Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Старите къщи на Видин - портал към Европа

5
стара къща във Видин
Снимка: радио Видин
Два нови пешеходни архитектурно-исторически маршрута ще бъдат изработени в рамките на проекта "Видин - портал към Европа". Те ще бъдат базирани върху изданието на Нов български университет "Къщите още говорят". Видин ще оживее  като историческа епоха чрез старите видински къщи, техните истории и стопани, казва авторката на книгата Мариана Мелнишка, създател на проекта, журналист и преводач:

фрагмент от стара къща във Видин"Това беше няколкогодишен проект за издирване и описване на къщите на забележителни българи в цяла България. Обхванали сме 24 града, и къщите на видни личности. Видин е порталът от Европа към България. Това е факт. Издирвахме по архитектурна стойност къщите и личностите, свързани с тях. Така сме направили 660 къщи в цяла България. За Видин са между 20 и 30 къщи. ...В проекта ще се разказва за тези къщи, чрез тези къщи ще научим историята за града. Върху тях ще се поставят табели и това е мостът към Европа и вратата е Видин. Ще се направят маршрути, и ще се разглеждат къщите и хората, това е невероятно съчетание на нещата. Проектът ще предоставя обучение на екскурзоводи, ще го направим за две години и да стане устойчив във  времето."

Предложената услуга набира все повече популярност в много градове и ще предостави добавена стойност в опознаването на забележителностите на Видин. Проектът се реализира в партньорство с Регионален исторически музей - Видин и туристическа агенция "Фиеста турс", които ще гарантират привличането на туристи и устойчивостта на проекта в годините.


стара къща във ВидинИнициативата е част от десетте одобрени проекта за развитие на туризма в Северозападна България, които ще се изпълняват в областите Видин, Враца и Монтана и ще бъдат финансирани със 150 000 лева. Подкрепата е част от пилотната програма „Развитие на туризма в Северозападна България“ на Фондация "Америка за България". Целта на програмата е да бъдат подкрепени устойчиви инициативи, които ще допринесат за икономическото развитие на Северозападна България като привлекателна туристическа дестинация с активни и жизнени местни общности.  


Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

"Ботаническа градина" в бившата текстилна фабрика на Враца

Всеки от нас е чувал латинската сентенция "Природата не търпи празно пространство". Всеки от нас е виждал поне една необитаема сграда, която с течение на годините се превръща в джунгла от безразборно растящите храсти и дървета.  Така се е случило и с  изоставената от над 10 години малка текстилна фабрика в центъра на град Враца, където а..

публикувано на 01.10.20 в 16:00

1 октомври - Международен ден на възрастните хора

Международният ден на възрастните хора  се отбелязва н а 1 октомври .  Възрастните хора са преобладаващо население в област Видин. По - голяма част от тях членуват в пенсионерски клубове, където са създадени условия за културна и обществена дейност.  Само във Видин пенсионерските клубове са четири, а председател на един от тях е диджея  Боби..

публикувано на 01.10.20 в 12:50

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом близки на загиналите чакат възмездие

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, при който загинаха 15 души, все още не е ясно чия е вината за смъртта им . Очаква се решение на Апелативния съд в София по жалба на близките им, след като Окръжният съд във Видин оправда чeтиримата обвинени. Заводът в Горни Лом е с нов собственик и се готви да пак да започне..

публикувано на 01.10.20 в 11:36

В "Музикална зона" на 01 октомври 2020 слушаме Владимир Хоровиц

На днешния първи октомври – Международният ден на музиката се навършват 117 г. от рождението на руско – американския виртуозен пианист Владимир Хоровиц. Наречен е още "последният велик романтик", "кралят на кралете на пианистите" и "свръхбог на пианото". Произхожда от еврейска музикална фамилия - от семейството той е най-изявеният. Има огромен..

публикувано на 01.10.20 в 08:00

Има ли бъдеще за пустите селски училища

Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години .  В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св...

публикувано на 30.09.20 в 14:15

"Квартална сцена" едновременно във Видин и Белоградчик

Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" ще се проведе едновременно във Видин и Белоградчик.  В продължение на четири дни, от 1 до 4 октомври, децата от двата града ще могат да видят театрални представления по актуални теми и да участват в творчески ателиета, обясни Албена Тагарева от фондация "Арт офис" , която е един..

публикувано на 30.09.20 в 13:28

Урок по история край зидовете на антична Бонония

Единадесетокласници от езиковата гимназия във Видин, с профилирано обучение по история , посетиха археологическия обект, където от две седмици работи екип, ръководен от доцент д-р Здравко Димитров. Идеята за урока на терен е на Валентина Александрова - преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ "Йордан Радичков":   "Много ми е..

публикувано на 29.09.20 в 17:15