Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лозарите очакват добра реколта, предстоят последни пръскания

Снимка: Радио ВИДИН


В разгара на лятото сме, а времето е непостоянно- температурите са високи, понякога вали и дъжд. Как това се отразява на лозовите насаждения и какво е състоянието им- събеседник в "Земята, която ни храни" е Красимира Владимирова, гл. асистент по лозарство:

"За момента се развиват добре. Зимата беше мека и суха, нямаше измръзвания, а резитбите са проведени в срок... Сушата позволи растителната защита да се изведе с малък брой третирания, а дъждовете дойдоха навреме... Хубавото е, че избегнахме градушките, а  тези, които паднаха, не нанесоха щети... Важно е стопаните да знаят, че първото и последното пръскане са превантивни. Добре е последното да се направи с препарати с по-дълга карантина, за да сме сигурни, че те ще покрият гроздето така, че то да е остане здраво до гроздобера..."


Кои са болестите, неприятелите и опасностите, за които трябва да внимават стопаните във времето до гроздобера?

"Нещото, от което сме застрашени в момента, това са кафявото гниене, което е най-късната форма на обикновената мана- тя не се засича върху листа, получава се мумифициране на зърната в грозда. Другото, от което сме застрашени, е брашнестата мана, тя не се влияе и от високите температури. За брашнеста мана, както и за сиво гниене, трябва да се напръска превантивно. Това са трите болести, от които ние, лозарите трябва да се притесняваме. Като цяло, реколтата е силна тази година, надявам се да я запазим до гроздобера... Притеснителното е, че синоптиците дават много високи температури, а това може да доведе до слънчев пригор- самите зърна се "сваряват", което намалява реколтата, но нищо не може да се направи. Добре е знаят, че в тази фаза от развитие на растението не бива да се оголват гроздовете..."

Има ли необходимост от пръскане с бордолезов разтвор?

"Вкарва се, когато имаме сортове с по-тънка ципа, но не се вкарва при високи температури, защото би причинил стрес... Ако при последно пръскане стопаните искат да вкарат бордолезов разтвор, трябва да се съобразят с часа и температурата на околната среда. Разтворът не трябва да е повече от 1%, в противен случай започва подгаряне..." 

Едва ли има човек, който да не знае, че някога бордолезовият разтвор е бил панацея за лозята, с него са лекувани всякакви болести. А може би не е съвсем точно, защото тогава единственото нещо, което е притеснявало стопаните, са били градушките и маната. Дамян Спасов ни връща в онези времена, когато във всяка къща е имало варница, синият камък се е продавал на буци, а разтворът се е приготвял на място. 

Чуйте звуковия файл. 

Вижте още

Има ли бъдеще за пустите селски училища

Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години .  В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св...

публикувано на 30.09.20 в 14:15

"Квартална сцена" едновременно във Видин и Белоградчик

Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" ще се проведе едновременно във Видин и Белоградчик.  В продължение на четири дни, от 1 до 4 октомври, децата от двата града ще могат да видят театрални представления по актуални теми и да участват в творчески ателиета, обясни Албена Тагарева от фондация "Арт офис" , която е един..

публикувано на 30.09.20 в 13:28

Урок по история край зидовете на антична Бонония

Единадесетокласници от езиковата гимназия във Видин, с профилирано обучение по история , посетиха археологическия обект, където от две седмици работи екип, ръководен от доцент д-р Здравко Димитров. Идеята за урока на терен е на Валентина Александрова - преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ "Йордан Радичков":   "Много ми е..

публикувано на 29.09.20 в 17:15

Забавяне на асфалтиране след ВиК аварии създава неудобство на гражданите

Близо две седмици след ремонти на уличната ВиК мрежа във Видин, два участъка  стоят недовършени. Дупките са запълнени единствено с фракция. Такъв ремонт е извършен на две места  по улица "Христо Ботев" - до видинската болница и преди кръговото кръстовище до паметника на Христо Ботев.  Ремонтираните участъци не са..

публикувано на 29.09.20 в 15:45
площад

Част от новите плочки на видинския площад "Бдинци" са компрометирани

Около една година след завършването на мащабния ремонт на централната пешеходна зона във Видин, част от новопоставените плочки на площад "Бдинци" имат нужда от корекции.  Още п реди началото на ремонта имаше спорове относно настилката на площада. Според Камарата на архитектите оригиналната настилка (мраморни плочи) може да се запази, като се..

публикувано на 29.09.20 в 15:15
Виктор Петров и Кристиан Георгиев

Видински ученици на първо място в национално състезание

Виктор Петров и Кристиан Георгиев завоюваха първо място  на националния кръг на състезанието IT Знайко в категория "Информационни технологии". Те са деветокласници, специалност "Приложен програмист", в ПГ "Проф. д-р Асен Златгаров" - Видин. Всеки един от тях е получил индивидуална награда, въпреки че работят в екип. Състезанието минава през..

публикувано на 29.09.20 в 14:25
Паметник на българските опълченци във Видин

Паметникът на опълченците от Видинския край остана без осветление

Паметникът на българските опълченците от Видинския край е без осветление, констатират видинчани. Монументът се намира в градския парк срещу Общинския драматичен театър. Сред хората е известен като "Малката Шипка" поради приликата си с този на връх Шипка. Върху каменната пирамида са изписани 130 имена на опълченци, участвали и загинали в..

публикувано на 29.09.20 в 12:30