Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първи фестивал за любителите на колелото, виното и хубавата природа в Белоградчик


Първи по рода си фестивал "Колело и вино" ще се проведе през почивните дни в Белоградчик. Инициативата е продължение на приключението "Колело и вино"- една инициатива, която съчетава приятното и полезното, наред с това създава и трансгранични приятелства. 

Наскоро 50-тина любители на велосипеда, природата и хубавото вино се включиха четиридневно приключение с електрически велосипеди, при което бяха обиколени някои от избите във Видинско и пограничния район в Сърбия. Наред с дегустацията на местни вина, любителите на природата имаха възможност да се насладят и на красиви изгледи и местности. Началната точка бе Белоградчик, а крайната- Неготин в съседна Сърбия.

Белоградчик, Фалковец, Дъбравка, сръбското село Роглево и красотите около тях, това беше маршрутът, по който мина групата, за да се наслади на екзотичните вина от Боровица, Ново село, Магура и Буковския манастир в Сърбия. Целта на инициативата бе да се популяризират малко известни места, които да привличат чужди туристи. 

Истинско предизвикателство е продължението-  Фестивал "Колело и вино", каза Евтим Стефанов, организатор на инициативата: 

"В рамките на два дни участниците ще имат възможност на колело да обиколят 10 от най-интересните места на Белоградчишките скали, където ще се дегустират вина от пет изби от България и пет от Сърбия. Прави се за първи път, а идеята е уникална..."

Набелязани са 10 точки, а колоездачите трябва да се ориентират по карта как да стигнат до тях:


"Ако не могат сами да се ориентират, ще могат да се включат в групите с водачи... Наистина не е толкова лесно човек да се ориентира в скалите... Искаме да ги преведем на места като Боров камък, Червената църква, пещера "Лепеница" и до интересни места, които са със спиращи дъха гледки...Това е прекрасен начин човек приятно, лежерно, да опита колкото се може повече вина и да се опита да обиколи и да види повече неща от скалната приказка на Белоградчик." 

Участниците във фестивала може да ползват собствено колело или наето от Приключенския център в Белоградчик. Инициативата няма състезателен характер, посочи Евтим Стефанов:

"Никой няма да бъде дисквалифициран, дори да не успее да обиколи всички 10 места с дегустации. Тези, които успеят, ще получат грамота..." 


Програмата на фестивала е двудневна- в събота и неделя. На 2 август между 15:00 и 15:30 часа ще бъдат наградени с грамота участниците с пълни 10 дегустации. 


Ето и местата за дегустация: Боров камък, Червената църква, пещера Лепеница, Звездна карта, Светилище Маркашница, Панаирището, Чачин камък, Паметникът до крепостта, Еркюприя, Збегове. 


Галерия

Вижте още
враца училище

Снимката на 24 септември 2020 година

Набират кадри в системата на образованието чрез информационната база    "Заместващи учители".  25 учители са записани базата  към Регионално управление на образованието във Враца. Информационната база не е нова, но в момента, отчитайки пандемичната обстановка, се набляга на създаване на резерв от кадри, които при необходимост да се включат..

публикувано на 24.09.20 в 18:10

Проверяват спазването на ковид-мерките в учебни заведения в Монтана

Засилени проверки за спазване на мерките срещу коронавируса извършиха инспекторите от РЗИ - Монтана. Контролът е ежедневен, но заради огнището в Шеста детска градина "Слънце"  само за един ден са извършени 17 проверки, съобщи директорът на здравната инспекция д-р Елена Борисова: "11 броя детски градини, 4 детски ясли и  2 училища са..

публикувано на 24.09.20 в 16:56

Набират кадри чрез Информационна база "Заместващи учители"

25 учители са се записали в информационна база "Заместващи учители" към Регионално управление на образованието - Враца. Повечето от тях са с начална и предучилищна педагогика. Информационната база не е нова, но в момента, отчитайки пандемичната обстановка, се набляга на създаване на резерв от кадри, които при необходимост да се включат в образователния..

публикувано на 24.09.20 в 16:44

"Паметта на водата"- новото заглавие в афиша на монтанския театър

"Паметта на водата" е премиерният спектакъла на Драматичен театър "Драгомир Асенов" Монтана.  Премиерата на трагикомедията от Шийла Стивънсън е тази вечер. Режисьор на постановката е професор Елена Баева, а музиката е на Йосиф Герджиков.  Петима млади актьори -Мила Топалова, Михаела Берчева, Димитрина Проданова, Стефан Милков и Тихомир Иванов..

публикувано на 24.09.20 в 16:42
Златко Живков награди част от победителите

Отличиха най-добрите рисунки в конкурса "Тъпан бие, хоро се вие"

Рисунки на деца от 26 държави разгледа тази година журито на международния конкурс "Тъпан бие, хоро се вие", организиран от община Монтана в рамките на Международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев” – Монтана 2020. От българска страна се представиха участници от 38 населени места. За първи път сред отличените работи има творби, създадени в..

публикувано на 24.09.20 в 16:07

Започна ремонт на видинското читалище "Цвят"

Ремонтни дейности се извършват на сградата на читалище "Цвят" във Видин. Със средства от дарения и собствени приходи ще бъде укрепен покривът, за да се спрат проблемните течове , обясни секретарят на културната институция Любомир Илиев:. "В момента предприемаме ремонт на покрива, който е изключително проблемен, при всеки дъжд се появяват течове,..

публикувано на 24.09.20 в 15:33

Преобразяват площада в Белоградчик

Официално започна същинският ремонт на площад "Възраждане" в Белоградчик.  До момента бяха подменени водопроводните тръби, които минаваха под площада. Новото проектно решение запазва максимално част от съществуващите елементи на площада, както и съществуващата декоративна растителност. В югоизточната част се предвижда изграждането на нова обходна..

публикувано на 24.09.20 в 13:32