Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патронажна грижа помага на над 350 възрастни и хора с увреждания във Видин от началото на юни

Обхватът на социалната услуга се увеличава

Снимка: БТА

Пандемията постави в изолацията хора в затруднено положение, чийто социални контакти и без това са ограничени. В община Видин социална програма помага за справяне с битовите проблеми на хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Над 350 души от началото на юни получават подкрепа по програма за патронажна грижа, финансирана с европейски средства. Програмата е насочена също и към самотни родители с деца до 12 години, както лица, поставени под карантина заради Covid-19. 62 ма души, доскоро безработни, са наети по нея, каза заместник-кметът на Видин Борислава Борисова:  


"Прокетът "Патронажна гриаж за възрастни хора и лица с увреждания в община Видин" стартира и ще бъде изпълняван до края на календарната година, до 31 декември. Към него работят 57 изпълнителя, двама диспечера, трима са от управленския екип на проекта. Общо са 62-ма. Трудовата заетост е различна. Има хора, наети за 8-часов работен ден и хора на 4-часов работен ден. Искам да допълня, че проектът обслужва хора от всички населени места на община Видин. Задълженията на хората са да обгрижват нашите съграждани и хората от общината според техните потребности. Един от основните ангажименти е да пазаруват на тези хора с техни финансови средства, освен това да извършват техни административни и здравни услуги, изваждане на необходими документи, било то от Община Видин или от други институции, както и заверяване на здравни  книжки, придружаване до лекар, зъболекар, в зависимост от необходимостта на хората."


От Общината били подготвени за социалната услуга още преди да е стартирала:


"Още преди Общината да кандидатства по този проект, Община Видин беше обявила на сайта телефонни номера на направление "Социални услуги и здравни дейности", където поставихме наш колега, за да получава сигнали от хора, които са нуждаещи се. Искам да припомня на нашите съграждани, че ние много преди да се отвори този компонент 3 по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" бяхме започнали такава социална дейност за грижа за възрастните хора, хората в неравностойно положение, самотните майки във времето на пандемията, която се разпространяваше и хората се притесняваха да излизат, особено най-рисковата група- възрастните хора. Тогава още дойде идеята и започнахме да работим за сметка на Общината подобни услуги, така че ние вече бяхме проиграли възможността и знаехме, че тук нашите съграждани ще имат голяма необходимост."


Ценка Ванкова е сред хората във Видин, които ползват услугата. Казва,че иначе сама не би се справила:


"Аз съм почти обездвижена, трудно се придвижвам и до лекар. На четвъртия етаж сме, нямаме асансьор и ни е много трудно…Благодарна съм много и смятам, че всички хора като мен, които имат здравословни причини, не могат да не са доволни от услугата."


Галина Васкова, която помага на Ценка и съпруга и, наскоро се върнала от чужбина, а програмата на общината е първата възможност за нея да започне работа. Телефонът и винаги е на разположение на хората, за които се грижи:


"Начинът на работа е като те  ми се обаждат по телефона, казват от какво имат нужда- дали трябва да платя някаква битова сметка, далии имат нужда от храна."


За 30 души, които не могат да излизат от дома си или пък трудно се справят сами се грижи Стефка Илиева. Програмата е необходимост и за нея самата, той като няколко месеца нямала работа:


"Това е една възможност да се помогне на хората в неравностойно положение, като и за нас, защото аз бях безработна, самотна майка с две деца."


423 000 лева са осигурени за патронажната грижа във Видин до края на годината. 360 000 от тях са по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а останалите са национално финансиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28