Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Летене по Радичков" с награди за най- добрите

2
Победителите в конкурса "Летене по Радичков"
Снимка: фейсбук



Приключи надпреварата в тазгодишното издание на конкурса "Летене по Радичков". Конкурсът се провежда в Берковица и се организира за ученици от областите Монтана, Враца, Видин, Ловеч и Плевен. Разделите са за есе и илюстрация. Целта на конкурса е да популяризира творчеството на Йордан Радичков и да провокира творческите способности на младите хора.

Темата тази година беше: "Човешката болка е еднаква за всички без оглед на раси и народи. Тя прави хората равни. Човекът е като насекомо, способен е да гледа едновременно в различни посоки, с едното око навън, с другото - навътре.“ (Йордан Радичков). 

В раздела за есе на първо място се класира Фабиана Върбанова, 12 клас, СУ "Иван Вазов"- Вършец, второто място спечели Адриян Стоянов, ПГО "Eлисавета Багряна"- Бяла Слатина. Има две трети места- за Лилия Атанасова и Елина Тодорова, ПГ "Д-р Иван Панов"- Берковица.

Фабиана Върбанова тази година завърши средното си образование и вече е студент в УНСС, специалност "Политология":

"За конкурса разбрах от моята госпожа по български език и темата много ми хареса. Обичам да участвам в различни конкурси, защото по този начин усъвършенствам писането си. Ще уча политология. Журналистика беше детската ми мечта.... Така се получи, че не можах да си подам документите навреме, пиша стихчета, преди това пишех есета и не ги публикувах, много мои приятели ми казаха да ги публикувам. Когато пиша,се чувствам по-добре, пренасям се в свой собствен свят. Чета много книги, обичам книги, в които се припознавам с героите. В момента продължавам да пиша стихчета и ги показвам на фейсбук приятелите ми..."

Част от есето на Фабиана Върбанова: "Животът е игра. Игра, в която учиш правилата впоследствие. Правила, които всъщност никой не спазва. И всички се намираме в тази жестока игра, в която нямаш право просто да гледаш. Можеш да стоиш встрани, но, когато дойде краят, би ли казал, че си играл? Би ли казал, че си бил достоен играч? Би ли казал, че си живял? В тази игра всеки води своята битка. Всеки мечтае, но не всеки сбъдва мечтите си. Всеки обича, но не винаги е обичан, от когото е нужно. Научена съм от семейството си, че в играта, наречена „Живот“, има само противници. Не бива да се доверяваш на никого, защото, колкото и да даваш на човека до теб, той си тръгва. Не защото ти не си достатъчно добър, а защото той вече няма полза от теб. Но играчът, който срещнах, не беше мой противник. Напротив, той беше мой съотборник. Дойде, без да иска нищо, но ми даде много. Даде ми чаена лъжица, с която трябваше да опитам от вкуса на морето. На неговото море. Морето от болка, което носи в себе си. Опитвайки с малката лъжичка, успях да усетя соления вкус. Успях да разбера, че не бива да пия от тази вода отново, но и разбрах, че щом съм влязла веднъж в играта, няма как да бъда сигурна, че няма да отпия отново от морето. И не просто да отпия, може да дойде ден, в който ще се давя. Ще се удавя, ако той си тръгне." 


Лилия Атанасова тази година завърши 9 клас. Любим предмет й е литературата. В есето си Лилия Атанасова акцентира върху днешната извънредна ситуация, породена от коронавируса:


"Хората станаха сякаш по-щедри и спряха да мислят само за вещите около себе си..наблюдавайки тази промяна, можем да кажем, че е вярна мисълта на Радичков, че е като насекомо...Тъй като темата е за човешката болка веднага се сетих за пандемията. Ние зачертахме различията си, станахме по-отговорни, харесвам "Ние врабчетата", "Нежната спирала" също."


В раздел "Илюстрации" първото място спечели Теодора Луканова, ПГ "Д-р Иван Панов"-  Берковица. Второ място е за Славина Иванова, ПГ "Д-р Иван Панов"-  Берковица. Третото място зае Цветелина Костова, ПГ "Д-р Иван Панов"- Берковица



Всички наградени получиха грамота, книги от Издателство "КЛЕТ България" и парични награди от Община Берковица. Конкурсът се организира от Община Берковица, Регионално управление на образованието- Монтана, Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов"- гр. Берковица и други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47