Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културни събития ще радват видинчани през лятото

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Деветото издание на Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" започва в началото на следващата седмица. Млади художници ще рисуват в алеята на Крайдунавския парк, както и във "Владикина бахча". Ще бъде пребоядисан парапетът на дигата, а така също с графити ще се изрисуват електрическите табла на улиците "Дондуков" и "Градинска", съобщават от Община Видин. 

Четвъртото издание на Ретро парад "Vintage Vehicles – Vidin" в американски стил с автомобили от 50-те и 60-те години на XX век е предвидено за 1 август пред розариума край крепостта "Баба Вида“. Сборният пункт на участниците от България, Румъния, Македония и Сърбия ще бъде на паркинга на общинската управа, от където ще потегли автошествие. И тази година квалифицирано жури ще оценява автомобилните класики, осигурени са много специални награди. Награди ще има и за публиката. Ще бъде връчена и традиционната Купа на кмета на Община Видин.

Първото издание на Младежкия фестивал "Summer vibes festival – Vidin"- 2020 ще се проведе на 8 и 9 август във Видин. Гостуват музикалните звезди DARA, Pavell & Venci Venc’, Yoanna, Monty & Petya Alexa. Водеща роля в него заема форматът "Игрите на 90-те". С подбрани занимания като дама, ластик, пиян морков, народна топка и други, децата ще могат да преодолеят комуникационната бариера и липсата на реално общуване извън виртуалното пространство. Фестивалът е с вход свободен.


От 14 до 16 август Видин е домакин на традиционния национален мотосъбор, организиран от клуб "Севорозападни мотори". В рамките на събора, почитателите на рок музиката ще могат да чуят любими групи като "Ер голям", "Рока Рола" и сръбската група "Ню дийл".

За 21 август е планирано началото на 22-то издание на Видинския панаир, който ще продължи до 30 август.

На 22 и 23 август се организира Средновековният фестивал „БъдинЪ“, в който жителите и гостите на града ще наблюдават интересни исторически възстановки.
 

Богатата културна програма ще продължи и през месец септември, където наред с традиционните събития се подготвя нов фестивал, който представя фолклора на страните по поречието на река Дунав.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборци от Монтана спасиха ферма в село Вирове

5000 декара сухи треви и храсти е унищожил пожарът вилнял два дни в планината "П ъ стрина" край Монтана.  Пожар в село Вирове са гасили два екипа на пожарната в Монтана.  Сигналът за горяща селскостопанска постройка е подаден вчера към 15.30 часа. Огнеборците са спасили две сгради и 200 птици отглеждани в тях. Пожарът е изпепелил 60 квадратни метра..

публикувано на 28.07.24 в 10:29
Оряхово, изглед към Дунава

Фалшиви парфюми задържаха на Митнически пункт Оряхово

Служители на Митнически пункт Оряхово задържаха 2131 парфюма от световни марки при проверка на товарен автомобил.  На 26 юли, на изход от България през ГКПП Ферибот Оряхово, митническите служители извършили щателна митническа проверка на камион с унгарска регистрация, пътуващ за страни от ЕС. В хода на проверката са установени две палета с тегло 980..

публикувано на 28.07.24 в 10:18

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на юли

В дневния ред на предстоящото заседание фигурират 19 докладни записки, сред които е предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на наредбата за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд на Община Лом. Градоначалникът предлага и приемане на нова наредба за реда и условията за установяване на жилищни..

публикувано на 28.07.24 в 10:00

Търсят персонал за училища във Врачанско

Глад за кадри в образованието има в разгара на лятната ваканция в учебните заведения на територията на област Враца,. Почти 60 са обявените работни места за учител и помощен персонал в детски градини, училища и центрове, става ясно от справка в регионалното управление на образованието.  В две от детските градини в града под Околчица - "Детска вселена" и..

публикувано на 28.07.24 в 09:29

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Ще ремонтират улици в община Лом

Участъци с разбита пътна настилка на над 20 улици в Лом, планира да ремонтира през август местната общинска управа. До края на месеца трябва да приключи процедурата за избор на фирмата изпълнител, а за текущия ремонт от общинския бюджет са осигурени до 100 хиляди лева. За следващата година Общината планира да направи основен ремонт на градски улици..

публикувано на 28.07.24 в 08:54