Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна дело за собствеността на бившето лятно кино "Цвят" във Видин

Снимка: Радио Видин


Дело за собствеността на бившето лятно кино "Цвят" е образувано във Видинския районен съд. Съдебният спор е между Народно читалище "Цвят" и фирмата правоприемник на някогашното държавно предприятие "Кинефикация". Видинското читалище има нотариален акт за собственост на терена, заяви секретарят на културната институция Любомир Илиев:

"Това е една изконно читалищна територия. Това е терен, който е дарен още през 1907 година с крепостен акт от Общината за построяването на читалищна сграда. Образно казано, ние сме си построили къщата и е останало в терена дворно място. И в един момент се явява един субект, който претендира за дворното място."

Читалището разполага с документи, доказващи, че лятното кино е отдавано под наем, без да променя собствеността си, добави Любомир Илиев.

Адвокат Рени Длъгнекова, която представлява фирмата, предявила съдебния иск, обясни, че лятното кино е било собственост на бившата "Кинефикация":

"При  приватизационната сделка на РМД-то е включено в правния анализ и лятното кино с 430 кв. м., за което има документи, има и заповед за отписване и т.н. Впоследствие, както е записало вещото лице, "грешки в общината" те са се снабдили с констативен нотариален акт за целия имот. Междувременно и правоприемникът на "Кинефикация" също има за 430 кв. м. и в момента два нотариални акта има, които се припокриват."

Снимка: Радио Видин

 
Казусът е сложен и съдебният процес ще бъде дълъг, добави адвокатът. Следващото заседание по делото е насрочено за 27 август.

Вижте още

Снимката на 17 май 2021 година

Днес бе  последният  ден, в който жители на община Видин можеха да подадат документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.  По проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" ще бъдат подпомогнати 3400 домакинства. До средата на деня бяха подадени над 3200 заявления. Приоритет на проекта са младите хора с деца,..

публикувано на 17.05.21 в 18:00

Кметове искат преговори с правителството и гаранции за финансиране

През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат със служебното правителство и настояват за преговори с ресорните министри  по важните за местните власти  финансови въпроси. Това заяви кметът на Монтана Златко Живков - член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Кметовете настояват да започне..

публикувано на 17.05.21 в 15:35

Най-голямото училище в Мездра изпрати своите абитуриенти

46 зрелостници изпрати официално днес С редно училище "Иван Вазов" Мездра, съобщават от общинската администрация.  18 oт тях се дипломират в Профил "Информационни технологии", 18 - в Профил "Хуманитарен" и 10 - в Профил "Технологичен". Д иректорът на гимназия Мариела Горанова се обърна към Випуск 2021 с думите: "Бъдете отговорни и..

публикувано на 17.05.21 в 15:10

Изтича срока за участие в проекта за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

Днес е последния срок, в който жители на община Видин могат да подадат документи за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.  По проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" ще бъдат подпомогнати 3400 домакинства, които ще получат безплатно 4152 отоплителни уреда на стойност над 11 500 000  млн. лева. Около 10..

публикувано на 17.05.21 в 14:23

Ваксинираните във Врачанско минаха 20 000

22 100 души са ваксинираните жители на област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, като уточниха, че втора доза са си поставили 8 836 души. През вчерашния ден в областта има нови две положителни проби за COVID-19, на мъже от Враца и Криводол, които ще се лекуват в домашна среда. В болницата в Кнежа е починала жена с коронавирус..

публикувано на 17.05.21 в 14:15

Социална услуга за 17 души започва в община Ружинци

Социалната услуга "Патронажна грижа +"  стартира о т днес в община Ружинци, каза кметът Александър Александров:   "В срок от една година ще бъдат обгрижвани 17 лица, на 2 часа. За тях ще полагаме грижи с предоставяне на храна, на медикаменти, на плащане на сметки. Тук се предвиждат възможности при COVID и доказани такива случаи да обръщаме..

публикувано на 17.05.21 в 13:51
Златко Живков

Над 6 милиона от местни данъци събра община Монтана

Висока събираемост на местните данъци и такси отчитат от община Монтана. За първите 4 месеца на годината в сравнение с 2020 година в хазната са влезли над 1,5 милиона лева повече, съобщи кметът Златко Живков. До 5 май се ползваше 5% отстъпка при плащането на целия данък: "Това, което е събрано в първите 4 месеца на годината е най-доброто за..

публикувано на 17.05.21 в 12:55