Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Местни общности развиват туризъм

Снимка: Радио ВИДИН


Десет проекта за развитие на туризма в Северозападна България ще получат финансиране от фондация "Америка за България". Подкрепата е част от пилотна програма, по която са постъпили 145 кандидатури.

Целта е да бъдат подкрепени устойчиви инициативи, които ще допринесат за икономическото развитие на Северозападна България като привлекателна туристическа дестинация с активни и жизнени местни общности, каза Юлиана Дечева от фондацията.

"Проектите ще се реализират в рамките на две години. При оценяването се гледат ясни цели, да бъдат поставени очакваните резултати, какви са целевите групи. Важно е проектите да засилват туристическия поток към региона, а средствата да остават в местната икономика".

Всеки от одобрените десет проекта ще бъде финансиран със сума до 15 000 лева. Основен критерий при оценяването бе кандидатите да представят цялостна концепция за туристическо преживяване. 

Одобрените проекти ще подпомогнат развитието на приключенски, природен и кулинарен туризъм в областите Видин, Враца и Монтана, както и ще надградят капацитета на местни организации, които предлагат туристически услуги в региона.

Одобрени са следните проекти:

РИМ - Видин | Мистерии и загадки в замъка „Баба Вида“

Враца Трейлс (Vratsa Trails) | Велодестинация Врацa

ЕН-Вижън Сървисис Груп ООД| Винен и кулинарен тур в Северозападна България

Синевка ЕООД| „Жива храна“ Фестивал на ферментационните продукти

Сдружение спортен клуб "Бегач" | Велообиколки на Северозапада

Заветът ЕООД| Водни приключения из дивия Северозапад

Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие“ - Видин| Балон Фиеста – Белоградчик

Нов български университет, Център за книгата| Видин - портал към Европа

Колоездачен клуб ,,Враца Велообщество"| Велоприключения в Северозапада

Хенд Плейд ООД| Игровизация на пешеходни маршрути в Северозападна България


Вижте още

Променят разписанието на градски автобус във Враца

Градска линия №9  във Враца ще се движи с удължени курсове от 17 август /понеделник/ , съобщават от пресслужбата на общината.  Промяната в разписанието има за цел да осигури транспорт и допълнително удобство за гражданите. Оптимизацията на разписанието касае последните курсове на градска линия №9, като последният от спирка ж.к. "Дъбника" ще..

публикувано на 14.08.20 в 16:30

ГЕРБ-Монтана не подкрепя Цветан Цветанов

Цветан Цветанов няма да получи подкрепата от хората на ГЕРБ в Монтана , убеден е народният представител и областен координатор на паритята инж. Дилян Димитров . Бившият втори в ГЕРБ е провел срещи в региона за учредяване на новия си политически проект "Републиканци за България". "Моето мнение е, че той няма никакъв шанс да..

публикувано на 14.08.20 в 16:18

Жители на Монтана разчистиха сметище и направиха нова детска площадка

Кметът Монтана Златко Живков посети новата детска площадка  на брега на река "Огоста", на мястото на която имаше  голямо сметище. То е вече е почистено. "Благодаря на Ирина, на момичетата и на момчетата, които са направили това нещо тук. Благодаря на всички. Това нещо трябва да го пазите.", каза  Златко Живков ...

публикувано на 14.08.20 в 15:28

Българи в Чикаго дариха лаптопи на библиотеки в Северозапада

Три лаптопа дари българската общност в  град Чикаго (САЩ) на регионалните библиотеки във Видин, Враца и Монтана. Средствата са събрани на традиционния годишен бал на българите, живеещи в Чикаго. Лаптопите пристигнаха в България в края на  месец юли , обясни Мадлен Аспарухова, ПР на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - гр. Видин :..

публикувано на 14.08.20 в 15:09

Първа копка за ремонт на пътя Благово- Боровци

Направиха първа копка за ремонт на пътя от Боровци до Благово. В момента трасето е натоварено, заради преминаването на ТИР-те през прохода "Петрохан". Отсечката от 7.7 км е в окаяно състояние. Ремонт не е правен с години, оплакаха се жители на монтанското село Благово . "От дълго време пътя не е ремонтиран... В много лошо състояние е - на..

публикувано на 14.08.20 в 14:30

Училище за планинско колоездене стартира във Враца

Двудневно училище за планинско колоездене за деца "По пътеките на Ботев" ще се проведе в събота и неделя във Враца . Училището се организира от колоездачен клуб "Враца Велообщество", обясни председателят на клуба Ангел Ангелов : "Насочена е към деца от Враца и региона, които искат да направят първи стъпки в планинското колоездене и за целта..

публикувано на 14.08.20 в 13:55

Черепишкият манастир очаква поклонници за храмовия си празник

На 15 август Българската православна църква чества един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . На този ден е храмовият празник на Черепишкия манастир "Успение Богородично", единственият действащ манастир на територията на община Мездра. Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер от..

публикувано на 14.08.20 в 13:09