Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Укрепват свлачище в село Флорентин

Снимка: Светла Бондова

Започват аварийно-възстановителни дейности за укрепването на свлачището в с. Флорентин, общ. Ново село. 

Вече е подписан Протокол № 2, а геодезистите са очертали строителната площадка, информира Мая Иванова – бивш кмет на с. Флорентин, понастоящем служител в общинската администрация. 

Две са активните свлачища в Новоселска община, които са опасни и непрекъснато се следят на национално ниво. В региона ги наричат урви. Едната се намира над помпената станция в с. Ясен, която захранва с питейна вода няколко села. Втората е на излаза от с. Флорентин към Ново село. Замерванията на нивите от фонд "Земеделие" при отпускане на субсидии за земеделските производители,показва, че всяка година обработваемата площ бавно се изяжда от ерозията. "Голямата урва" предизвика и ново огнище край пътя, свързващ Ново село с Флорентин и областния град. По тази причина още в предишния мандат Община Ново село изработи проект "Аварийно-възстановителни дейности за овладяване ерозионната дейност на овраг" в с. Флорентин, на стойност 350 хил.лв. 

Финансирането е осигурено от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и вече е пристигнал първият транш, с който ще започне работата. По предварителни данни укрепването ще завърши в рамките на един месец.

*Снимката е илюстративна
Вижте още

Два случая на починали с COVID-19 във Врачанско

Двама жители на Врачанско, заразени с COVID-19 , са починали през изминалото денонощие. Това са  мъже на 80 и 82 години от Мездра и Бяла Слатина. Те са били настанени в местните болници. С тях жертвите на опасната зараза стават 437. През изминалото денонощие в Единния нформационен портал са регистрирани нови 34 случая на заразени. Към..

публикувано на 11.04.21 в 14:40
МБАЛ

Нова медицинска апартура в МБАЛ "Христо Ботев" - Враца

Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца вече разполага с две  нови операционни LED-лампи, както и с вакуум-аспиратор. Специализираната медицинска техника е купена със събраните 2 462.84 лв. от благотворителния базар "Дари любов" , който се осъществи в началото на март с подкрепата на община Враца.  Съоръженията..

публикувано на 11.04.21 в 14:12
Гората.бг раздава дръвчета във Видин

Стотици видинчани получиха дръвчета от Гората.бг

Стотици видинчани се включиха в  инициативата Гората.бг. Инициативата е от хората за хората и се осъществява от доброволци в цялата страна. Целта е да се засаждат максимален брой дървета - каза организаторът  Никола Рахнев:  "Много е хубаво, че буквално хиляди души са се наредили и чакат на опашка, спазвайки всички противоепидемични мерки, за..

публикувано на 11.04.21 в 12:33
НЧ

165 години - Народно читалище „Постоянство” град Лом

Една от най-старите културни институции в България, основана през далечната 1856 година, е тази на Народно читалище „Постоянство”. Повече от век и половина читалището в Лом е символ на крайдунавския град и негов храм на културата и духовността. Недялка Трайкова, председател на читалищното настоятелство, отбеляза още три важни..

публикувано на 11.04.21 в 10:51

Днес е Международният ден на бившите концлагеристи и на пострадалите от фашизма и войните

 Днес се отбелязва Международният ден на бившите концлагеристи и на пострадалите от фашизма и войните . Обявен от Международната федерация на борците от съпротивата и пострадалите от фашизма.  През месец април 1945 г. са освободени затворниците от германските концлагери. През 1943 година видинчанката Софи Пинкас научава ,че евреите от..

публикувано на 11.04.21 в 08:40

Враца с най-много новозаразени с COVID-19, най-малко във Видин

1 352 са новите случаи на коронавирус у нас през изтеклото денонощие - или близо 15 процента от направените 9 118 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Най- много заразени в северозапада има в област Враца - 34, следвана от Монтана с 3 и област Видин - 1 новозаболели. Ваксинираните във Враца са 65, в Монтана - 105, във..

публикувано на 11.04.21 в 08:00

10 000 фиданки раздава Гората.бг във Видин

Инициативата Гората.бг ще дари още 10 000 дървета на хората от Видин и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ. Това обясни за Радио Видин Никола Рахнев от Гората.бг.: "Целта е  до 2025 г. в България да бъдат раздадени и засадени 4 милиона дървета (вече сме засадили 1.3 милиона). Фиданките ще се раздават в неделя от 11 часа, на мястото..

публикувано на 11.04.21 в 09:00