Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По- ниски сметки за парното във Враца

Снимка: Радио Видин

Готови са изравнителните сметки за парно и топла вода на врачани за изминалия отоплителен сезон. Според "Топлофикация", която има около 8 000 битови абонати, има намаление в онова, което ще плащат потребителите на услугата.

От фирмата са изчислили, че в сравнение с тарифите от предходния отоплителен сезон, абонатите ще платят с 5.49% по-малко. Това обаче е почти 8 пъти по-малко от намалението на цената на газта, което държавата успя да намали в стойността на синьото гориво от началото на годината.

От "Топлофикация" допълват, че изравнителните сметки са на разположение на абонатите и те ще могат да ги оспорват или коментират до края на месеца. След това онези, които имат да получават пари, те ще бъдат приспадни от следващите им сметки. Само абонати, които са се отказали от услугата топла вода и парно ще получат парите си на касите на дружеството.

За коректни потребители на услугата пък от дружеството продължават да дават отстъпка от 6% от месечните сметки и възможността за изплащане на консумираното на 10 равни месечни вноски и една изравнителна. 
Вижте още

29 чакат пробите си за COVID-19 във Врачанско

29 души във Врачанско очакват пробите си за коронавирус, съобщиха от регионалната здравна инспекция. През вчерашния ден не е получена нито една положителна проба за COVID-19. Взети са 11 нови теста, като 10 от тях са на работещи в центъра за спешна помощ във Враца, които са се проверили превантивно, направена е и една проба в село Крушовица -..

публикувано на 15.08.20 в 15:56

"На базар сме! В квартала!" се провежда във Видин

Инициативата "На базар сме! В квартала!" във Видин протича при голям интерес . Ръчно изработените артикули от местни и гостуващи артисти са изложени в жилищен комплекс "Химик". Организатори на събитието са Белла Антова и Изабела Василева-Бенджи от платформата SТЕТИКА. Посетители споделиха, че са приятно изненадани от инициативата: "Прави добро..

публикувано на 15.08.20 в 15:27

Църквата в Ново село отбеляза храмов празник

Празнична литургия бе отслужена днес в голямата новоселска черква "Успение Богородично" от отец Мариян, по случай храмовия й празник . Преди повече от 140 години част от населението на Ново село, дошло след Чипровското въстание и изповядващо католицизъм взема решение за изграждането на своя обител. Новоселските първенци пазарят..

публикувано на 15.08.20 в 15:00

Двама пострадали при катастрофа във Врачанско

Двама пътници бяха ранени при катастрофа, станала вчера на пътя между Бяла Слатина и Борован , съобщават от полицията във Враца. Инцидентът е станал минути преди 19 часа на кръстовище в село Соколаре, когато се блъскат два автомобила, управлявани от 19-годишен от село Малорад и мъж на 37 г. от белослатинското Тлачене.  При удара са ранени..

публикувано на 15.08.20 в 14:18

Читалището в село Лик отворено за деца

Библиотеката в Народно читалище "Наука 1919" в мездренското село Лик не спира работата с деца през цялото лято . Библиотекарят Мариана Димитрова споделя, че децата не спират да идват всеки ден и тя не може да не отвори за тях. Темите всеки ден са различни, за да е интересно. По изготвената програма децата се запознават с историята на село Лик, с излети..

публикувано на 15.08.20 в 13:33

Голяма Богородица е!

Днес Българската православна църква чества един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , известен и като Голяма Богородица. Света литургия се проведе от 9 часа в катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски" във Видин. Вярващи споделиха, че се молят основно за здраве: "За починалите и моята..

публикувано на 15.08.20 в 12:27

Отбелязваме Международния ден на бездомните животни

На 15 август се отбелязва Международния ден на бездомните животни.   Този ден се чества от 1992 година по предложение на Международното дружество за правата на животните. Отбелязва се винаги през третата събота на м. август в САЩ и в близо 20 други държави.  По този начин хората се призовават да покажат съпричастност и подкрепа на живеещите на улицата..

публикувано на 15.08.20 в 10:00