Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучение за оказване на първа помощ се проведе в Мездра

5
Снимка: Мирослав Гетов

Служители в БДЖ и в общинската администрация, читалищни работници и детски учители участваха в обучение за оказване на първа помощ. Обучението се проведе в Археологически комплекс "Калето" в гр. Мездра, съобщават от Общината. 

Събитието е част от дейностите по Проект “Съвместни усилия срещу природните бедствия”, който се изпълнява съвместно от Община Мездра, в качеството й на водещ бенефициент, и от Жандармерийската служба в окръг Мехединци, Румъния, в качеството й на партньор. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г.

По време на занятието лекторите Теодора Георгиева и Светослав Ангелов, инструктори по първа помощ и обучители във FirstAidbg.com и „Училище по първа помощ“ - София, демонстрираха пред участниците основните техники за оказване на първа помощ при най-често срещаните животозастрашаващи състояния и наранявания - задавяне („гълтане на езика“), загуба на съзнание и силно кръвотечение.

Освен теоретични знания, курсистите получиха полезни практически съвети как да реагират и какво трябва да направят при възникване на такива инциденти.

Обучителите акцентираха върху факта, че при тези извънредни ситуации най-важна е помощта в първите минути след злополуката, тъй като много често това е решаващо за спасяването на човешкия живот. В повечето случаи тя се извършва от очевидци, затова е необходимо колкото се може повече хора да придобият умения за оказване на първа помощ, уточняват от пресслужбата на община Мездра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Строителството на ритейл парка край Враца може да започне до два месеца

До два месеца ще бъде направена първа копка на ритейл парка във Враца , съобщи кметът на общината Калин Каменов, според когото до дни инвеститорът ще внесе проекта за обекта и ще стартират останалите процедури. Новият търговски комплекс ще бъде изграден в пространството до съществуващите вече магазини на изхода към София в Източна промишлена зона...

публикувано на 08.09.24 в 08:42

Празнуваме Малка Богородица

Днес е Малка Богородица. Така се нарича днешният празник, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария. Църковното предание свидетелства, че Бог чул молитвите на възрастните й родители и ги дарил с дъщеря след дълги години бездетие. За нея било благовестено, че тя е благословение за хората и ще послужи за спасението на..

публикувано на 08.09.24 в 08:18

ВиК авария в Покрайна превърна овощна градина в река

Спукана тръба наводнява вече голяма част от овощни насаждения, затова сигнализира Стела Стойкова,  земеделски производител от видинското село Покрайна пред кореспондента на Радио Видин Наско Цанов: „Аз съм земеделски производител, отгле ждам 15 декара овощни насаждения: 13- ябълки и 2- сливи. Проблемите започнаха през 2023 година месец октомври...

публикувано на 07.09.24 в 10:33

Даниела Николаева е новият заместник председател на Районната избирателна комисия в Монтана

Движението за права и свободи на Пеевски се пребори за заместник председателско място в Районната избирателна комисия в Монтана. Централната избирателна комисия назначи служебно Районна избирателна комисия Монтана. Това се наложи, след като на консултациите при областния управител партиите не се разбраха. Тогава представители на двете крила в ДПС..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

Фестивал на древните култури откриха край Враца

Откриха фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка", съобщиха от общинската управа на Враца.  За осма година местността "Валога" край врачанското село Оходен е сцена на древните култури. Атрактивният фестивал откри заместник-кметът  Петя Долапчиева , която поздрави организаторите и присъстващите от името на кмета Каменов.  Директорът на..

публикувано на 07.09.24 в 10:00

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично.  Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9 годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА /София/. Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът Радослав..

публикувано на 07.09.24 в 09:15

Училищата и детските градини във Враца очакват новата учебна година

Училищата и детските градини във Враца са готови за новата учебна година, съобщават от местната управа.  Учебната 2024/2025 година ще започне на 16 септември 2024 година във всички училища и детски градини на община Враца. Сградите на учебните заведения са подготвени да приемат децата и учениците. На места все още има завършващи ремонтни дейности, но..

публикувано на 07.09.24 в 07:35