Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна дело за собствеността на бившето лятно кино "Цвят" във Видин

Снимка: Радио Видин


Дело за собствеността на бившето лятно кино "Цвят" е образувано във Видинския районен съд. Съдебният спор е между Народно читалище "Цвят" и фирмата правоприемник на някогашното държавно предприятие "Кинефикация". Видинското читалище има нотариален акт за собственост на терена, заяви секретарят на културната институция Любомир Илиев:

"Това е една изконно читалищна територия. Това е терен, който е дарен още през 1907 година с крепостен акт от Общината за построяването на читалищна сграда. Образно казано, ние сме си построили къщата и е останало в терена дворно място. И в един момент се явява един субект, който претендира за дворното място."

Читалището разполага с документи, доказващи, че лятното кино е отдавано под наем, без да променя собствеността си, добави Любомир Илиев.

Адвокат Рени Длъгнекова, която представлява фирмата, предявила съдебния иск, обясни, че лятното кино е било собственост на бившата "Кинефикация":

"При  приватизационната сделка на РМД-то е включено в правния анализ и лятното кино с 430 кв. м., за което има документи, има и заповед за отписване и т.н. Впоследствие, както е записало вещото лице, "грешки в общината" те са се снабдили с констативен нотариален акт за целия имот. Междувременно и правоприемникът на "Кинефикация" също има за 430 кв. м. и в момента два нотариални акта има, които се припокриват."

Снимка: Радио Видин

 
Казусът е сложен и съдебният процес ще бъде дълъг, добави адвокатът. Следващото заседание по делото е насрочено за 27 август.

Вижте още

Проучват два археологически обекта в Лом

Два археологически обекта ще бъдат проучвани това лято в община Лом. Това са античната крепост Алмус в Лом и малък укрепен обект Помодиана в село Станево. С финансовата подкрепа на Министерството на културата и Общината, работата в Алмус ще започне на 17 август, обясни археологът от местния музей Валери Стоичков : "Тази година се надявам да..

публикувано на 06.08.20 в 13:25
Ева Янакиева

Солистка от "Пъстренец Jr" с първа награда от конкурса "Пендара"

Ева Янакиева от Певческа група "Пъстренец Junior" e победителка в Националния конкурс за Северняшка и Добруджанска песен "Пендара" , който се проведе онлайн. Това е поредното отличие в колекцията на талантливата ученичка. Тя пее в групата от 5-годишна възраст, каза Асен Асенов , директор на Общински младежки дом - Монтана: "Формата беше онлайн..

публикувано на 06.08.20 в 13:23

На мирно шествие във Враца излизат млади журналисти

Mирно шествие на пешеходните алеи във Враца под надслов " 111 търси 112"  организира младежката медийна платформа " Слово 111 ". Протестът цели обединение на обществото в защита на правото му на свобода на словото, каза младият журналист Михаил Митев .  Конкретната причина е сваленият от интернет репортаж на местна частна регионална..

обновено на 06.08.20 в 11:42

Видинска църква е с нов покрив

Завърши ремонтът на покрива на църквата "Свети Теодор Тирон" във Видин . Извършена е цялостна подмяна на керемидите и на някои от носещите греди със средства, събрани от самата църква, от аренда на земи и с помощта на Видинска митрополия. В момента се събират средства за измазване на външните стени и ремонтирането на тавана, каза за Радио Видин..

публикувано на 06.08.20 в 11:41

Един нов случай на заразен с COVID-19 в област Видин

По данни на Регионалната здравна инспекция, за последното денонощие има регистриран 1 случай на коронавирус в област Видин, това е жена на 60 години от град Видин. Тя е потърсила лекарска консултация със симптоматика в Ломската болница, където е изследвана за COVID-19. След потвърдения положителен резултат за коронавирус е хоспитализирана за..

публикувано на 06.08.20 в 10:47

15-годишно момиче загина при катастрофа край Враца

Момиче на 15 години от врачанското село Баница загина снощи при тежка катастрофа, станала към 20.00 часа на пътя между Враца и Оряхово. Тийнейджърката е била в немски автомобил, който се е преобърнал, ударил в дърво и обърнал по таван в крайпътната канавка.  Автомобилът е бил управляван от 19-годишен жител на село Баница, който също е пострадал..

публикувано на 06.08.20 в 10:29
Тест за Covid-19

Двама души с COVID-19 се лекуват в Монтанско

Двама мъже в активна възраст са новозаразените с COVID-19, установени пред изминалото денонощие в област Монтана. Хоспитализирани са в инфекциозните отделения на болниците в Монтана и Лом, в добро състоание. Няма никаква връзка между двамата, обясни директорът на  Регионалната здравна инспекция д-р Елена Борисова . Мъжът, настанен в ломската болница..

публикувано на 06.08.20 в 10:16