Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забранено за кучета?!

Снимка: Полина Тодорова, Радио Видин

В Градската градина на Видин бяха поставени табели, забраняващи разхождането на кучета. Малко след поставянето им, те бяха премахнати, заради правописна грешка в текста, но така или иначе темата за забраната предизвика бурна полемика във Фейсбук. Темата бе коментирана в понеделник на пресконференция в община Видин от заместник-кмета по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев:


"Идеята е тази забрана, която хората така я наричат и се възмущават, е с цел да предотвратим всички тия изхождания по парковите пространства, по тревните площи т.к. знаете деца се разхождат и играят там. Ние си знаем нашата отговорност - всички тези бездомни кучета, безстопанствени, ще бъдат заловени, ще се постараем да ги премахнем от Крайдунавския парк, но трябва да се знае веднъж завинаги, че трябва да има ред. Знаете, че на запад всеки, който си разхожда домашния любимец, като се изходи, кляка с пликчето, взима си каквото има да си взима и си го изхвърля на отреденото място. Това при нас във Видин специално не се случва. Може би в по-големите градове я има тази култура вече, докато не се изгради, просто няма как да продължи по този начин."


По думите на зам.-кмета по "Европейски политики и инвестиции" Десислава Тодорова с взето наскоро Решение на Общинския съвет  ще се изгради модерна кучешка площадка в района между Речна гара и Колодрума. Площадката ще бъде изградена от дарения и ще бъде с модерни съоръжения, като предстои това да се случи в най-кратки срокове, става въпрос за седмици. Идеята за площадката е много хубава. Такива площадки не са новост в големи градове, като София, Варна, или Бургас, за чужбина няма да говорим - там такива площадки съществуват от десетилетия. Тези съоръжения представляват оградени площи, в които са поставени уреди за игра и дресировка на кучета и в тях домашните любимци могат да бъдат пускани да играят и тичат на воля, без да притесняват околните. Подобни площадки, обаче няма как да са алтернатива на разходката и кучетата няма как да бъдат разхождани само и единствено в тях. Справка на официалната страница на Сентрал парк в центъра на Манхатън в Ню Йорк, Съединени щати показва, че паркът е достъпен за кучета и неговите 843 декара са естествен магнит за собствениците на кучета и техните пухкави малки приятели. Всъщност хиляди кучета идват в парка всеки ден, за да се разхождат на открито и да се насладят на пътеките със собствениците си. Задължения на собствениците са да да събират отпадъка, от кучето и да се грижат кучетата им да не притесняват другите посетители на парка. Кучетата могат да играят на тревните площи, но не могат да копаят в тях и те трябва да са на къса каишка по алеите.  В съседна Румъния - в  град Крайова - най-големият парк  "Николае Руманеско" също е достъпен за кучета, като изискването е стопаните им да събират отпадъка и да ги държат на каишка. Това са разумни изисквания и може би ако се засили контрола в парка във Видин, няма да е необходимо да се въвеждат забрани, още повече на Бюджета на Общината  няма да се отразят лошо приходи, та дори и от глоби. 


Съвсем естествено собствениците на кучета реагират негативно на подобна забрана, показа анкета на Радио Видин:


"Това, не знам, за мен е пълно безумие... Почиствам... Спазвам абсолютно всичко и не виждам какъв е проблема кучетата да се разхождат в парка... Къде трябва да се разхождат кучетата?! Ще се определи определена зона и как си представяте, че там примерно 50 кучета в едно заградено такова... в смисъл има злобни кучета, има всякакъв вид кучета... Това е решение на някой, който няма идея кое е нормално да се случи и кое не е... Абсолютно против, много ясно щом съм собственик на кучета... Не мисля, че е редно точно в тази зона да нямаме право да си разхождаме кучетата. Да, тук има деца, обаче ако кучето е възпитано и културно според мен няма проблем... А след уличните кучета кой почиства? Никой, нали?... Да, редно е всички да почистваме... Аз като майка с деца и без куче, моята гледна точка е относно кучетата, които ги отвързват и не са на повод. Особено големите, нали, макар, че не се случва много често, но ако се случи такава ситуация, малката ми дъщеря, примерно, я е страх. Но аз нямам против кучетата да бъдат разхождани вързани и да се чисти след тях, стопаните да си чистят..."


Анкетата е направена именно в Крайдунавския парк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30