюжет за "Аз съм българка"
Снимка: Радослав Първанов


Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за "Аз съм българка-3"- поредната фотоизложба от Националния проект "Аз съм българка".
Идеята му се заражда през 2014 година, като една от формите да изрази любовта си към Родината, родолюбивото си възпитание и отношението си към нашите корени. Така той избира да покаже красотата на България и българското момиче: 
"Всъщност, идеята има за цел да повдигне нашето национално самочувствие, в същото време да разкаже на света за нашата култура, за нашите традиции и нашия бит, за това какво всъщност стои в основата на нашия народ и избрах като инструмент да покажа чрез лицето на млада, красива жена това, което сме ние всъщност. Исках да направя една картина на България, представяме си една голяма карта на България, изпълнена с лицата на млади, красиви, усмихнати  момичета, с техния чист образ, облечени в носия, на място с културно-историческо значение. Така да разкажа за това какво всъщност е България."

Младият фотограф си поставя за цел да покаже, че красотата може да е чиста и непорочна. А всички момичета, които се явяват на кастинг и са избрани за изложбата, имат отношение към фолклора: 
"Това е може би най-важният фактор, за да участва даден фолклорен модел в проекта. Отдадеността и живата традиция, тяхното активно занимание в сферата на фолклора и традициите са водещи при избора на дадено момиче..."

Помощ от приятел и колега- Диян Димитров

Радо признава, че преди снимките има доста срещи и разговори с момичетата, за да опознае харакерите им, защото смята, че познавайки се взаимно, могат да покажат емоция, която е важна при запечатването на образа. Корените на фотографа са от Оряхово, затова в изложбата "Аз съм българка-3" е отредено място и за красотата на девойката, която живее покрай голямата река. В края на миналата седмица той снима и във Видин, а фотомоделът, който ще представя града ни във фоторазказа за България, е Петя Петрова, която е един от оганизаторите на инициативата "Да възродим традициите" в село Гомотарци през миналата година. 
"Смятам, че тази трета част, която ще допълни и ще завърши образа на българката е идеалното място за показването на Видин и видинския край, защото там е връзката със Запад. Това е място, което е изключително стойностно и важно, и пази в себе си дух и култура, които смятам за уникални, а те са достатъчно далечни за другите части на България, затова е време да ги разкажа. Разбира се и чрез образа на красива мома от Видин.... Мястото е не просто граница, може би е някак като хвърлена перла на върха на картата и точно в очертанията на тази река... Както в короната най-красивите бисери са стояли най- на върха, така може би и Видин е докоснат и е сложен точно там... Сега видях Видин с повече дух от това, което сме чували... Доста цветен, красив и гостоприемен... А реката- най-живият обект, най- силно въздействащ, символ, който точно при Видин завива и носи духа на Запада, но и показва началото на България и красотата на тази река.... 

На брега на голямата река край Гомотарци...

За място на снимките Радо избира емблематични за Видин места- Стамбол капия, катедралния храм "Свети Димитър",  "Конака" и "Кръстата казарма". Първите снимки обаче са на брега на Дунав край село Гомотарци- защото това е мястото, към което Петя е насочила част от своята ангажираност във фолклорна тематика. И някак съвсем естествено, посрещането там е топло- с топла питка. Фотосесията завършва на крепостта "Баба Вида". Именно тези кадри ще бъдат включени в бъдещия филм, който ще съпътства изложбата. Има ли шанс "Аз съм Българка" да гостува и във Видин:
"Винаги има шанс за това...Често този първи разговор се случва в медиите... Абсолютно възможно е, надявам се да имам възможността да преговарям, да разговарям, да предложа, след като властите са чули за моята идея, да осъществя представянето на проекта. Удоволствие ще бъде да покажа частта, заснета във Видин, но винаги съществува възможност да покажа и останалите части. Изложбата е свободна и пътува... Варвам, че публиката във Видин е изключително отворена, интелигентна и би прегърнала нашата идея, защото вярвам, че ще оценят и ще видят със сърцето си отношението на младите хора към традициите." 

И аз вярвам, че ще се множат хората с големи сърца, които не скъпят от силите и времето си да търсят онази нишка, която ни държи здраво свързани до днес. Хора като Радо, които със снимките си не просто показват, а разказват- за красотата на Родината и хубостта на българката, за обаянието на природата и нашето наследство- така, както трябва да ги види светът...
Младият фотограф признава, че е в началото на снимките за третата част на "Аз съм Българка". Досега е снимал в Карлово и Враца, предстои да покаже още поне 30 знакови места в България, а от средата на есента ще започне същинската работа по подготовката на изложбата. 
Колкото до видинския модел- Петя Петрова, пред Радослав Първанов тя е признала, че да участва в изложбата за нея е сбъдната мечта. Как фотографът се е спрял на нея и какви са впечатленията й от снимките- това ще чуете тази неделя в предаването "Неделник".   

В звуковия файл чуйте още как Радослав Първанов избира моделите за проекта "Аз съм българка" и местата, които ще снима, къде още ще снима и как успява да надгради това, което е направил досега.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 24 януари 2021 година

И тази неделя той е тук - "Неделник" брой 345. Преглеждам старите вестници и тръгваме на приятна неделна разходка. Младежки дом - Враца обяви началото на 21- то издание на националния поетичен конкурс „Любовта...” . Конкурса се организира по повод 14 февруари - Ден на влюбените. Повече за конкурса можете да научите от Илияна Райкова част..

публикувано на 24.01.21 в 12:40

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни...

публикувано на 24.01.21 в 08:00

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39