Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чипровският музей подарява сто албума с килими на свой дарител

Снимка: Любо Андреев

Уникален албум с чипровски килими излезе наскоро от печат. "Чипровският килим - постланият път към Бога" е в тираж от 1000 броя.

На 100 страници са представени колекцията от чипровски килими на Историческия музей и на холандския колекциоиер Яков ван Бейлен. Автор на луксозното издание е Анита Комитскадиректор на Историческия музей в Чипровци, а научен консултант е член кореспондент професор Мила Сантова. 

"Нашият музей спестява две години средства, за да може да имаме този уникален албум. Мисля, че успяваме да представяме миналото но Чипровци, мястото и хората, където се тъкат тези килими...Проследява се развитието на чипровския килим, отделено място има за символиката на орнаментите в килима... Стремяла съм се да покажа значението на фигурите от неолита през езическия период как се осмислят и пресъздаването им в християнската традиция", подчерта Комитска.


100 албумите музеят дарява на Яков ван Бейлен, който преди време предостави на Чипровци един от най-старите модели, тъкани тук. "Бакамис" или "Гарибалда" е на 250 години.

"В този албум сме публикували и нашите дарения старинни чипровски килими от началото на 18 век... Бакамис са и трите- единият е дарен от Яков ван Бейлен, а другите два-  от сем. Пенелопе и Тимоти Хейс от Щатите, които подготвят още едно дарение за музея в Чипровци."


Луксозният албум "Чипровският килим - постланият път към Бога" го има в резюме на английски, италиански и японски език и може да се закупи.  


Вижте още

Все още не е ясно какви са пораженията от ледолома на "Петрохан"

Все още не могат да бъдат установени точно колко са пораженията от ледолома на "Петрохан". Пораженията са от паднал дъжд, замръзнал върху клоните на дърветата. Най- пострадалите дървета са от 600 до 1 000 метра надморска височина. Над 1 500 метра надморска височина няма такива повреди, защото е валял сняг. "Има страшно много пречупени върхове,..

публикувано на 19.01.21 в 13:54

Разследват мъж, опитал да изнесе диазепам през Дунав мост 2

Разследване за незаконно пренасяне на диазепам през "Дунав мост 2" Видин - Калафат разследват от прокуратурата,  съобщават от институцията. Осуетеният опит е от 14 януари, около  13:15 часа, в района на Граничен контролно-пропускателен пункт "Дунав мост 2" Видин - Калафат, митническите инспектори са отклонили за проверка лек автомобил с британска..

публикувано на 19.01.21 в 12:57

Улица "Бдин във Видин става еднопосочна

Въвежда се еднопосочна организация на движение по ул. "Бдин" , съобщават от пресслужбата на Община Видин.  Със заповед на кмета Цветан Ценков, считано от 20 януари (сряда) движението по ул. "Бдин" става еднопосочно от кръстовището с ул. "Антон Страшимиров" към кръстовището с ул. "Райна Княгиня". За целта ще бъде поставена съответната вертикална..

публикувано на 19.01.21 в 11:41

7 нови случая на COVID-19 в Монтанско

За 7 нови случая на коронавирус на 18 януари съобщават от РЗИ Монтана. Едно лице, с потвърдена COVID инфекция, е починало. Активните случаи в областта са общо 179. 50 от тях се лекуват в болници, а 129 заразени са поставени на домашно лечение. До момента регистрираните с коронавирус в област Монтана са 3 185, излекуваните са 2 784, починали са..

публикувано на 19.01.21 в 11:25

Мъж от Буковец подпали камион и имота на съселянин

Запален е товарен автомобил, собственост на 60-годишен местен жител в село Буковец, общ. Брусарци. Вследствие на палежа са унищожени автомобилът, стопански постройки, лятна кухня и са загинали 15 животни- 2 прасета, 2 малки прасета, 2 бика, 9 крави и около 3 000 бали сено. Сигналът за пожара е бил подаден рано сутринта на 18 януари в РУ-Лом, съобщават от..

публикувано на 19.01.21 в 10:54

55 са активните с коронавириус в област Видин

За 9 новозаразени и 22-ма излекувани от коронавирус в област Видин за последното денонощие, съобщават от пресслужбата на Областната администрация. Пробите н а 8 от установените през последното денонощие случаи са взети във видинската PCR лаборатория, а един е изследван с бърз антигенен тест. О здравелите от вируса са били на домашна терапия...

публикувано на 19.01.21 в 10:10

Библиотеката в мездренското читалище с нови инициативи

2021 г. започна със знака на пандемията, която от миналата година обхвана не само нашата страна, но и целия свят. И както на всички сфери се отрази отрицателно, така се отрази и в културата, в частност на читалищата. За съжаление читалището в гр. Мездра отложи знакови и важни инициативи за 2020 г., с надеждата тази година да ги реализира. Такива са:..

публикувано на 19.01.21 в 08:47