Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бог е храна, която търси гладните

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби.

"Прави силно впечатление фактът, че като се изключи Възкресението, единственото чудо, споменато и от четиримата евангелисти е това с нахранването на 5 000 души в пустинята. Днешното литургическо четиво е според св. Матей 14:14-22. Явно четиримата автори са сметнали този разказ за твърде важен и съществен както за живота на Иисус, така и за живота на Църквата. Той е повествование за всемогъществото и грижата на Спасителя не само за телесните, но и за духовните нужди на хората. Когато ние сме болни, Христос ни излекува; когато ние сме паднали духом, Той ни благославя; когато ние сме гладни, Той ни храни; когато ние умираме, Той ни възкресява.

Тези, които се възползват от Христовото чудо, са "около пет хиляди души, освен жени и деца" (Мат. 14:21). Като истински евреин, възпитан в дълбоко патриархална традиция, Матей не смята за нужно да брои жените. Чудото е извършено в "пусто място насаме" (ст. 13), където Иисус се оттегля, след като узнава за умъртвяването на св. Йоан Кръстител. Това убийство засилва в Него съзнанието за владеещото зло в света и за собствената Му мисия, която ще завърши със страшната смърт на кръста. Но дори и в пустинята Христос не може да намери спокойствие. Тълпи от хора с всевъзможни нужди го следват упорито и тук. Някой на Неговото място би се отегчил и би им наредил да се пръждосат, но не и Иисус, Който е въплътената Божия любов и изпитва дълбоко състрадание към тях. Той прекарва с хората цял следобед, като върви сред тях, разпитва ги, утешава ги, благославя ги и възлага ръце върху тях.

"Бог е храна, която търси гладните", пише загадъчно блажени Августин. Той вероятно има предвид едно от блаженствата на Христос, което гласи: "Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят" (Мат. 5:6). В най-важната молитва, която Господ ни е завещал, не се казва "моят хляб" или "вашият хляб", а "насъщният ни хляб", т.е. общият хляб, без който не можем и който насища всички. Затова чудото в пустинята, предобразено от пророците, на свой ред предобразява тайнството на Евхаристията. В него ние не ядем и пием чужда храна, а плътта и кръвта на самия Божи Син, за да се слеем с Него – сега и във вечността."

Архимандрит доц. Павел Стефанов

В рубриката "Съвременна Библия" – малък процент от хората биха се определили като неразумни. Разумният човек (Homo sapiens) е лого на епохата ни. И Бог не би се разсърдил, ако се наречеш разумен човек. Разумните хора не притесняват Бога, нечестивите го огорчават. Няма значение дали си разумен, богат, беден или глупав, ако си нечестив. Има толкова ограбена красота в света, в който живеем. Лъвовете са кръвожадни, лисиците – лукави, вълците – жестоки, но нито един от тези животински видове Бог не определя като нечестив. Нечестието е характерно единствено за човека. В този свят на нечестие обаче, има красота, която никой не може да ограби и това е Божията красота. Тя е вечна като любовта му. Божието царство е прекрасно не защото в него има разумни човеци, а защото няма нечестиви хора.


Вижте още

Красивото хоби на Валя Еремиева

В рубриката "Професия/Хоби" ви представяме Валя Eремиева и нейното красиво хоби - плетене на една кука и изработване на макраме. Първата й любов е макрамето. Тя се занимава с него от около година и това е нещото, което я успокоява и забавлява. Валя получава и огромна подкрепа за всичко, което прави, от своята дъщеря. "Нищо не знаех, започнах..

публикувано на 14.08.20 в 12:36

Обучения за уязвими групи проведоха в Ново село

Облекчаването на мерките, въведени по време на карантината, дадоха възможност на Община Ново село да продължи дейностите с уязвимите групи, финансирани от две оперативни програми, в които се изискват срещи в затворени пространства. Вече втора година продължава работата по социално-икономическата интеграция на уязвими групи от ромската и други..

публикувано на 14.08.20 в 12:32

Защитата на очите от ултравиолетовите лъчи е важна през цялата година

Изключително важно е очите да бъдат 100% защитени от ултравиолетовите лъчи през цялата година. Излагането на UV лъчи, без защита, увеличава риска от увреждане на очите , обясни в предаването "Направление здраве" оптикът  Антоанета Илиева: " UV лъчите причиняват не само краткосрочен дискомфорт - отблясъци, възпаление, но могат да причинят и..

публикувано на 13.08.20 в 17:19

Фонтанът край крепостта "Баба Вида" отново ще разхлажда видинчани

Фонтанът в Крайдунавския парк на Видин, в близост до крепостта "Баба Вида", отново работи. Последно съоръжението е работило за кратко преди 7 години - през 2013 година. След като Общината е отремонтирала изгорялата водна помпа на водната атракция, тя отново носи прохлада и краси тази част на парка. Така във Видин това лято функционират няколко..

публикувано на 13.08.20 в 15:35

Добри жени от Враца подаряват ученически раници на семейства в нужда

Четири млади дами от Враца събират чрез дарения ученически раници за социално слаби деца. Инициативата е под наслов "Подари ученическа раница за първия учебен ден на дете в нужда!". Те се занимават с дарителски акции от 2014 година, а от началото на тази имат и група във фейсбук: "Бъди добър! Прави добро!", която набира популярност.  Групата е..

публикувано на 13.08.20 в 15:05

Тракийски светилищен комплекс разкриха край Ослен Криводол

Древен тракийски светилищен комплекс,  подобен на Бегликташ,  с множектво скални изображения и надписи, е открит в местност край село Ослен Криводол. Археологическата находка се намира на 2 км южно от селото и е възможност населеното място да бъде посещавано от туристи, каза за Радио ВИДИН Роман Иванов кмет на селото: "Имаме вече..

публикувано на 13.08.20 в 14:55

В "Музикална зона" на 13 август 2020 слушаме участници в Международния джаз фестивал – Банско 2020

За 23-та поредна година в Банско се провежда Международния джаз фестивал, събиращ музиканти от България и Европа. По време на фестивалната седмица /08 – 14 август/ от различни сцени звучи музика както през деня, така и през нощта. Местата за слушателите са намалени, като за пръв път входът на концертите е платен - целта е подпомагане на местния..

публикувано на 13.08.20 в 08:00