Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Старите къщи на Видин - портал към Европа

5
стара къща във Видин
Снимка: радио Видин
Два нови пешеходни архитектурно-исторически маршрута ще бъдат изработени в рамките на проекта "Видин - портал към Европа". Те ще бъдат базирани върху изданието на Нов български университет "Къщите още говорят". Видин ще оживее  като историческа епоха чрез старите видински къщи, техните истории и стопани, казва авторката на книгата Мариана Мелнишка, създател на проекта, журналист и преводач:

фрагмент от стара къща във Видин"Това беше няколкогодишен проект за издирване и описване на къщите на забележителни българи в цяла България. Обхванали сме 24 града, и къщите на видни личности. Видин е порталът от Европа към България. Това е факт. Издирвахме по архитектурна стойност къщите и личностите, свързани с тях. Така сме направили 660 къщи в цяла България. За Видин са между 20 и 30 къщи. ...В проекта ще се разказва за тези къщи, чрез тези къщи ще научим историята за града. Върху тях ще се поставят табели и това е мостът към Европа и вратата е Видин. Ще се направят маршрути, и ще се разглеждат къщите и хората, това е невероятно съчетание на нещата. Проектът ще предоставя обучение на екскурзоводи, ще го направим за две години и да стане устойчив във  времето."

Предложената услуга набира все повече популярност в много градове и ще предостави добавена стойност в опознаването на забележителностите на Видин. Проектът се реализира в партньорство с Регионален исторически музей - Видин и туристическа агенция "Фиеста турс", които ще гарантират привличането на туристи и устойчивостта на проекта в годините.


стара къща във ВидинИнициативата е част от десетте одобрени проекта за развитие на туризма в Северозападна България, които ще се изпълняват в областите Видин, Враца и Монтана и ще бъдат финансирани със 150 000 лева. Подкрепата е част от пилотната програма „Развитие на туризма в Северозападна България“ на Фондация "Америка за България". Целта на програмата е да бъдат подкрепени устойчиви инициативи, които ще допринесат за икономическото развитие на Северозападна България като привлекателна туристическа дестинация с активни и жизнени местни общности.  


Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Враца става книжен град

За втора поредна година Враца ще бъде домакин на литературен фестивал. Целта "Враца -книжен град" е да срещне автори и читатели и да насърчи любовта към книгата. Тридневният фестивал е организиран от Регионална библиотека "Христо Ботев".  "Вторият литературен фестивал "Враца-книжен град" ще започне на 24 септември със силна програма, от 18:30..

публикувано на 23.09.20 в 16:05

Над 300 преброители набират за Преброяване 2021 във Видинско

Кампания набира преброители и контрольори за предстоящото догодина Преброяване на населението и жилищния фонд в страната. 360 преброители и 110 контрольори ще бъдат наети само в област Видин, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания Видин" Цветан Цветков: "От 15 септември Националният статистически институт започна набиране..

публикувано на 23.09.20 в 15:02

Историк представи последните години на Видинското царство

През 1396 година Видин е превзет от султан Баязид, а Иван Срацимир е пленен. С превземането на Видинското царство средновековната българска държава изчезва от политическата карта .  Константин Иречек е първият учен, който се опитва да датира края на Видинското царство, а с това и на Втората българска държава .  В българската историография..

публикувано на 23.09.20 в 12:04

Врачани ще определят бъдещето на старата текстилна фабрика в града

Съдбата на старата текстилна фабрика в центъра на Враца фокусира вниманието на местната общественост. Индустриалната сграда, която е със сто годишна история, е неизползваема и се руши. Бъдещото предназначение на зданието ще бъде определено чрез публична анкета. В допитването ще бъдат обобщени идеите на врачани, събрани на провелото се наскоро..

публикувано на 23.09.20 в 09:00

Преподавател от "Заедно в час" предизвиква интерес към ученето и училищния живот

Деница Ангелова работи като начален учител в ОУ "Христо Ботев" село Гложене  вече втора година, тя е част от  програмата "Нов път в преподаването" на инициативата "Заедно в час". Първата година е преподавала на четвъртокласници, сега поема първи клас в същото училище. Най-важното за Деница Ангелова  да предизвика интереса на децата към..

публикувано на 22.09.20 в 14:30

Видин тържествено отбеляза Деня на независимостта на България

Видин  тържествено отбеляза  112- годишнина от обявяване на независимостта на България. На площад "Бдинци" пред паметника на Трети пехотен Бдински полк на площад „Бдинци“ във Видин се проведе тържественото честване, което започна с химна на Република България. Кметът на община Видин Цветан Ценков се обърна към присъстващите: " Уважаеми..

публикувано на 22.09.20 в 13:40
оркестър

Оркестър "Видин" скоро с канал в YouTube

Оркестър "Видин" започна видеозаснемане на своите музикални изпълнения. Вече са заснети три влашки песни на оркестъра, в изпълнение на народната певица Лора Асенова. Тези песни, с още две хора, в най-скоро време ще могат да се видят в YouTube канала на оркестъра - каза Лора Асенова, солистка на оркестър "Видин":   "Едната песен се нарича "Мъндра..

публикувано на 22.09.20 в 13:00