Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Патронажна грижа помага на над 350 възрастни и хора с увреждания във Видин от началото на юни

Обхватът на социалната услуга се увеличава

Снимка: БТА

Пандемията постави в изолацията хора в затруднено положение, чийто социални контакти и без това са ограничени. В община Видин социална програма помага за справяне с битовите проблеми на хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Над 350 души от началото на юни получават подкрепа по програма за патронажна грижа, финансирана с европейски средства. Програмата е насочена също и към самотни родители с деца до 12 години, както лица, поставени под карантина заради Covid-19. 62 ма души, доскоро безработни, са наети по нея, каза заместник-кметът на Видин Борислава Борисова:  


"Прокетът "Патронажна гриаж за възрастни хора и лица с увреждания в община Видин" стартира и ще бъде изпълняван до края на календарната година, до 31 декември. Към него работят 57 изпълнителя, двама диспечера, трима са от управленския екип на проекта. Общо са 62-ма. Трудовата заетост е различна. Има хора, наети за 8-часов работен ден и хора на 4-часов работен ден. Искам да допълня, че проектът обслужва хора от всички населени места на община Видин. Задълженията на хората са да обгрижват нашите съграждани и хората от общината според техните потребности. Един от основните ангажименти е да пазаруват на тези хора с техни финансови средства, освен това да извършват техни административни и здравни услуги, изваждане на необходими документи, било то от Община Видин или от други институции, както и заверяване на здравни  книжки, придружаване до лекар, зъболекар, в зависимост от необходимостта на хората."


От Общината били подготвени за социалната услуга още преди да е стартирала:


"Още преди Общината да кандидатства по този проект, Община Видин беше обявила на сайта телефонни номера на направление "Социални услуги и здравни дейности", където поставихме наш колега, за да получава сигнали от хора, които са нуждаещи се. Искам да припомня на нашите съграждани, че ние много преди да се отвори този компонент 3 по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" бяхме започнали такава социална дейност за грижа за възрастните хора, хората в неравностойно положение, самотните майки във времето на пандемията, която се разпространяваше и хората се притесняваха да излизат, особено най-рисковата група- възрастните хора. Тогава още дойде идеята и започнахме да работим за сметка на Общината подобни услуги, така че ние вече бяхме проиграли възможността и знаехме, че тук нашите съграждани ще имат голяма необходимост."


Ценка Ванкова е сред хората във Видин, които ползват услугата. Казва,че иначе сама не би се справила:


"Аз съм почти обездвижена, трудно се придвижвам и до лекар. На четвъртия етаж сме, нямаме асансьор и ни е много трудно…Благодарна съм много и смятам, че всички хора като мен, които имат здравословни причини, не могат да не са доволни от услугата."


Галина Васкова, която помага на Ценка и съпруга и, наскоро се върнала от чужбина, а програмата на общината е първата възможност за нея да започне работа. Телефонът и винаги е на разположение на хората, за които се грижи:


"Начинът на работа е като те  ми се обаждат по телефона, казват от какво имат нужда- дали трябва да платя някаква битова сметка, далии имат нужда от храна."


За 30 души, които не могат да излизат от дома си или пък трудно се справят сами се грижи Стефка Илиева. Програмата е необходимост и за нея самата, той като няколко месеца нямала работа:


"Това е една възможност да се помогне на хората в неравностойно положение, като и за нас, защото аз бях безработна, самотна майка с две деца."


423 000 лева са осигурени за патронажната грижа във Видин до края на годината. 360 000 от тях са по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а останалите са национално финансиране.


Вижте още

Чудодейното укротяване на бурята

В Деветата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството. "Иисус веднага простря ръка, хвана го и му каза: "Маловерецо, защо се усъмни?" И щом влязоха в кораба,..

публикувано на 09.08.20 в 08:00

Наздраве! Отбелязваме Международния ден на бирата

Днес любителите на златното питие, наречено бира, празнуват, защото е Международния ден на бирата. Той се отбелязва от 2007г насам. С всяка изминала година почитателите на пенливата течност организират все повече събития, с които да отпразнуват този ден. От 2007 до 2012 г. международният ден на бирата се празнува на 5 август. След 2012 г...

публикувано на 07.08.20 в 15:58

Своенравният Бъки обича гушкането и играта с деца

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" се срещаме с Владимира и нейното куче Бъки. Той е порода чао-чао и е на четири години. Можем да кажем че Бъки е сбъдната мечта за Владимира, защото от дете иска да има такова куче. Как се сдобива с него? "Закупихме го преди около четири години от Пловдив. Да, точно тази порода исках , от малка обичам..

публикувано на 07.08.20 в 15:25

Summer Vibes Festival Vidin 2020 ще разтърси града

Summer Vibes Festival Vidin 2020 очаква всички видинчани на 8 и 9 август.  Събитието се организира от Община Видин за първи път и ще се проведе край крепостта „Баба Вида“. Програмата е наситена, а основната мисия на фестивала - да изведе децата от виртуалния свят и ги върне към реалния живот.  "Това е младежки фестивал, за първи път се..

публикувано на 07.08.20 в 14:19
местността край Алботинския манастир

Тайната на бунара край Алботинския манастир още не е разкрита

"Тайната на бунара" e легендата, свързана с миналото на село Градец и неговите околности и по-точно с Алботинския манастир. В близост до чешмата на Алботинския скален манастир някога е имало плитък бунар, в него е било скрито манастирското имане, за да бъде запазено от прииждащите  диви азиатски орди, които през 1396 година нахлуват в този край...

публикувано на 07.08.20 в 11:15

В Ново село се стягат за новата учебна година

Колко ще бъдат учениците? Ще влязат ли в класните стаи или ще продължи ли дистанционното обучение? Още е рано да се гадае. Но ръководството на Общината и СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ вече търси средства да посрещне изненадите на новата учебна година. Новоселското училище е приютило деца от три етнически групи - българи, власи и роми и години..

публикувано на 07.08.20 в 11:15

"Класик телеграфа фест" започва във Видин

От днес Видин е домакин на нов музикален фестивал - "Класик телеграфа фест". Стартиращото събитие е наследник на просъществувалия цели 10 години "DJ Retro Fest - Vidin". Негов основен идеолог, водещ и домакин е телевизионният водещ и дижджей Васко Громков: "Музикалната концепция се променя стилово, основно към поп и рок звучене . Ще има..

публикувано на 06.08.20 в 15:05