Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковид-19 предизвиква по-висока тревожност в обществото

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Тревога или спокойствие изпитва българина при увеличаването на заразените с Ковид-19?. Едно изследване на "ГАЛЪП Интренешанъл" показва, че с ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките. Нещата са динамични и след като преди дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че България ще остане в извънредна епидемична обстановка до края на юли днес мерките отново бяха  затегнати. Причината е увеличения брой заразени през последните дни и преминаването на критичната точка от 200 души. На брифинг в Министерството на здравеопазването министър Кирил Ананиев обяви, че груповите празненства на открито и закрито ще могат да се провеждат с максимум 30 участници. Дискотеките и нощните барове ще работят само на открито при 50% заетост, а спортните прояви ще бъдат без публика. Заповедта влиза в сила от утре - 10 юли.


Обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата. Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди. Изводите са на база бърз телефонен сондаж по темата "коронавирус", проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи. Той показва важни хипотези за развитието на общественото мнение по темата, коментира социолога Първан Симеонов:


"Убеждението, че заплахата е преувеличена остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност... След като постоянно спадаше, след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте. Преди седмици 51% се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса. Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%... Явно надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение... Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че вече не спазват, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали. Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата... Явно, българите по-скоро се доверяват на идеята за лична отговорност и не показват признаци на паника пред опасността. В популярната напоследък теория "чук и танц" по-голямата част от обществото вероятно очаква по-умел "танц", а не нов"чук"...".


Има тревога, но има и спокойствие сред хората, смята психологът Елица Иванова:


"Свикнахме със ситуацията и това ни дава някаква увереност, и от тук има спокойствие... Преди всичко бе неизвестно и не знаехме какво се случва... Тревогите идват от неизвестното... Трябва да спазваме мерките, за да предпазим и нас, и другите. Винаги трябва да имаме едно на ум." 


"Носим маски и се предпазваме. Тревожим се с толкова много заболели, как няма да се тревожим... Не, не се притеснявам. Не спазвам никакви мерки...Това за мен не е вярно... Ние сме възрастни хора и трябва да се пазим... Притеснена съм. Здравето е най- важно..." 
-  казаха в анкета видинчани.


Всичко по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00