Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лозарите очакват добра реколта, предстоят последни пръскания

Снимка: Радио ВИДИН


В разгара на лятото сме, а времето е непостоянно- температурите са високи, понякога вали и дъжд. Как това се отразява на лозовите насаждения и какво е състоянието им- събеседник в "Земята, която ни храни" е Красимира Владимирова, гл. асистент по лозарство:

"За момента се развиват добре. Зимата беше мека и суха, нямаше измръзвания, а резитбите са проведени в срок... Сушата позволи растителната защита да се изведе с малък брой третирания, а дъждовете дойдоха навреме... Хубавото е, че избегнахме градушките, а  тези, които паднаха, не нанесоха щети... Важно е стопаните да знаят, че първото и последното пръскане са превантивни. Добре е последното да се направи с препарати с по-дълга карантина, за да сме сигурни, че те ще покрият гроздето така, че то да е остане здраво до гроздобера..."


Кои са болестите, неприятелите и опасностите, за които трябва да внимават стопаните във времето до гроздобера?

"Нещото, от което сме застрашени в момента, това са кафявото гниене, което е най-късната форма на обикновената мана- тя не се засича върху листа, получава се мумифициране на зърната в грозда. Другото, от което сме застрашени, е брашнестата мана, тя не се влияе и от високите температури. За брашнеста мана, както и за сиво гниене, трябва да се напръска превантивно. Това са трите болести, от които ние, лозарите трябва да се притесняваме. Като цяло, реколтата е силна тази година, надявам се да я запазим до гроздобера... Притеснителното е, че синоптиците дават много високи температури, а това може да доведе до слънчев пригор- самите зърна се "сваряват", което намалява реколтата, но нищо не може да се направи. Добре е знаят, че в тази фаза от развитие на растението не бива да се оголват гроздовете..."

Има ли необходимост от пръскане с бордолезов разтвор?

"Вкарва се, когато имаме сортове с по-тънка ципа, но не се вкарва при високи температури, защото би причинил стрес... Ако при последно пръскане стопаните искат да вкарат бордолезов разтвор, трябва да се съобразят с часа и температурата на околната среда. Разтворът не трябва да е повече от 1%, в противен случай започва подгаряне..." 

Едва ли има човек, който да не знае, че някога бордолезовият разтвор е бил панацея за лозята, с него са лекувани всякакви болести. А може би не е съвсем точно, защото тогава единственото нещо, което е притеснявало стопаните, са били градушките и маната. Дамян Спасов ни връща в онези времена, когато във всяка къща е имало варница, синият камък се е продавал на буци, а разтворът се е приготвял на място. 

Чуйте звуковия файл. 

Вижте още

Видин ще стане по-приветлив с помощта на нова техника

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин.  Три сметоизвозващи камиона (до момента Общината разполагаше с две такива машини), четири камиона тип "Самосвал", един от които е снабден с кран, две мотометачки, които могат да станат и снегорини, челен товарач, контейнеровоз и 10 контейнера за строителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:51

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.    Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН , който също родом е от..

публикувано на 19.01.21 в 17:30
Константин Йоцов,  ученик в Лесотехническата професионална гимназия , Берковица

Ученик от Берковица с проект в помощ на пожарникарите

Константин Йоцов от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица разработи приложение,  в помощ на пожарникарите, които да могат да използват софтуер и навигация за достигане по-лесно до пожари, които са  в гората или планината. Разработката се нарича " Еко навигатор" и донесе на автора си първо място  в конкурса "Кой е SUPER STEM в твоето..

публикувано на 19.01.21 в 16:50

Селски кмет алармира за липса на контрол върху карантинирани лица

[/module За липса на информация и проследяване на това какво се случва с карантинираните лица в селото, сигнализира радио Видин кметът на село Ботуня Ивайло Диманов.  В селото има 4 лица под карантина, но повече от 20 дена никой не ги проверява и никой не дава информация за тях, а възможно е да има и нови случаи на COVID-19,  обяснява кметът. След..

публикувано на 19.01.21 в 15:40
проф.Георги Рачев

Климатологът Георги Рачев: Студеното време приключи, Видин ще изпрати уникална зима

Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури през последната седмица, заради което беше обявен и жълт код, ще бележи постепенно покачване. Поредицата от студени дни приключва днес, обясни климатологът проф.  Георги Рачев . " Днес е последният ден на това сериозно и чувствително застудяване . Ако..

публикувано на 19.01.21 в 15:05

Увеличение на заплатите на кмета и общинската администрация ще гласува местният парламент на Видин

Увеличаване на възнаграждението на кмета и на служителите в общинската администрация предстои да бъде гласувано в предстоящото, първо за годината, заседание на Общински съвет Видин. Предложението е на председателя   Генади Велков, който предлага основната месечна работна заплата на кмета на община Видин, считано от 01.01.2021 г. да стане 3..

публикувано на 19.01.21 в 14:40

Провеждането на практическите занятия в професионалните гимназии вече е различно

Практическите дейности на учениците от 5. до 12. клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, ще могат да се провеждат присъствено. Останалите им занятия остават онлайн до 31 януари. Всяко училище преценява дали да започне практическите занятия на място или да остане в онлайн обучение. Временно седмично разписание е..

публикувано на 19.01.21 в 12:50