Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Странната молба на гадаринците

В Петата неделя след Петдесетница, Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство.

"И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им" /Мат.8:34/.

"В Евангелието често четем за това как към Господ Иисус се обръщали различни хора: с молба, с въпроси, с искания или даже с упрек и укор. Ето нещастният баща на бесноватия юноша говори със сълзи в гласа, с надежда и в същото време със съмнение: "Вярвам, Господи! Помогни на неверието ми!" А ето римският стотник, който проси Господа да изцели неговия слуга – у него няма никакви съмнения. Той казва: "Както аз заповядвам на своите войници, така и Ти имаш власт да заповядаш на болестта да остави моя любим слуга". А друг идва и пита: "Какво да сторя, за да постигна живот вечен?" Трети идва да благодари за извършеното от Господа изцеление. И всеки от нас, четейки Светото Евангелие, може да разпознае себе си в един от тези хора, защото и ние днес продължаваме така да се обръщаме към Господа, всеки със своята нужда, със своите сърдечни страдания, с радост или с благодарност.

Но в днешното евангелско четиво ние чухме удивителна, странна, даже  неразбираема за нас, молба: гадаринските жители молят Господа Иисуса Христа да си тръгне от тях, да напусне пределите на тяхната околност. Защо Го молили да си тръгне? Да си припомним какво се е случило: Надигнала се буря в езерото, и лодката, на която плавал Господ с учениците Си, била отнесена към западния пустинен бряг, където живеели гадаринските езичници. И когато Господ стъпил на този бряг насреща му изтичали двама, облечени в дрипи мъже, подивели, страшни, от които всички в околността се страхували. Те живеели в пустините пещери, където погребвали покойниците, хората странeли от тези места, боейки се от тези бесновати. Опитвали да ги вържат, но те късали всички въжета и вериги.

И така, вие виждате, че думите, изречени от хората, които се обръщали към Господа, могат на много да ни научат: едни поддържат в нас вярата – "Господи, помогни на неверието ми", други ни научават  да благодарим, трети ни научават да питаме Господа за тайните на живота и пътя, а четвърти, както думите на гадаринците, ни предупреждават да не изпуснем своя момент, своето време и, когато Господ ни изпраща Своя дар, да го приемем от все сърце и да се отзоваваме на него през целия си живот. Амин!“

Прот. Александър Мен

В рубриката "Съвременна Библия" - в подкрепа на движението Black lives matter една от емблематичните катедрали в Англия ще се окичи с нова арт инсталация. Катедралата "Сейнт Олбан" изложи "Тайната вечеря", нарисувана от художничката Лорна Мей Уодзуърд. Акцентът, разбира се, е образът на Христос. Вече се досещате. Той е чернокож мъж с напълно африкански черти. Идеята на твореца е да атакува популярния образ на Христос като бял мъж със светла коса и сини очи. Странно е да експлоатираш политически подобна материя, но ако се интересуваш какъв е бил Христос, не е ли редно да го попиташ? Все пак Той е Словото! И ако не си готов да слушаш Словото Исус, за какво ти е да рисуваш образа Му?

 

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Защитата на очите от ултравиолетовите лъчи е важна през цялата година

Изключително важно е очите да бъдат 100% защитени от ултравиолетовите лъчи през цялата година. Излагането на UV лъчи, без защита, увеличава риска от увреждане на очите , обясни в предаването "Направление здраве" оптикът  Антоанета Илиева: " UV лъчите причиняват не само краткосрочен дискомфорт - отблясъци, възпаление, но могат да причинят и..

публикувано на 13.08.20 в 17:19

Фонтанът край крепостта "Баба Вида" отново ще разхлажда видинчани

Фонтанът в Крайдунавския парк на Видин, в близост до крепостта "Баба Вида", отново работи. Последно съоръжението е работило за кратко преди 7 години - през 2013 година. След като Общината е отремонтирала изгорялата водна помпа на водната атракция, тя отново носи прохлада и краси тази част на парка. Така във Видин това лято функционират няколко..

публикувано на 13.08.20 в 15:35

Добри жени от Враца подаряват ученически раници на семейства в нужда

Четири млади дами от Враца събират чрез дарения ученически раници за социално слаби деца. Инициативата е под наслов "Подари ученическа раница за първия учебен ден на дете в нужда!". Те се занимават с дарителски акции от 2014 година, а от началото на тази имат и група във фейсбук: "Бъди добър! Прави добро!", която набира популярност.  Групата е..

публикувано на 13.08.20 в 15:05

Тракийски светилищен комплекс разкриха край Ослен Криводол

Древен тракийски светилищен комплекс,  подобен на Бегликташ,  с множектво скални изображения и надписи, е открит в местност край село Ослен Криводол. Археологическата находка се намира на 2 км южно от селото и е възможност населеното място да бъде посещавано от туристи, каза за Радио ВИДИН Роман Иванов кмет на селото: "Имаме вече..

публикувано на 13.08.20 в 14:55

В "Музикална зона" на 13 август 2020 слушаме участници в Международния джаз фестивал – Банско 2020

За 23-та поредна година в Банско се провежда Международния джаз фестивал, събиращ музиканти от България и Европа. По време на фестивалната седмица /08 – 14 август/ от различни сцени звучи музика както през деня, така и през нощта. Местата за слушателите са намалени, като за пръв път входът на концертите е платен - целта е подпомагане на местния..

публикувано на 13.08.20 в 08:00

"Лейди Гергана" се прибра у дома

" Лейди Гергана " се прибра у дома и тази вечер ще се представи в целия си блясък пред читатели и почитатели от Видин. Преди това тази колоритна дама и нейната авторка - младата писателка Цветелина Цветкова , гостуват в нашето студио, за да ни кажат какво се случва с тази шура личност, която говори на видински диалект, от време навреме и на..

публикувано на 12.08.20 в 16:53

За трета година лятна балетна академия във Видин

Лятна балетна академия се организира за трета поредна година при Народно читалище "Цвят" във Видин. Поканени са деца, които желаят да направят своите първи балетни стъпки, и възрастни, които с балетни стъпки се стремят да поддържат добра физическа форма. Заниманията и за начинаещи, и за напреднали, ще се водят при спазване на противоепидемичните..

публикувано на 12.08.20 в 15:10