Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бог е храна, която търси гладните

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби.

"Прави силно впечатление фактът, че като се изключи Възкресението, единственото чудо, споменато и от четиримата евангелисти е това с нахранването на 5 000 души в пустинята. Днешното литургическо четиво е според св. Матей 14:14-22. Явно четиримата автори са сметнали този разказ за твърде важен и съществен както за живота на Иисус, така и за живота на Църквата. Той е повествование за всемогъществото и грижата на Спасителя не само за телесните, но и за духовните нужди на хората. Когато ние сме болни, Христос ни излекува; когато ние сме паднали духом, Той ни благославя; когато ние сме гладни, Той ни храни; когато ние умираме, Той ни възкресява.

Тези, които се възползват от Христовото чудо, са "около пет хиляди души, освен жени и деца" (Мат. 14:21). Като истински евреин, възпитан в дълбоко патриархална традиция, Матей не смята за нужно да брои жените. Чудото е извършено в "пусто място насаме" (ст. 13), където Иисус се оттегля, след като узнава за умъртвяването на св. Йоан Кръстител. Това убийство засилва в Него съзнанието за владеещото зло в света и за собствената Му мисия, която ще завърши със страшната смърт на кръста. Но дори и в пустинята Христос не може да намери спокойствие. Тълпи от хора с всевъзможни нужди го следват упорито и тук. Някой на Неговото място би се отегчил и би им наредил да се пръждосат, но не и Иисус, Който е въплътената Божия любов и изпитва дълбоко състрадание към тях. Той прекарва с хората цял следобед, като върви сред тях, разпитва ги, утешава ги, благославя ги и възлага ръце върху тях.

"Бог е храна, която търси гладните", пише загадъчно блажени Августин. Той вероятно има предвид едно от блаженствата на Христос, което гласи: "Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят" (Мат. 5:6). В най-важната молитва, която Господ ни е завещал, не се казва "моят хляб" или "вашият хляб", а "насъщният ни хляб", т.е. общият хляб, без който не можем и който насища всички. Затова чудото в пустинята, предобразено от пророците, на свой ред предобразява тайнството на Евхаристията. В него ние не ядем и пием чужда храна, а плътта и кръвта на самия Божи Син, за да се слеем с Него – сега и във вечността."

Архимандрит доц. Павел Стефанов

В рубриката "Съвременна Библия" – малък процент от хората биха се определили като неразумни. Разумният човек (Homo sapiens) е лого на епохата ни. И Бог не би се разсърдил, ако се наречеш разумен човек. Разумните хора не притесняват Бога, нечестивите го огорчават. Няма значение дали си разумен, богат, беден или глупав, ако си нечестив. Има толкова ограбена красота в света, в който живеем. Лъвовете са кръвожадни, лисиците – лукави, вълците – жестоки, но нито един от тези животински видове Бог не определя като нечестив. Нечестието е характерно единствено за човека. В този свят на нечестие обаче, има красота, която никой не може да ограби и това е Божията красота. Тя е вечна като любовта му. Божието царство е прекрасно не защото в него има разумни човеци, а защото няма нечестиви хора.


Вижте още

Откриват академичната година в Русенския университет във Видин

Церемонията по откриване на академичната година във филиала на Русенския университет във Видин започва на 25 септември в 14 часа пред сградата на филиала. По-късно,  в 17:30 часа, първият завършил випуск ще получи своите дипломи на официално тържество в крепостта "Баба Вида", каза за Радио Видин проф. Христо Белоев ректор на Русенския..

публикувано на 24.09.20 в 12:16

Интерактивен спектакъл "МЕТАНОЯ" представят във Видин

Творци от арт-формация "Орфика" ще изнесат интерактивен спектакъл "МЕТАНОЯ" днес във Видин. Младите хора са част от академия "Орфика" и са от различни сфери на изкуството. Интерактивността е свързана с близостта на публиката до действието в представлението, разкри за Радио ВИДИН Нина Иванова режисьор на спектакъла: "Актьорът има обръщане..

публикувано на 24.09.20 в 11:55

В "Музикална зона" на 24 септември 2020 слушаме Кендис Спрингс

Тя е само на 31 г. и вече е доказала своя талант на джаз сцената – певица и пианистка, израснала благодарение на вдъхновения като Нина Симон, Ела Фицджералд, Били Холидей, Аструд Жилберто и др. Тези влияния живо се усещат в третия и студиен албум The Women Who Raised Me / 2020 / . С него Кендис Спрингс отдава почит към всички вокалистки,..

публикувано на 24.09.20 в 09:00

Некропол в село Балей разкрива минало отпреди хилядолетия

Некропол във Видинското село Балей разкрива бита на древно земеделско население от поречието на Дунав . Археолози работят на обекта вече десет години. Това лято ръководител на екипа е д-р Таня Христова от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Разкопките са финансирани от Министерството на културата...

публикувано на 23.09.20 в 17:00

Враца става книжен град

За втора поредна година Враца ще бъде домакин на литературен фестивал. Целта "Враца -книжен град" е да срещне автори и читатели и да насърчи любовта към книгата. Тридневният фестивал е организиран от Регионална библиотека "Христо Ботев".  "Вторият литературен фестивал "Враца-книжен град" ще започне на 24 септември със силна програма, от 18:30..

публикувано на 23.09.20 в 16:05

Над 300 преброители набират за Преброяване 2021 във Видинско

Кампания набира преброители и контрольори за предстоящото догодина Преброяване на населението и жилищния фонд в страната. 360 преброители и 110 контрольори ще бъдат наети само в област Видин, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания Видин" Цветан Цветков: "От 15 септември Националният статистически институт започна набиране..

публикувано на 23.09.20 в 15:02

Историк представи последните години на Видинското царство

През 1396 година Видин е превзет от султан Баязид, а Иван Срацимир е пленен. С превземането на Видинското царство средновековната българска държава изчезва от политическата карта .  Константин Иречек е първият учен, който се опитва да датира края на Видинското царство, а с това и на Втората българска държава .  В българската историография..

публикувано на 23.09.20 в 12:04